Ma väga loodan, et see postitus aitab nii mõndagi, et teha samm, et saada paremaks vanemaks

Möödunud nädalal lõppes meie Gordoni perekooli koolitus, kus keskseks teemaks oli suhtlemine lastega. Tegelikult see kitsendus, et just lastega, on tõenäoliselt pandud sellepärast, et oleks kergem sihtida, aga tegelikult olid need tehnikad ja põhimõtted nii laialt kasutatavad, et ma arvan, et iga inimene võiks selle koolituse ette võtta.

Lastega suhtlemine, mis see siis ära ei ole. Aga tegelikult kasutame me vanematena nii palju suhtlemistõkkeid, taipamata, et me üldse midagi taolist teeme. Vanemana me arvame, et me lihtsalt tegeleme olukorraga. Minu jaoks oli see väga silmiavav kogemus ja näiteks kui ma teaks, et minu lapse kooliõpetajad on selle koolituse läbinud, siis ma viiksin neid sellesse klassi kerge südamega, sest ma oleksin temaga samal lainel. Kuid samas on see nagu iga teine koolitus – see on täpselt nii efektiivne kuivõrd sa seda enda elus rakendad. Kui sa ei muuda midagi, siis ei muutu ka midagi.

Ma kipun sageli lastega ise lapseks muutuma ja seda mitte heas mõttes. Noorsand on natuke hädas enda emotsioonidega ja kui ta kurjaks läheb, või satub konfliktiolukorda, siis kipub ta lööma. Me korrutame talle seda iga päev, et me ei saa lubada, et ta lööb, aga seni kipub ta seda ikka tegema. Kui ei ole konfliktiolukorda, on ta kõige rõõmsameelsem ja mängulisem laps maailmas. Ja kui ta mind lööb, siis selle asemel, et tegelda, et aidata tal enda emotsioonidest sotti saada, saan mina kurjaks ja hakkan heietama selle löömise ümber. Loomulikult ei tohiks keegi kedagi lüüa, aga ta ei löönud mind ju sellepärast, et ta mind lüüa tahtis, vaid ta ei tulnud oma viha/pettumuse/kurbuse või mis iganes muu emotsiooniga toime ja elas ennast välja.

Gordoni perekool andis meile konkreetse tööriista, et konfliktidega tegelda ja ma näen, et kui ma olen puhanud ja mu kõht ei ole tühi, ehk olen füüsiliselt tugev, siis suudan ma laste konfliktiolukordadega palju paremini toime tulla.

Paar päeva tagasi sattus Noorsand rääkima enda vanuse tüdrukuga, kes elab meist kohe üle tee ja üks asi viis teiseni ja ühtäkki oli Noorsand põlevate silmadega minu ees ja rääkis ülielevil, et vastasmaja tüdruk kutsus teda kaksikutega enda hoovi ja kas ta võib minna. Seda on näha, kuidas ta endale sõpru igatseb. Iga kord kui keegi talle tähelepanu osutab, on ta valmis enda hinge tagant kõike loovutama, palun tule lihtsalt meile veel kord külla.

Igal juhul oli Noorsand veetmas oma elu üht ilusaimat päeva, mis lõppes sellega, et nii tema kui naabritüdruk tahtsid sama mänguasja, tekkis konflikt ja Noorsand lõi. Ta sai loomulikult kohe aru, et see ei olnud õige tegu, sest ta oli just saanud endale uue sõbra, kes tema peale nüüd pahane oli. See pettumus ja kurbus saatis teda kogu õhtu, kuid värskendav oli näha, et ta võttis kogu vastutuse. Ta ei öelnud, et tüdruk on süüdi, sest ei andnud mänguasja talle, vaid ta ütles, et lüüa ei tohi, sest siis lähevad inimesed tülli ja teda ei kutsutagi enam külla. Väga õiged järeldused.

