Esileedi jagab teraapiakogemust

(See postitus on kirjutatud Esileedi poolt. Seega, et saada kirjutisest õige kogemus, püüdke seda peas lugeda kõrgema häälega ja samal ajal oma mehele etteheitvaid pilke visates).

Räägin oma viimasest uuest avastusest ja vaimustusest – biofeedback teraapiast.

Olin sellest varem ka killukesi kuulnud, aga 2023 suvel jõudis minuni läbi minu armsate sõprade täpsem info selle teraapiavormi kohta. Olin olnud varem selle suhtes pigem skeptiline ja ei osanud sellest nagu midagi väga arvata. Aga siis järsku kuulasin ja mida rohkem kuulasin, seda rohkem see mind kõnetas. Ja mitte ainult minule endale, vaid tekkis tunne, et terve meie pere võiks sellest toetust saada. Sügisel lõpuks jõudsingi oma esimesele teraapiaseansile ja milline kergus ühe seansiga. Mõnus teraapia, mille käigus ei pea enda traumasid ega muid muresid lahkama hakkama, vaid saad rahulikult mõnusalt olla oma tugitoolis ja lubada vaikselt tervenemisel tulla. Räägin siis veidi lähemalt, mida see teraapiavorm endast kujutab ja  kirjeldan veidi ka meie enda kogemust sellega. 

Meie käime Lifekeskuses https://lifekeskus.ee/ Tartus Alice´i juures ja ta on lihtsalt imeline. Lifekeskusel on esindus nii Tartus, Tallinnas, kui Kuressaares ja terapeute on ka erinevaid, et saab valida, kes Sind parajasti kõnetab ja tema juurde minna. 

Teraapiaseansi ajaks suunatakse Sind mugavasse tugitooli ja arvutiga ühendamiseks kinnitatakse seadme andurid ümber pea, randmete ja pahkluude. Minul oli tunne nagu oleks EKG-s ainult selle eelisega, et ülakeha ei pea siinkohal paljas olema 😀 . Mitte midagi seansi ajal otseselt ei tunne, lihtsalt oled ja lased biotagasiside seadmel ja terapeudil toimetada. Seansi ajal räägib terapeut Sinuga juttu (kui soovid, ei pea üldse rääkima) ja loob turvalise ja mugava keskkonna ning annab just Sulle personaalseid positiivseid soovitusi elukvaliteedi parandamiseks.  Laste pärast ei pea ka muretsema – väikelaste puhul kinnitatakse andurid ümber pea või kõhu. Ja nende jaoks on kohapeal olemas ka raamatud, joonistusvahendid ja mänguasjad ning laps saab soovi korral teraapia ajal mängida. Samuti võib kaasa võtta last huvitava mänguasja või mängu. Meie omadele meeldis üks nuputamismäng väga ja seda oli hea tugitoolis mängida ja aeg läks lausa lennates. 

Lubatakse, et pärast seanssi tunneb enamik inimesi end lõdvestunult ja lõõgastunult ja meil just selline kogemus on ka olnud. Noorsand õhkas peale seanssi nii toredalt, et “Emme seal oli nii mõnus. Nii hea on olla. Mul on nii naljakas tunne. Nagu liblikad oleks kõhus”. Ka teise seansi järgselt olid tal samad tunded. Hea ja mõnus rahulik ja lõõgastunud olek. Ja paar päeva peale seanssi täheldas ta, et tal on kergem lugeda. 

