Selline asi peaks olema igas koolis!

Postitus valmis koostöös Praktikaliga

„Ja kui valgus peegeldub pinnalt…“. Näen, kui raske lastele selle kuulamine on..

„Kuidas me üldse mingit objekti näha saame? Kuidas me näeme selle värve“. Mul on tunne, et mu lapsed teevad mingit haigutamisvõistlust. Nad on vist selle paari minutiga enda kuunormi täis haigutanud.

Ma nimelt püüdsin neile natukene füüsikast rääkida. Jah, nad on kindlasti füüsika jaoks liiga väikesed, aga nende küsimused lähevad aina keerulisemaks ja kuna mul oli plaan neile nagunii valgusest rääkida, siis tegin proovi. Rääkisin nii nagu meile omal ajal koolis räägiti. Just nimelt räägiti. Lisaks me saime ka ise lugeda ja mingeid keerulisi illustratsioone juurde vaadata. Mina olen aga väga visuaalne õppija. Selleks, et miski jõuaks õige koha peale, peab mulle seda näitama. Aga koolis ei näidatud meile mitte midagi. Seepärast näen ma siiani aeg-ajalt unes painajat just füüsikatunnist (matemaatika ka), kus ma avastan end kontrolltööd tegemas ja ma ei oska mitte midagi.

„Vikerkaarel on seitse värvi, sest päikeselt paistab valge valgus. Mis te arvate, kui päike oleks näiteks sinine, kas me näeksime sama palju värve?“ Lapsed on segaduses. Mis värve? Kuidas on valgel värvil seitse värvi? Millest ma räägin üldse? „Kuna me nutiseadmetesse minna võime?“ ilmestas kenasti olukorda küsimus, mida nad mult vastu küsisid.

Ma siis võikski neile rääkida valgest valgusest ja näidata neile pildi pealt vikerkaart, näidata arvutist sinist valgust ja rääkida juurde, et sinise valgusega vikerkaares oleks ainult need värvid, aga see on info, mis ei jõua vist päris ajunigi. Läheks kõrvadest sisse ja tuleks nina kaudu välja. Ma ei näeks kuidagi, kuidas lapsed targemaks saaksid. Pigem oleks nad rohkem segaduses. Selliste asjade arusaamine oleks keeruline ja selleks, et miski ajju jõuaks, tuleks lihtsalt tuupida. Just tuupides ma omal ajal füüsikast läbi saingi. Ok, rohke puksimisega ka (põhjamaalastele- puksimiseks nimetatakse Tartus spikerdamist).

See, millest ma teile nüüd räägin, peaks olema varustuses igas koolis. Paljudes ongi, sest sellest tegevuskastist on tehtud ka koolidele mõeldud versioon, mis juba 110 koolis olemas on. Antud tegevuskast on koduseks kasutuseks, et ka lapsevanemad saaks koos lapsega targemaks. Selleks, et mõista valguse toimimist on Praktikal välja tulnud Optika tegevuskastiga, kus sa saadki aru, kuidas tekivad vikerkaared, kaleidoskoobid, kuidas toimib silm jpm. Asjad, mida sa ei saa sõnadega edasi anda ja nii geniaalne on see, et keegi need nähtused mitte ainult lahti seletab, vaid erinevate katsetega saad sa kohe ka enda silmaga näha.

Tegevuskastis on kõik selleks vajalik olemas- taskulamp, laser, vikerkaareprillid, läätsed, erinevad abivahendid, et need katsed ise oma kodus läbi teha. Kuidas näha siis, mis värve me näeksime, kui päike oleks hoopis roosa?  Seda saame teada siis, kui me näeme, et mis värvid tekivad roosa valgusallika vikerkaarele. Tegevuskastis on samm-sammult õpetus, kuidas selline katse läbi viia ja tõepoolest- vikerkaar on hoopis teistsugune, kui valge valgusega oleks. Lapsed olidki eriti sillas vikerkaare prillidest. Ma pean neid kogu aeg manitsema, et nad hiljem kasti tagasi paneks, sest muidu peame varsti tegelema selle tagaotsimisega.

Kokku on sees kümme erinevat katset, mida saab läbi teha. Loomulikult saab nendega teha katseid palju enam, aga kümnele katsele on kaasas juhised, et saada optikamaailmast natukene parem ülevaade. Minu soovitus on ka, et kuna tegemist on siiski õppimisega, siis selleks, et tekiks mõistmine ja arusaam, siis ärge võtke kogu komplekti ette ühe päevaga, vaid 1-2 katset päevas. Teha mitu korda läbi ja siis küsida tehtu kohta küsimusi. Selline lähenemine toimis meil kõige paremini ja kohe on ka näha, et miski jõuab pärale ka ikka. Selline ülimalt hariv, praktiline ühistegevus koos lapsega.

Kas ka mina vanemana midagi juurde õppisin? Absoluutselt. Ma avastasin, et ma võtan mitmeid optika asju mõtlemisega, et nii lihtsalt on. Aga miks see nii on? Mul pole aimugi. Seega me õppisime koos. Ma saan aru, et Praktikal loobki loodusteaduste mõistmiseks erinevaid tegevuskaste, et lapsed (ja vanemad) saaksid aru erinevatest fenomenidest, mille olemasolu nad teavad, aga tekkepõhjuseid mitte. Olen väga põnevil, et mis saab olema see järgmine valdkond, mis minusugustele puust ja punaseks ette tehakse.

Ja kui katsed on läbi tehtud ning optika toimimine katsetega lahti seletatud, mis siis? Kui su laps on normaalne laps, siis unustab ta mõned teadmised ajapikku ära ja alati on tore Optika tegevuskasti taasavastada. Kuid tegelikult on ju komplektis korralik taskulamp, mis esikusse panna, kui peaks vaja minema ja laser, millega kassi pöördesse ajada. Pakiga teadmised ja vajalikud kodused abivahendid ühes.

Sain ka sooduskoodi, mis annab Praktikali e-poest ostes tootelt 15% allahindlust ja kehtib 10.02 kuni 17.02 (reedest reedeni). Koodiks on valgus15

Kommentaarid

“Selline asi peaks olema igas koolis!” on saanud ühe vastuse

  1. Nele Nool ütleb:

    Tartu Ülikooli muuseumis saab alates 27. jaanuarist näha uut püsinäitust „Mis on valgus? Professor Georg Friedrich Parroti füüsikakabinet“. Ajaloolist pärandit ja tänapäevaseid füüsikateadmisi ühendavas teemaruumis võetakse luubi alla optika ehk valgusõpetus.
    https://muuseum.ut.ee/et/sisu/mis-valgus-georg-friedrich-parroti-fuusikakabinet

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…