Ideid kingikotti: kaks mängu, mis on täis väikeseid võite

Postituse valmimisele elas kaasa OÜ Aasageko

Kui te olete nagu mina, siis te olete kaval ja väldite kogu seda jõulušopingu hullust ning vaatate seda kõike väikese muigega eemalt. Kõik need ostuhullused, ostuööd, millega inimesed kaasa lähevad. Naeruväärne. Kui sa oled nagu mina, siis sa ei paanitse.. kuni 23.ndani ja siis sa nead ennast maapõhja, et miks sa ometi varem ei tegutsenud, sest kõik on otsas ja ideid, mida kinkida ka pole. Pluss postiga on liiga hilja tellida, kuna kõik pakiautomaadid on pakke täis, sest kõik saadavad ja keegi ei viitsi kohe järgi minna.

Sellepärast olen olemas mina ja sel aastal olen ma võtnud tõsiselt ette eriti lauamängud, sest minu arust on lauamäng halb kingitus ainult siis kui teisel inimesel on see mäng juba olemas. Mina oleks väga õnnelik kui keegi mulle lauamängu kingiks ja kui Aasageko mult IQ Starsi mängu peale katsetamist tagasi tahaks, oleks see kindlasti üks kinkidest, mille üle ma üldse ei nuriseks. Enamus mänge, mida ma läbi vaatan ja teile tutvustan, on uued ja tõenäosus et need kellelgi olemas on, on väga väike.

Kui me mõtleme lauamängudele, siis kangastub meil silme ette pere ühine tegevus, kuid on ka mitmeid selliseid mänge, kus ei tule teistega arvestada ja saab mängida täiesti omapäi. Möödunud nädalal tutvustasin ma teile mängu Okasroosike, mis oli mõeldud üksinda mängimiseks ja täna ma tutvustan teile kahte mängu veel, mis on samuti üksi nuputamiseks. Mõlemad on sellised mängud, mida ma poleks tõenäolsielt kunagi märganud, kui mul seda koostööd olnud poleks. Ma ei ole lihtsalt mitte kunagi selliste mängude lahendamise peale tulnud, sest mõlemad mängud mõeldud alates koolieelikutele, siis minu automaatne järeldus – need on laste mängud. Tänased mõlemad mängud on nuputamismängud, aga ei ole absoluutselt ainult lastemängud.

Esimene mäng on Oravate pähkliralli. Nagu nimi ütleb, on mängus tegemist oravatega, kelle ülesandeks on oma pähklid ära peita. Mänguks on väike nelinurkne mängulaud ja kaasas oleva raamatukese põhjal tuleb valida ülesanne ning asetada oravad vastavalt mängulauale. Kui nupud on paigas, tuleb leida viis, kuidas oravaid mängulaual libistada nii, et mõlema orava käes olev pähkel kukuks laual olevatesse peidukatesse. Ma usun et näiteks juba kuue aastane oleks selle mängu üle väga rõõmus- sest see on natuke lapselik, kuna mängus on oravad ja pähklid, kuid samas kasvavalt keeruline.

Algul tundus mäng lihtne, sest mängulaud ei ole ju suur. Esimesed harjutused olidki lihtsad, kuid mida edasi, seda keerulisemaks läksid ülesanded. Kui esimeste harjutuste lahendamiseks tuli teha 3-4 käiku, siis raskemaks edasi minnes tuleb nuputada, kuidas oravaid liigutada ja lahenduseni tuleb teha juba ligi 30 liigutust.

Sellest mängust vaimustus Vennas, kes kontseptsioonile väga pihta ei saanud, aga ta sai rõõmsaks juba seepärast, et kõik neli oravat mängulauale ära mahtusid. Noorsand lahendas paar esimest ülesannet ära, kuid ta vajas veel mind kõrvale. Ma veel päris nende kätte seda mängu mängimiseks ei anna, vaid hetkel mängin nendega koos, sest ma tean kuidas nende katse lõppeks – ma peaks mööda diivani alust ja mänguasja kasti nuppe taga otsima. Kuid vanusele alates viis eluaastat oleks see väga läbimõeldud kingitus, sest arendab see ruumilist mõtlemist, planeerimist, loogikat.

Kuna mängus on raskused kasvavas järjekorras, siis esimesed paarkümmend harjutust on täiesti algajatele ja tundusid algul liialt lihtsatena. Ometi esimene harjutus, millele ma olin sunnitud lahendust raamatust järgi vaatama, oligi täiesti algajate harjutus. Kui ma siis teada sain, kuidas õige lahendus tekib, oli muidugi piinlik. Enda ees. Hea aju treenimise harjutus igal juhul.

Teine mäng on minu absoluutne lemmik sellest mängude sarjast – IQ Stars. Ka see on nuputamismäng ja siin tuleb mängulaud täita värviliste tähtedega. Mängus on laud, mis mahutab seitse erinevat tähekogu, mis tuleb lauale asetada nii, et kõik tühjad kohad laual saavad kaetud. Eile olin ma sunnitud autoga kohtuma sõitma ja kohale jõudes teatas inimene, et ta hilineb. Kuna ma olin eelnevalt mängu autosse jätnud, et lapsed seda tükkidena laiali ei viiks (sest Piiga märkas, et üks kujund on roosa ja nii kui ma selja keerasin, oli see kadunud), siis see 20 minutit, mis ma ootama pidin, möödus imekiirelt. Ma olin isegi natuke häiritud, et oodatav nii kiiresti kohale jõudis. Tuli mäng hetkeks kõrvale panna, et tagasi tulles kiirelt ära lõpetada. Tavaliselt oleks ma selle aja nürilt telefonis sotsiaalmeediat kedranud, aga nüüd sain täita aja, mis mu aju reaalselt üles äratas ja mõtlema pani.

Paki peal on kirjas, et see on vanusele 6+ aastat ja keerulisemad harjutused tõesti, aga rohelise taseme esimesi harjutusi lahendas Noorsand nagu nalja (ta on jaanuaris viieseks saav). Jah, need on väga lihtsad, aga mu uhke isasüda tahtis rinnust välja karata kui nägin, millise entusiasmiga ta neid lahendas. Osadel tuli kujundeid kauem mõelda ja ta katsetas ühte ning teistpidi, kuni lahenduseni jõudis. Ainus koht, mis ületamatult raskeks osutus oli see, kui Piiga selja taha hiilis, karjatas “MINU OMA”, haaras roosa tähekogu ja pistis punuma. Saime kätte õnneks.

Mõlemad nuputasmimängud on suurepärased sellepärast, et need on täis väikeseid saavutusi ja võite. Igakord kui sa mängu ette võtad, siis sa ei pea laiskelma ja loovalt mõtlema, et mida teha. Vaid sa avad raamatu, valid raskusastme, valid ülesande ja hakkad lahendust otsima ja kui sa selle leiad, siis väike õnne hormoon ikka vabaneb, sest sa oled midagi saavutanud – sa said kas mänguväljaku tähti täis, või olid kõik oravate pähklid peidus. Success!

Kuidas mängud kingikotti jõuda võiks? Neid kohti on mitmeid:

– Apollo

– Rahva Raamat

– Ahhaa Teaduspood

– Tallinna Tartu, Keila ja Saaremaa Kaubamaja

– WePlay!

– Kodu & Kontori kauplused

– T1 Super Skypark: „Kink & Teadus“

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…