Kuidas ootamine niisama töllerdamise asemel kasulikuks ajaks muuta

Postitus valmis koostöös Elisa Eestiga

Mu tore sõbranna rääkis mulle üks päev raamatust, millest ta vaimustuses oli. Mingist mungast või nunnast. Ma ei pööranud ta jutule liiga palju tähelepanu, sest ta üritas seda mulle rääkida samal ajal, kui mina üritasin telerist mingit spordivõistlust vaadata ning pidevalt häält lisada, et see kisendavatest lastest natuke valjem oleks. Selline totaalne kaos ja minu püüdlus selle keskel inimeseks jääda. See nõudis kogu mu fookuse ja sõbranna oleks võinud samal ajal rääkida ükskõik millest – kui need põrgulised ringi jooksevad, tülitsevad ja naerumaratone korraldavad, on kaasa mõtlemine väga keeruline. Ainus viis minu tähelepanu saada oleks olnud ülakeha paljaks võtta. Siis oleks ehk see taustamüra kadunud ja minu jäägitu tähelepanu saadud. Aga ta ei võtnud, vaid vatras mingist nunnast mulle. Või oli see ikka munk? Võis olla ka võlur. Keegi neist.

Ma ikka kadestan neid, kes räägivad mulle, kuidas nad vaikuases kusagile aeda võrkkiike poevad, kuulavad linnulaulu ja naudivad head raamatut. Kõlab nagu idüll. Meie hullud on kõik linnud viie kilomeetri raadiuses tagasi lõunasse ära hirmutanud. Isegi varesed, kes muidu elektriliinidel passisid, mõtlesid, et „nõup! Kaome kusagile vaiksemasse kohta! Kardiraja kõrvale näiteks“.  On ainult üks pooletoobine kull kõrvalasuvas metsatukas, kes igal öösel pimedat aega ära kasutab, et iga kaheksa sekundi tagant röögatada. Kuni päikesetõusuni välja. Julgen vaid järeldada, et kuna tegu on öölinnuga ja lapsed teda kisaga terve päev ärkvel hoiavad, siis ta teeb öösiti lihtsalt tagasi.

Aga nii mõnus oleks selline idüll küll. Vähene aeg, kui mina saan raamatuid lugeda, on õhtuti, kui kõrvalt toast on kuulda õrna norskamist. Siis ma võtan oma Elisa raamatu äpi lahti ja loen natuke aega. Sellega on aga see probleem, et selleks ajaks, kui lapsed ära kustuvad, olen ka mina suhteliselt läbi. Teate raamatus seda kohta, mida sa loed, oled sellest vaimustunud ja ei suuda raamatut käest panna? Selle kohaga on aga see probleem, sellesse kohta tuleb jõuda. Sellele kohale eelnevad sulle sageli looduskirjeldused ja poliitanalüüs, et lugeja endale olustikku silme ette manada saaks. See on kõik tore ja värki, aga mitte kell üks öösel, kus sa niigi võitled, et kas keerata magama või lugeda natuke veel, et jõuda selle haarava osani.

Teine aeg, kui mul raamatut lugeda õnnestub, on siis, kui ma midagi ootan. Päris mul olekski meeles raamatut igal pool kaasas kanda, aga Elisa Raamatu äpp on telefonis kogu aeg olemas ning erinevalt TikToki vahtimisest, tekitab raamatu lugemine sellise uhkustunde, et sa ei ole niisama töllerdanud, vaid tegelesid enda silmaringi laiendamisega. Viimane laste jalkatrenn, mis kestab pea 90 minutit, sai loetud rohkem, kui ma seda viimase kuu jooksul teinud olin. Raamat kiskus kaasa, väljas sadas vihma ning rahustavate viimapiiskade saatel autos head raamatut lugeda oli suurepärane kogemus. Märjad lapsed eemal rassimas ja sina kuivas autos head raamatut lugemas – imeline.

Õnneks aga ei ole Elisa rahvas niisama loorberitele puhkama jäänud ja kellelgi tuli geniaalne idee, lisada äppi ka audioraamatud. Keegi võiks öelda, et need olid ka varem olemas, kus sa võisid alati valida, kas lugeda raamatut ise, või loeb seda sulle ette robotmees või -naine. Ma lugesin (kuulasin) selle robothäälega kunagi Stig Rästa raamatu läbi, kus ta rääkis enda palverännakust Hispaanias. Väga meeldis. Siiski on selle robothäälega raamatu kuulamine harjumatu ja ma eelistan silmadega lugemist.

