Kaheksa soovitust neile, kes on püüdnud säästa, aga no ei tule välja

#Kogumispäeviku grupp Facebookis on pidevas kasvus. Kuna ka mina näen neid liitumistaotlusi, siis ei möödu vist päevagi, kui seal inimesi juurde tulemas ei oleks. Kui on mõni suurem kajastus, on neid kohe kümneid, kui mitte sadu. Seega, kas need, kes plaanivad samuti enda elu säästlikumalt kavandada ja Kogumispäevikuga koos asja ajada, on juba rongist maas? Absoluutselt mitte. Ongi hea, kui sa alles nüüd oled asjaga alustamas, sest nii nagu meie siin omast kogemusest näha võisime, on suvine säästmine pigem ulmefilmide maailma poole kanduv. Võimatu. Suvi on nüüd “õnneks” möödas.

Kuid me oleme võtnud septembri kui uuesti alustamise kuu. Teeme väikese restardi. Tuulutame mõtteid. Väga lihtne on vajuda tagasi vanadesse jälgedesse, sest seal ei pea sa mõtlema. Seal sa lihtsalt oled. Seal on küll soe, kuid su mugavus ja soojus sõltub kõik su rutiinist. Kui ühel päeval midagi peaks juhtuma, mis su mugavat elu raputab, pole sul enam midagi. Seega, hüppa kampa, et koos endale meelerahu tuua.

Mõtlesin, et ma tooks välja olulisimad punktid, mida ma aasta jooksul enda jaoks kogenud olen ning mis mind enim aidanud on:

  • Sea endale eesmärk, mille jaoks sa säästa tahad. Lihtsalt emotsioonitu raha kõrvale tõstmine muudab ka säästetu kulutamise väga lihtsaks. Loo endale eesmärk ja kui see on näiteks – aasta lõpuks peab mul olema varutud 2000 eurot, siis jaga väikesteks eesmärkideks. Näiteks iga kuu panen ma säästuarvele 400 eurot.
  • Vaata üle enda kulutused ja vaata, kuhu sa kõige enam kulutad, aga ei peaks. Ära ole liialt enesekindel ja arva, et sa tead seda niigi. Sageli ei tea. Mina näiteks avastasin, et ma kulutan mulliveele aastas üle 500 euro. Seadsin endale eesmärgiks vähendada see 5 korda väiksemaks. Selleks pidin ma välja arvutama, mitu pudelit see nüüd nädalas teeks ja sellest lähtuma.
  • Tee endale nädala menüü. Suur ja tüütu ettevõtmine, aga ma usun, et see on üks peamisi kohti, kus annab vägagi kokku hoida. Kui sa tead, mida te nädala jooksul sööte, siis on ka šoppamise nimekirja palju lihtsam teha ja sa ei osta ebavajalikke asju, mis külmkappi enda aega ootama jäävad, et need pärast lihtsalt muu prügiga välja visata. Püüa ka poes käimine vähendada ühele korrale nädalas.
  • Kui sul on kapp täis riideid, mida sa plaanid varsti kanda, kui sa natukene kõhnemaks saad, siis lase sel ilusal unistusel minna. Sa oled seda pikalt oodanud ja pealegi on selle aja jooksul kõik need riided juba ammu moest läinud. Pealegi, pole mõnusamat tunnet, kui osta riideid, mis sulle istuvad. Pane oma seisvatele riietele ja ka muule tränale, mis võiks teistele kasulikuks osutuda, samas, kui sinul see lihtsab seisab garaažinurgas, hind ja müü need maha.
  • Mõtle läbi, kas sul on ikka iga päev kõik käigud autoga teha? Äkki sa teed seda lihtsalt mugavusest. Tee paaril päeval nädalas/kuus proovi ja katseta teisi transpordi liike. Otsi välja oma jalgratas, vaata üle, mis kell buss välja sõidab, äkki on sinu kandis bussiga sõit üldse tasuta?!

  • Hoia oma esivanematega häid suhteid ja talvekartulid pluss kõik hoidised on sul tasuta käes. Kui veab nagu meil, saad ka endale vanemate vana auto, mida nad müüa ei raatsinud, sest turuhind ei vasta kuidagi auto ideaalsele seisukorrale ja seega tegelikule väärtusele. Ma tahan öelda, et saime endile eile uue (vana) auto. Ehk kui te näete mind nüüd sõitmas 10 aastat vana Citroeniga, siis see olen tõesti mina.
  • Ära säästa nii, et paned kõrvale selle, mis kuu lõpus üle jääb. Pane juba palga laekudes kõrvale see, mis sa plaanisid säästa ja toimeta ülejäänud rahaga.
  • Astu #Kogumispäeviku gruppi. Seal on koos mitmeid rahatarku ja tuhandeid abivalmeid inimesi, kes sind sinu küsimustega aitavad ja sinu pingutustele kaasa elavad. Mitmed kinnitavad, et kui kasutada gruppi, kui miskit, mis motivatsiooni annaks, siis toimib küll.

Kui sa pead neid juhiseid silmas, on sul on hea võimalus hakata looma endale säästupuhvrit, mis sul ideaalsel juhul kasvab pensionisambana tulevikku kindlustama, või halvemal juhul päästab su, kui ette tulevad ootamatud kulutused. Mina olen oma säästuaastaga enam vähem rahul, kui ainult seda röövellikku suve vahel olnud poleks. Sellepärast ongi hea pea klaariks saada ja septembrist taas asja tõsiselt võtta.

