7 viisi, kuidas autoga liigeldes säästa

Aasta 1999 oli mulle märgilise tähendusega. Sel aastal sain ma 18, lõpetasin gümnaasiumi ja mis kõige tähtsam – ma sain ka endale autojuhiload! Minu 18 aastat ootust sai lõpuks lahenduse – lõpuks ometi oli mul õigus hüpata juhi kohale ja vajutada gaasi. Sellega oli vaid üks probleem – mul ei olnud autot. Ka mu vanematel mitte. Küll aga oli see mu sõbral, kes oli just oma alkohoolikukarjäärile vundamenti ladumas ja vajas pidevalt kainet autojuhti. Sellest ajast alates olen ma olnud pidevalt roolis ja nüüd 20 aasta jooksul vastutanud umbes kümnekonna auto käekäigu eest. Kas tegu on olnud mu isiklike masinate, tööautode, või esimestel aastatel tsüklis sõprade omadega.

Ühte võin ma öelda – kõik autod on erinevad. Isegi kui sa istud kahte sama aasta, sama margi, isegi sama värvi autosse, siis iga ühe tunnetus on erinev ja vajab natukene kohanemist. Eriti tuntav on see algajatele juhtidele, sest tänaseks olen ma sõitmisega nii harjunud, et ma ei tunne suurt erinevust, olenemata, kas ma sõidan bussi või pisikese rendiauto roolis. Ja elu jooksul olen ma autode alla matnud rohkem raha, kui ma suudaksin kokku arvutada. Ka kaotavad autod alati ajas väärtust (va need, mis muutuvad klassikaks ja harulduseks) ja ma olen autod alati hiljem tuhandeid eurosid odavamalt sunnitud olnud maha müüma. Kuid kuna on  #Kogumispäeviku transpordikuu, siis ma räägin enda kogemusest peamistest viisidest, kuidas ma olen suutnud autokulusid madalamal hoida.

Sõida säästlikult
Esileedile käib see alati uhkuse pihta ja ta vaidleb mulle kirglikult vastu, aga meie küttekulu ei ole sama. Minu küttekulu on alati madalam. Ma kuulen ka siin tema vastuargumenti kõrvus kõlamas – jah, sellepärast lapsed alati autos oksendavadki, kui sina roolis oled, sest sa sõidad nii mõistlikult. Ma olen tõepoolest võib olla järsem pidurdaja kui tema, kuid ta unustab, et pidurdamine ei võta kütust, kiirendamine võtab. See on see koht, kus tuleb hoolsam olla ja mootorit kuulata. Mu treenitud kõrv ja auto üldine taju ütleb ära, kas auto mootor on külm, või töötab optimaalselt ning külma autoga olen ma gaasipedaaliga väga konservatiivne. Aga see tuleb kogemusega. Meie oleme praegu lahendanud selle, et meil on lisaks suurele pereautole Citroen, mis on pea kaks korda säästlikum. Kuid ka säästliku autoga tuleb säästlikult sõita.

Üks hea reegel on siiski- sõida kõrgema käiguga. Kui sa oled harjunud manuaalkastiga sõites hoidma linnas 3. või 4. käiku, siis kui kiirus lubab, lükka see hoopis sirgetel viiendale.  Ma võiks soovitada auto ühel päeval nädalas mõne tõukeratta vastu vahetada (näiteks sellise tõukeratta vastu), aga paljudel ei ole see lihtsalt võimalik. Aga siiski tõukerattad teevad võimast tagasitulekut ja ma tahan endale ühte!

Naudi kuuma
Suvistel päevadel on kliimaseade korralik kütteröövel. Mida jahedamaks õhu puhuma paned, seda rohkem voolab ka pappi sinu taskust. Mina kunagise suitsetajana, kes autoga alati koni hambus ringi sõitis, harjutasin end omal ajal lahtise aknaga sõitma ja ka nüüd on see mu number üks valik. Kui ma üksi sõidan, on mul alati aken lahti. Esileedi, kes aga rahanumbrit ei tunne, sunnib mind alati akent sulgema, sest talle puhuvat kaela peale. Ma ei tea, mis eriline kael tal on, aga olenemata sellest, kus ta autos istub, puhub tal alati kaela peale. Kuid raha säästmine ongi nagu abielu- pidev kompromisside otsimine, sest senti taga ajades ei tohiks ka hulluks minna.

