Testisin enda tervist. Jään vist ellu.

Valmis koostöös esmakaitse.ee

Ma olen väikestviisi hüpohondrik. Käisin siin metsas, tundsin keegi toimetab habemekarvades- Selge! Puuk! Ma suren ära! Ok, võib-olla ei sure, aga mul on järgmised 8 kuud palavik ja liigesed kanged. Ja juba ma tunnengi, kuidas temperatuur tõuseb ja ma pean hoogu võtma, et end liigutada, sest keha kisub kuidagi kangeks. Oli mul vaja siia metsa tulla?

Või teine olukord: „Henry, ega sul palavikku pole? Sa oled kuidagi kaame näost…“ uurib Esileedi. Mida värki? Hetk tagasi polnud mul midagi viga ja nüüd, kui ta küsib, siis on veidi palaviku tunne küll. Higistan, süda peksab, väsimus, loidus- ma kogen kõiki palaviku sümptomeid. Järelikult mul vist ikka ongi palavik, sest Esileedi sõnade kohaselt nägevat ma ka täiesti kaame välja.

Kraadiklaas kaenla alla, ootan paar minutit, kuni see piiksuma hakkab. Olen valmis tõele näkku vaatama ja järgmised päevad abituna diivanil lebama ning laskma end teenindada. Kraadiklaas näitab: 36,2. FANK! Nii palju siis pikutamisest. Mu temperatuur on alati olnud veidi madalam ja mitte haisugi palavikust. Hetkega kaovad mul ka kõik sümptomid, võtan trimmeri kätte ja lähen aiaääri puhastama. Ometi kümme minutit tagasi nägin ma valgust ja tundsin, kuidas mu organid ükshaaval üles ütlemas olid.

Ehk nii, kui ma mõnd terviseviga endale ette kujutan, on see järgmisel hetkel sümptomite näol reaalsus ning ma olen nii hädas sellega, sest ma ei tea kunagi, kas asi on arsti poole pöördumist väärt, või ma kujutan endale asju ette. Ma ei tahaks olla üks neist mutikestest, kes hommikust peale perearsti ootejärjekorra enda alla hõivavad, et näidata, kuidas küünarnukki sirutades klõpsu ei käi. Varem ju vahel käis, aga nüüd ei ole mitu kuud käinud (päriselt aset leidnud „haige“ kaebus oma perearstile!).

Esmakaitse.ee saatis mulle puukborrelioosi testi, et ma saaksin kindluse, et ma jään siiski ellu ning heameel oli tõdeda, et see tegelane habemes võis olla vabalt mõni uudishimulik ämblik või põnevusiotsiv põdrakärbes, sest testi tulemus oli negatiivne. Hetkega kadusid ka kõik sümptomid ja ma tühistasin ka hauaplaadi tellimuse. Elame veel!

Kuid puukborrelioosi test polnud ainus, mida ma esmakaitse.ee käest enesekontrolliks sain. Olen aastaid olnud veendunud, et mul kilpnäärmega häda. Kuidas muidu seda ülekaalu teisiti selgitada? Ometi mitte saia ja viineritega. Sai ka kilpnäärme kiirtest ära tehtud. Väike torge sõrme, pipetiga vere kogumine, testribale kandmine, testi aktivimiseerimise aine veretilgale ja pikaaegne kahtlus sai lõpuks selgituse- kilpnäärme uurimise asemel tuleks toidukorv kriitilisema pilguga üle vaadata.

Testisin ka rauasisaldust veres ning D vitamiini tasakaalu. Testid on taaskord ülilihtsad- torge sõrme, pipetiga veri kogutud, tilgutad selle testribale, teine testisolev vedelik veretilga peale ja 15 minutiga ilmnes, et mu D-vitamiini tase ei olnud midagi kohutavad, aga siiski mitte nii hea kui võiks ja ka raua sisaldus veres võiks olla parem. Mõni ime, et ma viimastel päevadel väsinuna end tundnud olen. Süüdistasin selles aina lühenevat päeva ja homme kavatsen laste ees šokolaadi süüa ja veenda neid, et see ei ole õgardlus, mida nad seal pealt näevad, vaid issi peab end lihtsalt natuke ravima.

Mina arvan, et selline isetestimise võimalus on suurepärane- saad oma kahtlustele kiiresti kinnituse või lükkab test selle kiiresti ümber. Ei pea põdema päevi ja otsima endas julgust, et arsti juurde kurbi uudiseid kuulama minna. Mu arst on selline, et kui kõik tervise näitajad korras on, siis ta teeb 100 testi veel, et midagigi mul leida. Saab tellida teste, mis testivad haiguse kahtlust, mis kummitas peas, aga arsti juurde minna ei soovi. Kui mina tegin ainult kolm testi hetkel, siis valik on seal tunduvalt suurem ja saab testida näiteks helicobakterit, HIVi, gluteenitalumatust, rasedust ja isegi narkokasutust. Testid on täpsed ja juhendit jälgides ka väga kiired. Ja mine vaata neid aga ise kodukalt ja tellides kasuta koodi „Henry20“ ja saad hinnast alla mehised 20%. Kood kehtib kuni 25.09 südaööni ja kogu sortimendile, mitte ainult tervisetestidele!

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sina oled kunagi narkoosis olnud?

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Mis mind ära päästis?

    Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…