Kuid nüüd saab äpis lisaks lugemisele ja roboti vestmisele, kuulata ka päris audioraamatuid. Selliseid, kus silmad kinni pannes, ongi tunne, et oled kusagil teatris ja näitleja loeb sulle põnevaid lugusid ette… sest näitlejad seda teevadki ning see on nii nauditav. Paned enda kõrvaklapid pähe, valid endale meelsa raamatu ja mine oma tegevusi tegema. Viskad randa soojale liivale pikali, lased päikesel end kärsatada ja samal ajal kuulata, kuidas näitleja sulle raamatut ette loeb. Rohid aias peedipeenart ja samal ajal kuulad raamatut. Elisa raamatu äpis on nüüd audioraamatud olemas ning muuhulgas on valikus ka see nunna raamat, millest mulle räägiti. Õigemini munga. „Mõtle nagu munk“ on tõesti väga hea ja praktiline raamat ning seda loeb mulle äpis ette Tambet Tuisk. Loomulikult saab ka teksti ettelugemist aeglustada ja kiirendada. „Mõtle nagu munk“ on siga-inspireeriv ja hästi kirjutatud raamat, et ma mitte ei rõõmusta, et kodust eemale minnes on mul audiraamatu näol hea kaaslane, vaid  olen läinud kõndima ning samme täis saama sellepärast, et siis ma saan oma raamatut edasi kuulata. Järgmiseks audiraamatuks olen ma planeerinud „Mees, kes teadis ussisõnu“. Olen seda juba kahel korral ise lugenud, aga väga meeldib ja kuulaks meeleldi audiraamatuna ka.

Igal juhul olen mina selle uuenduse üle väga elevil. See annab nii paljudele inimestele võimaluse saada raamatusisu, ilma, et sa peaksid endale mingit kõrvalist kohta otsima. Aga minul on nüüd aeg mürasummutavad klapid pähe panna ning vaadata, mida see munk mulle sel korral õpetada soovib, taustal tülitsevad lapsed, keda ma naeratades vaatan, sest kõrvaklapid ei lase ühtki välist heli minu kõrvadeni. Pilt on, häält ei ole.

Aga kui sa tunned, et sa loed vähe ja tegelikult tahaks enam, siis ma arvan, et sa vaimustud Elisa Raamatu äpist. Muide, mul on isegi sooduskood, mida sa saad kasutada, et näha, kas minu räägitu ikka paika peab. Kasuta registreerumisel koodi HENRY50 ja esimesel kuul on tavalugemispakett ja ka audiopakett sulle poole hinnaga. Kuu möödudes, kui sa otsustad kasutajaks jääda, läheb audiopakett tavahinna peale tagasi. Kui sa soovid jätta vaid lugemispaketti, on ka teine kuu poole hinnaga. Igal juhul soovitan vähemalt äragi proovida poole hinnaga, sest tegelikult sa tead, et sa peaksid rohkem lugema, aga ei ole seda aega noh. Nüüd loeb raamatuid sulle vähemasti keegi ette, et sa saaks kõrvalt omi teisi toimetusi teha. Ja muide, see poole hinnaga pakett tuleb soodsam, kui nende endi pakutu 2 nädalat tasuta. Audiopaketile kehtib sooduskood vaid augusti lõpuni. Proovi ära.

Kommentaarid

“Kuidas ootamine niisama töllerdamise asemel kasulikuks ajaks muuta” on saanud 4 vastust

  1. Katry ütleb:

    Ja lihtsalt mainin, et kui kellelgi ei ole juhuslikult võimalik maksta, et lugeda, siis on olemas ka e-raamatukogu MIRKO, kus saab samuti laenutada palju erinevaid raamatuid ja ka audioraamatuid kuulata.
    Seda pole väga suurelt reklaamitud, aga minu arust üks väga tänuväärne asi tehtud ja täitsa tasuta🙂

    • Karl ütleb:

      Meelise ja Pille hääled (vana iselugeja) on nüüd tagasi ka Androidis!

  2. Kristel ütleb:

    Elisa Raamat OLI tasemel enne suurt uuendust, nüüd ei julge iselugejat küll kellelegi enam soovitada kui just ei taha eesti keelt soome aktsendiga kuulata. (Vähemalt kuu aega tagasi oli see nii.)

    Samas MIRKO on tõepoolest väga hea.

    • Karl ütleb:

      Meelise ja Pille hääled (vana iselugeja) on nüüd tagasi ka Androidis!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…