Minu suurim muutus, mida juba paari päeva jooksul kogesin, oli vaikus minu peas 😀 Kostub nagu ma oleks hull eks, aga 3 lapsega elu oli minu jaoks kujunenud selliseks, et peas oli pidev virrvarr – korraga oli arutelu ja meelespidamised eesootavate kohtumiste, ürituste, trennide, arstiaegade jne üle, samal ajal mõtted, et mis täna söögiks saab, kas ma oskan üldse ema olla, kuidas õpetada parimal viisil matemaatikat ja eesti keelt lapsele, kes ei soovi õppida ega paigal olla, elamine vajaks koristamist, pesu vajab pesemit, lastel tuleks küüned ära lõigata, poest oleks vaja minna osta ihuvärvi värvipaberit, appi ma unustasin sõbrannale 3 päeva tagasi vastatajnejnejnejnejnejne Ja siis järsku oli mu peas vaikus. Lihtsalt oli. See oli taevalik. Ja see vaikus on siiani. Ma ei arvanud, et ma oleksin tegelikult ärev inimene, aga nüüd ma saan aru küll, et ju see oli siis ikkagi ärevus ja nüüd on mul nii palju rahulikum ja kergem olla. Meil oli just koduõppes kooli poolaasta arenguvestluseks valmistumine ja tabelite täitmine jms ja see on minus eelnevalt väga suurt pinget ja ärevust tekitanud. Seekord oli märkimisväärselt kergem ja parem olla ja selleks valmistuda, kuigi poolaasta iseenesest polnud sugugi nii lilleline olnud.  Ma sain isegi magada öösiti enne arenguvestlust 😀 

Aga mille jaoks või mille vastu siis see teraapia võiks aidata. Vastus on, et väga laialdaselt – väga erinevate probleemide ja murede korral. Lifekeskuse terapeut koostöös biotagasiside seadmega leiab üles ja tasakaalustab:

• Alateadlikud mõttemustrid ja piiravad uskumused ehk automaatsed programmid, mis on meie sisemisteks käivitajateks.

• Alateadlikud käitumismustrid ja automaatsed emotsionaalsed reaktsioonid.

• Sundmõtted ja sundkäitumise.

Mis oli minu jaoks väga tähtis, et selles teraapis ei pea (võib, aga ei pea) meenutama ega kirjeldama oma negatiivseid elusündmusi või traumaatilisi kogemusi, sest antud lähenemise korral ei ole terapeudil vajadust küsida küsimusi ega kaardistada minevikus juhtunut. Lifekeskuse MER Biofeedback® teraapia on toetav terapeutiline sekkumine, kus vastupidiselt enamikele teraapia liikidele räägib terapeut kliendist, mitte klient iseendast.

Panen siia veel hea kirjelduse Lifekeskuse lehelt:

Mida klientide tagasiside põhjal on nähtud, et antud teraapia abil on võimalik vabastada nii sünnipäraseid kui ka traumade tagajärgede poolt tekkinud harjumuspäraseid negatiivseid automaatmõtteid ja emotsioone. Näiteks kui ärevuse-, hirmu-, viha-, süütunde-, kurbusemustrid vabanevad/taanduvad, muutub inimene vähem vastuvõtlikuks automaatsetele stressireaktsioonidele ehk käivitajatele. Teraapias kasutatavas seadmes on lai valik klienti puudutavaid mõttemustreid, piiravaid uskumusi ning negatiivseid emotsioone. Näiteks nagu ärevus, hirmud, viha, kurbus/melanhoolsus, madal enesehinnang/ebapiisavuse tunne, süütunne, üksindus, kurnatus/väsimus, sallimatus jne. Igal kliendil on just lähtuvalt enda elukogemustest välja kujunenud ja kinnistunud endale omapärased negatiivsed mõttevormid ja blokeeringud. Sellest tulenevalt on antud teraapia toeks väga erinevate ja mitmekülgsete teemade puhul.

Teraapiaprotsessi käigus on võimalus ennast paremini tundma õppida ehk näha enda sisemaailmas toimuvat. Klient teadvustab kahjustavaid käitumismustreid ning muutub nende suhtes tähelepanelikumaks, millest lähtuvalt on tal edaspidi parem võimalus jälgida enda käitumismustreid ja teha läbi selle positiivseid muutusi oma elukvaliteedi parandamiseks.

Läbipõlemine on nt minu hinnangul üks praeguse aja sagedasem mure inimestel ja ka selle jaoks võib biofeedback teraapiast abi olla. Meie pere on saanud abi ka nt tähelepanupuuduse, imupulsiivsuse ja rahutuse korral. Minu ühel heal sõbrannal on lapsel nt autistlikud jooned ja tema laps on ka sellest teraapiast toetust saanud. Samuti tikkide korral.