Hoia kõva!
Ma räägin kummist. Autokummist. Selleks, et autol oleks lihtsam veereda, peaksid ka ta rehvid alati täis pumbatud olema. Mitte liiga täis, sest vastasel juhul sõidad sa nagu tankiga mööda külavaheteed. Igal autol on käsiraamatus ette antud soovituslik rehvirõhutase. Tihti võib selle välja lugeda ka ukse raami küljest, või on see kirjas küttepaagi siseküljel. Kõigil mu viimastel autodel on see soovituslikult olnud 2,1 atmosfääri. Tõenäoliselt teil ka. Kunagi tehti uuring, et vahe, kas rehvid on pooltühjad või täis oli täiesti arvestatav. Täis rehvidega vähenes küttekulu 3,3%.

Vali, kus sa remondid
Ma kiidan esindusi. Ma käin ka enda autoga igal aastal esinduses hoolduses. Kuid olgem ausad, need hinnad seal on hullumeelsed. Eriti, kui sul pole teeninduses tuttavaid. Ma olen küll küsinud esinduses soodustust ja nad on teinud ka, aga siiski, kui su auto ei ole enam liisingus, siis võib olla ei olegi sul iga väikese asja pärast tarvis esinduses käia. Leia endale usaldusväärne remondikoht, kes saab ka ise piduriklotside ja õli/flitrite vahetamisega hakkama, küsides selle eest kordades vähem tasu.

Vaata oma kindlustus üle
Kindlustuse hinnad kõiguvad seinast seina ja mõistlik oleks see enne pikendamist üle vaadata. Loomulikult on lisaks hinnale ka muid faktoreid, mida tuleks silmas pidada (maine, mugavus, teenindus, kliendisõbralikkus, kaasnevad hüved), aga ka siin võivad vahed olla aasta lõikes sajad eurod. Eriti, kui me räägime ka kaskost.

Hoolitse auto eest
Pese ja hoia teda korras, sest kunagi müües on hooldatud autot palju lihtsam müüa, kui autot, mille plekke kuidagi kätte ei saanud. Kui sa näed kriimu, siis ära oota, et see rooste läheks, vaid tegele sellega probleemi tekkides, sest hiljem on selle eemaldamine kordades kallim. Ja ka pestes ei pea alati võtma kõige kallimat teemantpesu, vaid tänaseks iga nurga peal asuvad selvepesulad on odavad ja kiired lahendused. 4-5 euroga saab enda auto läikima küll. Kiiremad tegutsejad ehk isegi soodsamaltki. Mul ei ole kunagi seal üle seitsme euro läinud. Ka see on kaks korda soodsam kui standardpesu automaatpesulas.

Vali, kus sa tangid
Kütus võib küll enam-vähem kõikides tanklates sama hinnaga olla, kuid hea oleks omada kõiki kliendikaarte, et mitte ülemaksta. Samuti soovitan kasutada pigem automaattanklaid, sest kui tanklas kabanossi ja cappuccinot ei müüda, siis sa neid ka ei osta. Kui pole müüjat, kes küsiks, kas ma äkki pool muidu moosipalle ei soovi, siis selle peale ka raha ei kulu. Ma ajasin praegu endale moosipalli, kabanossi ja cappuccino isu peale. Kell on 2.00 öösel… Ah, ei lähe! Näete, oleks ma praegu seal tanklas, kiruks ma praegu end, et miks ma ütlesin, et ma soovin kõiki kastmeid? See tuline on liiga tuline.

Kindlasti on veel nippe, kuidas autoga liigeldes säästa. Äkki meenub teile mõni, mida kõrva taha panna? Jagage kommentaarides!

Kommentaarid

“7 viisi, kuidas autoga liigeldes säästa” on saanud 2 vastust

  1. Kristi ütleb:

    Kindlustamisel vaatan alati iizi.ee lehelt eri võimalusi ning lähen endale meelepäraseima pakkuja kodulehele. Sealt saab enamasti 10-15% soodsama kindlustuspakkumise kui iizi lehel oli. Tavaliikluskindlustuse puhul ei ole minu jaoks vahet odavamal või kallimal pakkujal.
    Tangime enamasti nädalavahetustel, sest millegipärast on siis alati päris mitu senti soodsam kütus kui nädala sees.
    Tasub igal pool käpp sees hoida. Mingil fenomenaalsel kombel on mu abikaasal igal pool tutvused ja ta saab alati mingi protsendi võrra asju soodsamalt või kiiremini või paremini. Tihti tegeleb ta ise varuosade tellimisega ning viib need remonditöökotta.

  2. maisa ütleb:

    Ma ei näe mõtet autot pesta,sest noh maaelu..nii palju sõitmist, et auto püsiks puhas täpselt nii kaua kui linnast koju sõidaks 😀 aga noh,vähemalt paar korda aastat tuleb siiski pesta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…