Kuidas lapsed nüüd paremaid toiduvalikuid teevad ja meie toiduraiskamist vähendasime

Postitus valmis koostöös Boschiga

On palju räägitud sellest, et lapsed olla nagu päris inimesed.. aga väiksemad. Nad teevad ka sarnaseid valikuid nagu tavalised inimesed. Mis ma keerutan siin – lapsed ongi tavalised inimesed ja nad on täpselt nii laisad, kui see vähegi võimalik on. Kõik me teeme täpselt nii palju kui vajalik, et end siis iga mingi aja tagant kokku võtta ja teha natukene paremini.

Sama on ka toiduvalikuga. Kui me läheme külmkapi ette, et enda nälga kustutada, siis esimene asi, mille suunas me käsi kipub haarama, on see, mis on kohe saadaval. Paraku ei ole see kohe saadaval toit sageli midagi, mida me keha tegelikult sooviks. Sageli miski, mille vitamiini- ja toitainetesisaldus on pea olematu. Isegi, kui külmkapis on paremaid valikuid, siis sageli tuleb neid teisi asju koorida, lõikuda, võibolla valmistada. Ma pean silmas siis köögivilju ja puuvilju, mida ei viitsi kunagi süüa, sest neid tuleb enne haukamist puhastada.

Köögiviljade osakaalu suurendamiseks soovitatakse need valmis lõigata ja kättesaadavale kohale panna. Kuid sellega on alati jama, sest lapsed võtavad ühe-paar ja ülejäänud on järgmise nälja ajaks juba ammu oma värvust muutnud ja pealt ära kuivanud ja keegi ei taha toorest porgandit, mis on pehmeks vajunud ja valgeks tõmbunud. Seega lihtsam on mitte ette valmistada. Aga süda ju jääb valutama, sest need väikesed inimesed kasvavad suureks ja võtavad kaasa kodused toitumisharjumused. Mul on väga hea meel, et kui ma hüüatan, et kes porgandit tahab, siis nad jooksevad tormi. Sama on kurgi ja tomatiga. Seega lootust veel on. Ei ole nii nagu TLC saadetes, kus USA lapsed söövad kurki ja tomatit ning öögivad. Kuid need võiks ju kogu aeg kättesaadavad olla.

Ma kirjutasin teile natukene üle kuu tagasi (SIIN), et Bosch saatis meile oma saumikseri MaxxoMixx ning mainisin ka seda, et tegelikult teeb see köögimasin palju enamat, kui pelgalt purustamine. Nimelt on sel kaasas lisaotsik, mida kiirkinnitusega varre otsa kinnitada ja võluväel muutub saumikser vaakumpumbaks! Jah, kõige ootamatum asi, mida saumikserilt oodata. Komplektis olid kaasas ka taaskasutatavad vaakumkotid ja säilituskarp, millest sai samuti õhu välja imeda.

Kui me Esileediga selle vaakumpumba funktsiooni algselt katsetama hakkasime, siis panime kaasasolnud kotikesse portsu söögiks valmis porgandeid, sulgesime minigrip kinnituse, asetasime pumba punasele ringile kotil ja….. ja vaevaliselt hakkas kotist õhk väljuma, kuid see toimus nii aeglaselt, et minut hiljem ei olnudki peale vaadates aru saada, kas see masin midagi välja imes ka või mitte. Kuidas ma sellist asja enda lugejatele soovitan? Kuidas ma ütlen Boschile, et minu ootused olid hoopis midagi muud ja see asi küll ostmist väärt pole? Proovisime ka teist kotti ja sama tulemus. Oh jah. Igaks juhuks käisin üle veel ka koti minigrip kinnituse ja paar plõksukest tõepoolest käis. Proovisin taas pumpa ja vähem kui viie sekundiga oli kogu õhk kotist väljas. Ka teisel kotil oli paar klõpsu kiiruga tegemata jäänud. Klõps-klõps, pump vastu, õhk välja ja viilutatud õunad õhuvabas kotis. Seega kui teie kotist ei taha õhk välja tulla, siis asi ei ole pumbas, see loom on 1000W, vaid te pole lihtsalt kotti hoolikalt sulgenud.

Miks on üldse vaja toitu vaakumpakendisse panna? Äkki mõned ei tea. Esiteks säilitab toit enda mahlasuse. Kui õhu käes kipub toit kuivama, siis vaakumisse pakendatuna säilitab ta enda mahlasuse võrreldamatult kauem. Toit ise säilib värskena kordades kauem. Meil oli siin ostetud hakkliha ja mina ei armasta lihatooteid väga sügavkülmutada. Aga kuna see konkreetne veisekasvataja toob liha keskmiselt korra aastas, siis me oleme ostnud varuga ja külma ka pannud. Siiski võimalikult palju ka lihtsalt külmkappi jätnud. Hakkliha, mis oli tavalisse kotti pakendatud, oli nädal hiljem lõhnaga, mis ütles, et kui sa kohe mind ära ei küpseta, siis lähipäevil tuleb sul mind ära visata. Külmkapis olnud vaakumpakendist võtsime liha välja enam kui kuu aega hiljem ja see näis sama värske nagu sel päeval, kui see meile toodi. Ma ise ka ei uskunud, et vaakumpakendamine nii suurt efekti annab. Pole ju kunagi sellist riistapuud kasutanud ja selle omadusi tahta osanud. Ka lihale või kalale marinaadi tehes ja vaakumpakendisse pannes, lähevad maitsed sada korda kiiremini sisse. Miks ja kuidas, on mulle müstika. Bosch MaxoMixx avas mulle täiesti uue maailma kui nii võib öelda. Ma vaakumpakendaks nüüd absoluutselt kõike.

Meil on nüüd külmkapis ootel porgandid, nuikapsas, lillkapsas, kooritud kurk, tükeldatud õunad ja virsikud. Portsud tegin ka sellised, mis peaks laualt kaduma paari tunni jooksul ja seega ka toiduraiskamist vähem. Imeline tööriist.

Kas teie vaakumpakendate ka midagi? Kui siis mida?

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…