Kommentaarid

“Kaheksa soovitust neile, kes on püüdnud säästa, aga no ei tule välja” on saanud 7 vastust

  1. Kris ütleb:

    Omg milline deja vu. Saime eelmisel nädalal just kõne minu vanematelt, et nad saavad kevadel uue auto kätte ja vana tahavad meile anda. Kuna aga auto siia riiki ümber vormistamine maksaks kolm korda enam kui selle turuväärtus Eestis ning ilmselgelt nad müüa ei raatsi, siis jõudsime kokkuleppele, et see jääb meie Eesti külastus autoks. Selle lõpliku lähenduse saavutamisele eelnes tundide kaupa läbirääkimisi.

  2. Merli ütleb:

    Kuidas pikaajalisemal säästmisel inflatsioonile vastu paned?

    • Henry ütleb:

      See eeldaks investeerimist. hetkel ma tegelen ainult puhvri saavutamisega. Seal ttuleb taluda, et raha väärtus aina väheneb

  3. sogane vesi ütleb:

    ?????? EESMÄRK AASTAGA KOGUDA 2000€ JA SOOVITAD IGA KUU PANNA KÕRVALE 4 0 0 €
    LUGESIN UUESTI JA UUESTI ja aru ma ei saa sellest loogikast !?!? Matemaatika teeb aasta summaks 4800€
    Miks siis ometi see 400€ i g a k u u ?
    Teiseks kui ma saan iga kuu kõrvale panna NELI SADA eurot – Jeerum, siis pole nagu vaja korjatagi. Lihtsallt täida oma soove. Enamikul on palk üldse 500 , nii et mis ulmet sa kirjutad.

    • Henry ütleb:

      ma tõin suvalise näite, et kuidas jagada eesmärk väiksemaks, kui suur eesmärk on suur. Ka ei arvanud, et see eesmärgi püstitus jääb kellelegi niivõrd segaseks, sest ma ei öeldnu, ett see on minu eesmärk ja ma alusttan seda septtembrist. Selleks, et aasta lõpuks oleks koos 2000 ja 400 iga kuu kõrvale panna, kulub selleks viis kuud. Kuna seda postitust loetakse ka kuude pärast ja võib olla ka aasta pärast, siis ei hakka ju keegi näpuga järge ajama, nii, ta kirjutas selle septembris, järelikult on kõik valesti. Või sinu loogika, et eesmärk peab algama kindlasti jaanuaris. Ei pea. Ei pea ootama uut aastat, et eesmärke seada. Pluss mul pole ju kirjas, et aastaga, vaid aasta lõpuks. Ma tõin lihtsalt näite, kuidas sa enda suure eesmärgi väiksemateks ampsudeks jagada saad.

  4. arvan kah ütleb:

    1) kas mullivee-armastajana poleks mõistlik omale koju mõni mullivee-masin soetada?
    Masina hinnad nt Euronicsis 40-220€ni,
    väiksemates spetsialiseeritud poodides 40-70€ vahel.
    Masin ise kestab aastaid (meil vist juba 8a jutti),
    ühest balloonist jätkub gaasi 1-2a,
    uus balloon ca 10€,
    balloonivahetus (annad tühja ära, saad täidetud ballooni vastu) ca 10€,
    vahetust teostatakse suuremates kaubanduskeskustes (prisma infoletist, stockmanni kodutarvete osakonnas)
    2) külmkapi jutt on tobe. mõistlikum on omale lisaks külmikule eraldi suur sügavkülmik juurde osta. ja kõik jäägid portsudena sügavkülma pakendada. Sul on lapsed veel väikesed, aga juba mõne aasta pärast saad aru, mida tähendab, kui peres on kasvueas noorhärrad. Mina teen juba aastaid toiduoste hulgilaost suurpakendites. Kõik otse sügavkülma.
    3) see vanemate kohta käiv osa. jabur.
    kujuta ette, et VÄGA palju inimesi EI ela maal. Mul on ka juba 1 täiskasvanud laps, aga erinevalt sinust ta ei eelda, et peaksin oma 700-ruuduse tallinna eramukrundi peal tale ja ta perele kartuleid kasvatama hakkama. Samuti ei oota mina oma 75+ vanuses vanematelt, et nad oma korteri rõdul mulle juurikaid kasvataksid, pigem vastupidi: käin hoopis ise (oma raha eest) poes ja ostan aegajalt nii vanemate kui äia-ämma sügavkülmiku täis, et vana inimene ei peaks raskeid asju poest tassima ja et nende niigi pisikesest pensionist jääks ka ravimite, teatripiletite jmt selliste väljaminekute jaoks.
    4) jalgrattaga tallinna linnas liikumine tähendab reaalsuses seda, et pead igale poole (nt poodi, hambaarstile vmt) minema kahekesi: üks ajab asju, teine valvab ratast. vastasel korral oled rattast ilma.

    • Henry ütleb:

      Sa unustasid märkida, et mõnel inimesel on ainult üks jalg ja ka nemad ei saa jalgrattaga sõita. Pluss sa ilmselgelt ei ole blogi jälgija ja ei tunne meid. Me ostaksime enam kui meeleldi ise enda juurikad ja värgid. Veelgi enam, me ostaks ka vanematele, et nad ennast seal aiamaal ei kurnaks. Kuid see on nende viis oma laste eest hoolitseda ja anda enda panus nende ellu.
      Igaüks kohaldab enda ellu need nipid, mis talle sobivad, mitte ei püüa elada copy-paste teise inimese elu. Kui keegi annab mulle 10 nõuannet, millest kaks on suurepärased ja kaheksa ei kõlba mulle kuidagi, siis ma ei keskendu nendele kaheksale, millest mul kasu ei ole. Kergitan kaabut ja võtan need kaks. Inimestel on kombeks beebi koos vanniveega välja visata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…