Henry on ka mitu korda käinud, aga tal lasen ma ise rääkida, kas ja mida ta koges 😉 (Henry sekkub: mis mõttes sa LASED mul rääkida? ja tüli algas…)

Üks asi veel – millisel põhimõttel see biofeedback teraapia töötab? Panen siia kirjelduse Lifekeskuse lehelt –  MER Biofeedback® teraapias mõõdab terapeut L.I.F.E. seadme abil kliendi sisepingeid ja stressinäitajaid heli, valguse ja värvidega ehk madalsagedustega. Näiteks samal põhimõttel töötab ka nutikell. Biofeedback teraapia seadme abil on ohutu, mitteinvasiivne ja mittemanipulatiivne ning ilma negatiivsete kõrvalmõjudeta meetod. Seade töötab kahesuunaliselt, st mitte ainult ei testita mõttemustreid ja emotsioone, vaid sama seansi käigus ka tasakaalustatakse need. Protsessi käigus kuvab seade ekraanil inimese negatiivseid mõtte- ja käitumismustreid, piiravaid uskumusi, emotsioone ja sundmõtteid, edastades terapeudile teavet kirjelduste ja protsentide kujul. Terapeut kirjeldab biotagasiside seadmega sünteesitud info põhjal kliendile, millised stressinäitajad tekitavad temas pingeid ja takistavad elus edukalt edasi liikumist. Sellest tulenevalt ei ole kliendil vaja teraapiaseansi käigus meenutada ega kirjeldada negatiivseid elusündmusi või traumaatilisi kogemusi. Antud terapeutilise lähenemise korral ei ole terapeudil vajadust küsida küsimusi ega kaardistada minevikus juhtunut. Seega – kui ei soovita, siis ei pea teraapiaseansil ise mitte midagi rääkima. Lifekeskuses praktiseeritav MER Biofeedback® teraapia on terapeutiline sekkumine, kus vastupidiselt enamikele teraapia liikidele räägib terapeut kliendist, mitte klient iseendast. Lisaks kasutame igal teraapiaseansil Neurofeedback (neurotagasiside) ehk EEG biofeedback tarkvara sarnast programmi, mille abil tasakaalustame ajulaineid ja ajupoolkerasid. See toetab aju kognitiivsete võimete suurenemist ja eneseregulatsiooni paranemist, sh parandab vaimset võimekust/oskusi erinevat infot (tekst, numbrid, ruumilised objektid jne) lugeda, mõista, olemasolevate teadmistega seostada, meelde jätta ja kasutada. Teabevahetus biotagasiside seadmega toimub andurite kaudu. Andurid on valmistatud spetsiaalsest juhtivast silikoonist, mis võimaldab arvuti USB-pordi ja multifunktsionaalse liidesekasti kaudu tekitada madalsagedusimpulssi. Seadme abil tehtud testimine põhineb seosel „tegevus ja reaktsioon”, rakendades kliendile väljakutset („tegevus”) ja mõõtes inimese keha reaktsiooni, kui see väljakutsele vastab („reaktsioon”). Seadme toimimisviisi aluspõhimõte on järgmine: seade saadab anduritele ruudu laine signaali amplituudiga 5 volti ja 50%-lise töötsükli. Seadme kasutatav sagedus on ligikaudu 47,3 kHz. Tea ka seda, et MER Biofeedback® teraapia:

• ei asenda arstiabi ega käimasolevat ravi;

• sobib kasutamiseks koos ravimite, tavameditsiini ja loodusravimeetoditega;

• on mõeldud igas vanuses inimestele, alates väikelapsest (1. eluaastast) kuni eakani;

Mida on tähtis teada:

MER Biofeedback® teraapiat ei tehta rasedatele ning inimestele, kellel on südamestimulaator, glükoosisensor või kellele on siirdatud organ(eid).

Igal juhul oleme meie sellest teraapiavormist hetkel väga vaimustuses ja tõesti soovitan seda proovida. Kaotada pole midagi, võita päris palju – enda meelerahu.

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…