Lastega möödarääkimine

Ma ei ole kunagi arvanud, et minust on raske aru saada. Ok, mu diktsiooni pärast küll ja meil on mõned sõbrad, kes kokku saades peavad mu huulte lugemisele keskenduma, kuni nende kõrvad mu kõnega ära harjuvad ning alles siis hakkavad mu pudikeelest aru saama. Kuid ma pean silmas, et näiteks lastega ei ole mul diktsiooniga probleemi olnud, sest nad saavad kõigest ideaalselt aru… ja siis jälle ei saa nad mitte midagi aru. Ma võin taguda ühte teemat ning nemad vahivad mulle ninast kolle urgitsedes silma sisse ning minu konkreetsele palvele või küsimusele vastavad nad täiesti kõrvalisel teemal.

Meie kulunud diivan. Ei raatsi välja ka vahetada, nagunii hävitavad kohe ära 🙂

“Palun koristage põrandalt mänguasjad ära, sest meil tulevad varsti külalised.”
“Mina ei pannud neid sinna!”
“Ma saan aru, aga põrand tuleb korda teha.”
“Mina hoopis joonistasin teisel korrusel.”
“Ma ei olegi kordagi küsinud, mida sa tegid. Ma annan lihtsalt märku, et põrand tuleks puhtaks teha. Mina lähen koristan köögi ära ja sina toa. Võime ka vastupidi teha, et võta sina köök enda peale ja mina toa.”
“Mina ei ajanud kööki sassi!”
“Aga ometi on laual sinu nõud ja põrandal sinu võileib, mida sa sõid.”
“Aga Piiga sõi ka”
“Piiga koristab ju tuba. Ning need klotsid, mida ta praegu kappi paneb, kallasid sina põrandale! Vali, kas tuba või köök.”

Ma pean just eriti Vennasega selliseid vestlusi läbima pea igapäevaselt. Räägin ühest asjast ja siis hakkab tema ajama teemat, millest ma sõnagi ei rääkinud. Vahel ongi tunne, et mul terve elamine täis poliitikuid, kes tahaks ainult jahvatada teemast ning töö jääks kõik tegemata. Kuid õnneks olen ma laste silmis suutnud saavutada piisava autoriteedi, et mind nad kuulavad. Isegi Esileedi kiitis mind hiljuti, et koos minuga lapsed koristavad nii usinalt. Mul on siin üks märksõna – Gordoni perekool. Ok, see oli kaks sõna. Gordoni perekool on imeline tööriist ja sellega sa suudad lapse tegema just seda, mis su eesmärk on… kui sul on kannatust. Mul pole. 

Kui teha kõik täpselt vastupidi Gordonile, teevad lapsed siis ka seda, mida sa oled palunud ning seda palju kiiremini ja efektiivsemalt. Märksõnadeks on hirmutamine ja ähvardamine ja selletagajärjel lasevad mu lapsed tõenäoliselt 40nda eluaastani alla, aga vähemasti on tuba korras. Varem aitas ka hirmutaktika, kui ma ütlesin: “Te ei peagi tuba koristama. Võtke maast üles vaid need asjad, millega te veel kunagi mängida soovite ja ma viskan ülejäänud laialiolevad asjad lihtsalt prügikasti.” Toimis. Enam mitte, sest ma tegin suure inventuuri ja umbes 85% allkorruse mänguasjadest pakkisin ma ära ja panin garaaži seisma, ehk neil on alles jäänud vaid mõned mänguasjad ja kui kõrvale jätta Piiga kaisukad, on neil mänguasjadest üpriski savi.

Samuti ei saa nad kas aru, või on neil kohutav mälu, sest aeg-ajalt kui ma palun teisest toast midagi tuua või vaadata, on tulemus sageli täiesti ootamatu. Näiteks eile palusin Piigat, et ta tooks teisest toast mu veepudeli tagasi, mille nad pihta panid. Piiga noogutas, jooksis teise tuppa.. ja sinna ta jäigi oma kahekümneks minutiks ja kui ma läksin uurima, et mis mu veepudeliga juhtus, siis Piiga vaatab mind kui rumalat ja osutab näpuga: “Issi, kuidas sa ei näe. See on ju seal samas!” Surun oma kirumise kusagile sügavale, tunnen, kuidas järjekordsed 40 karva mu peas halliks läksid, võtan irooniliselt tänades pudeli ja ei mõista, mis koha peal me suhtlus rappa jooksis.

Äkki tekib kellelgi küsimus, et miks ma oma lapsi nii jooksutan, et nad mulle kõike toovad? Sul vist ei ole lapsi. Miks sa üldse lapsi saaksid, kui sa ei kasutaks neid jooksupoisina enda hüvanguks ära? Et oleks, keda armastada? Palun, lõpeta! Lapstööjõud on parim asi, mis minuga juhtunud on. Nad on väga innukad, aga mitte küll eriti efektiivsed. Kord palusin Noorsandi, et ta mul alla korrusele jäänud telefoni ära tooks. Läks nõks aega ja peagi ta tuligi tuppa tagasi, ühes käes rattapump ja teises kingalusikas ning kui ma küsisin, et miks ta need tõi, siis ta olla alla läinud, unustanud, mille ta tooma pidi, vaatas koridoris ringi ja võttis igaks juhuks kaks asja kaasa, sest äkki ma soovisin just ühte neist. Mida ma teen magamistoas rattapumba ja kingalusikaga? See kõlab nagu eriti edasijõudnute täiskasvanute mäng. Loogikavõime on lapsed Esileedilt pärinud, sest kui ka Esileedi jalutaks magamistuppa rattapumba või kingalusikaga, siis olgem ausad, ega ma väga ei üllatuks.

Kommentaarid

“Lastega möödarääkimine” on saanud 6 vastust

 1. Geidi ütleb:

  Ja milline huvitab filter on laste peas. Ma lausun magamistoas 5sele poisile “koristage koos vennaga oma tuba ära” ja peame magamistoa ukse sulgemist kuulen elutoast pisemat oma suuremat venda kamandamas “emme ütles, et sa peadmeie toa ära koristada” mhmmm….
  Parim selle filtri juures oli see kui mõlemad lapsed vaatasid mulle otsa ja ma laususin “koristage elutuba ära” ja nad koristasid järgnevad tund aega oma toa ideaalselt ära. Kui ma söögitegemise lõpetasin leidsin eest laste asju täis elutoa ja korras lastetoa. Õnneks koristasime koos elutoa ka ära (lastetoa koristamine on metsikult tüütum seega #winforme).
  Või näide eilsest
  Laps “lähme õue ja jalutame ümber maja”
  Mina ” sa ei tohi õue minna kuna oled haige”
  Laps “jalutame siis maja ees”
  Kas see pole mitte õues? Proovima ju peab ja vanavanemad lähevad selliste asjade õnge.

  • Henry ütleb:

   Haha, mis ei ole keelatud, on lubatud. Filter tabab juhtnööörid täpselt ära ja nii kui on miski peensusteni täpsustamata jäetud, kasutatakse julmalt ära 😀

 2. Yxkb ütleb:

  Laisa vanema tipptase on minu puhul see, et helistan majja ja palun endale õue midagi ära tuua… Aga milleks siis see telefon tal on? 😉

 3. clara ütleb:

  Kui tahad, et midagi tehtud saaks, siis:
  1. tee ise
  2. ära lase seda oma lastel teha
  3. Palka keegi seda tegema.
  Murhpy seadus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

 • Midagi hoopis teistsugust

  Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…