Ma tean, et Noorsand võib lüüa kui ta emotsioon on selline, mis ta kurvaks/pahaseks jätab, aga isana ma näen ka sellest kaugemale, et see ei ole kasvatamatuse tagajärg (kuna me ei tolereeri kodus mingit vägivalda), vaid see on tema tõke, millest ta loodetavasti varsti üle saab. Kõik, kes on väiksena selliselt reageerinud, on saanud. See on tema viis seda tekkinud pinget välja elada, sest ta veel teistmoodi ei oska. Küll ta õpib.

Vanemana ei taha ma ta muret vähendada ja kuulan teda kannatlikult – tema jaoks on need suured mured. Kui varem oleks ma pisiasjade peale öelnud, et ah ära muretse, see on nii väike asi, küll te ära lepite, siis tema jaoks võivad väikesed asjad tunduda suured ja ma ei taha tema tundeid kuidagi alavääristada. Tahan, et ta pöörduks minu poole alati, kui ta tunneb selle järgi vajadust. Isegi kui ühiskond arvab, et see on tühi asi. Minu asi on teda aktiivselt kuulata, et ta mõistaks, mis on see, mis teda tegelikult segab.

Mis ma tahan teile täna öelda, on see, et kui teie tabate end sageli lapse peale vihastamas või tunnete, et ei jõua kuidagi temani, tunnete, et teil on konfliktid, või tahate lihtsalt õppida, kuidas lapse tunnetest ja vajadustest paremini aru saada, siis mina soovitan Gordoni perekooli kogu südamest. Ei ole mul nendega mingit diili ja ei tea nad ka, et ma sellest kirjutan, aga ma näen juba esimesi vilju meie lastega ja ma olen näinud meie sõprade näitel, kuidas vanemad, kes muidu lastega püsti hädas olid, on leidnud tee lastega suhte juurde tagasi. Koolitus ei ole odav ja ei tohikski olla. Hind tagab loodetavasti selle, et selle läbinud inimesed seda reaalselt ka rakendama hakkavad, sest muidu oleks maha visatud raha.

Kommentaarid

“Ma väga loodan, et see postitus aitab nii mõndagi, et teha samm, et saada paremaks vanemaks” on saanud 4 vastust

  1. Kohalik ütleb:

    Siis ongi jälle see et vaesemad pered ei saa endale midagi lubada ja nende lapsed ongi pörgulised ja “kasvatamatud” ja vanemad närvilised ja nii see lumepall veerema läheb, pärast on lahkuminek ja katkised hinged ja sama muster kordub üha uuesti ja uuesti.
    Mitte et ma arvaks et minu pere vaene on. Aga nt riideid/jalatseid endale pole juba aastaid lubada saanud, vannituba hallitab ja mädaneb, remondi jaoks raha pole, sääste pole, tööd siin maakolkas pole..

  2. Helena ütleb:

    Thomas Gordon on välja andnud ka raamatu “Tark lapsevanem”. Vähemalt kõik Gordoni perekooli koolitajad peavad selle raamatu läbi lugema, ma ei tea, kas see on kohustuslik või soovituslik ka neile, kes koolitusele kliendina lähevad.
    Mis ma öelda tahan – raamat kindlasti ei asenda koolitust. Aga kes tahab, see saab alati. Kui raamatut osta ei ole võimalik, siis raamatukogud on kõik Eesti Vabariigis tasuta. Raamatut lugedes ei saa ehk konkreetseid olukordi läbi arutada, aga asja olemuse ja suhtumise suunad saab ka raamatust kenasti kätte. Mitte ükski vaesema pere laps ei muutu põrguliseks selle pärast, et vanematel ei ole raha minna Gordoni perekooli.
    Kehtib vana hea ütlus – kes tahab, otsib lahendusi, kes ei taha, otsib põhjendusi. Ja nii ongi.

  3. Hel. ütleb:

    Kohalikule. Kui Sind teema huvitab, siis alustuseks võid vaadata ka Gordoni perekooli kodulehte http://www.sinamina.ee – seal on mõned tasuta e-koolitused, pikk nimekiri raamatusoovitustega jm lugemist.

  4. Kůlle Kadarik ütleb:

    Imelised Aastad 16 nâdalane vanemlusprogramm on tasuta. Uurige oma piirkonnas,kus need sůgisel algavad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…