(NKHKT)-40kg ja nutikella valik

Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad pole vennad, siis ma olen kindel, et ega see päris lepase reega minema ei hakka. Ma vaatan kogu aeg neid edulugude enne ja pärast pilte ning ahvatlus on suur, aga kui sa rassid tund aega trenni teha, jätab saia söömata ja siis õhtul peegli ette seisad, vaatab seal sulle vastu sama sugune paksmagu nagu hommikulgi. Ehk ei lähe see protsess kunagi nii kiirelt, kui tahaks.

Kuid mul oli heureka moment, kui ma ühel hetkel taipasin, et ma ei peagi ju tegelt kõhnaks saama. Ma pean KÕHNEMAKS saama. Miski, mis tundub nii ilmselge, aga minusuguse all or nothing tüüpi inimese jaoks on see totaalselt vabastav. Ma ei pea tervet elevanti korraga ära sööma – ma võin seda jupi haaval endasse kugistada. Siis ei tundu see üldse nii ületamatu ja hirmutav.

Muide, kui sind on aastatega ära tüüdanud mu kaalulnagetuskatsete ja siis läbikukkumiste kohta lugeda, siis ma varustan edaspidi selle teema postitused eraldi mingi märksõnaga (NKHKT, pikemalt Neile Keda Huvitab KaaluTeema), et sa teaksid, et see teema pole sulle. Mind ennast lihtsalt väga ei morjenda, et ma siin pikaaegne luuser olen (tegelt mitte loser vaid gainer (juurdevõtja)), sest minu jaoks on see enese proovile panek ja pingutus alati nii põnev. See sisemine võitlus esimestel päevadel, kui iga keharakk, mis on harjunud mugavuses ja külluses ujuma, sunnitakse nüüd tegema totaalselt teisi ja harjumuspäratuid valikuid. Mis mõttes ma lähen kõndima, kui ma võiks mõnusalt voodis kõhutades netflixi vahtida? Mis sangpommitrenn? Nalja teed? Täna on ju korvpall telekast!

Nende pealtnäha lihtsate valikute tegemine ei ole absoluutselt lihtne. Seda on raske mõista neil, kes ise suure ülekaaluga silmitsi olnud pole – söö lihtsalt vähem ja liigu rohkem. See oleks tõsi, kui probleem oleks füüsiline. Ülekaal on pea eranditult psühholoogiline probleem. Sa tead kõike, mida sa tegema peaks… ja sa teed Ikka midagi muud ja oskamata seda seletadagi, miks. Kui keeruline jutt kõrvale jätta, ongi see sõltuvuse definitsioon.

Aga siiski on see osaliselt ka füüsiline probleem ja muutusi tuleb tuua ka selles ning paralleelselt tegelda ka sellega, mis sul peas on. Nagu me oma targa hambaarstiga arutledes isegi välja tõime, siis sellest väga ei piisa, et vähem süüa ja trenni teha, vaid ülesanne on muuta seda, kuidas sa iga päev toimetad- muuta elustiili. See on jälle mantra, mida ma tean juba viimased 59 aastat, aga millest ma olen aru saanud- teadmine ja mõistmine on kaks täiesti erinevat asja.

Seega elustiili muutmiseks on üks suurepärane asi välja mõeldud- selleks on nutikell. See analüüsib su juures suht kõike- stressitaset, und, läbitud samme, tehtud trenne, keskmist pulssi jpm. Kõike noh ja ajasin ikka pikalt sõrmega järge, et millist kella ma endale tahan. Ma käisin nädalaid mööda arvustusi ja YouTube videoid, et kõikide erinevate kellade plusse ja miinuseid kokku lüüa.

Õunakell oli väga ahvatlev, Polar, mis pole päris nutikell, aga tal on ka mõned nutikad valikud, Huawei nutikell, mis mul paar aastat olnud oli ja Samsung. Need on vist need peamised kellad, mis mul sõelale jäid. Vaadates hindasid, siis need jäid ka siin paarisajast pea tonnini. Aga tonni kella eest välja käimiseks on eelduseks see, et sul on tonn. On tonn ja sul pole sellest kahju. Tonni vast leiaks (kui ma auto maha müüks), aga et see siis ka kella alla panna, mis juba aasta pärast on poole odavam… mnjah. Seega minu valik jäi sinna paari saja euro kanti. Mitte rohkem.

Kuid olenemata hinnast, võiks kell ka hea välja näha. See välistas minu jaoks õunakella. Ma tean juba ühte sõpra, kes mu enda listist selle avalduse eest ära kustutab. Tema arust ilusaim asi maailmas. samas ta sööb ka koriandrit, seega ei ole eriti usaldusväärne. Ok, võib-olla, kui see sul igapäev käe peal oleks ja sa seda 40 korda päevas vaataks, siis äkki ühel hetkel hakkab süda kiiremini põksuma, nagu seda võisid kogeda ehk need õnnelikud, kes endale Fiat Multipla ostsid (lisan pildi), aga minu maitse on midagi klassikalisemat. Ilusaimad kellad valikust olid Polar ja Huawei, millest viimasel on ka loendamatul hulgal sihverplaadi disaine, et saad ise täpselt valida, mis näoga su kell on.

Kella aku võiks kesta kauem kui telefonil. Mul pole kunagi olnud sellist nutikella, mis eeldanuks igapäevast laadimist. Mul on olnud Polari erinevad spordikellad, mis kestsid ühe laadimisega nädalaid (kui GPSi ei kasutanud) ja mul on olnud Huawei nutikell, mille aku kestis nädala. Suurim miinus Polari puhul oli minu jaoks see, et neil ei ole taskulambi funktsiooni. Tundub väike asi, aga ma olen selle võimalusega nii ära harjunud, et pean seda tänaseks üpriski oluliseks.

Kui ma kõik plussid ja miinused endale kokku lõin, siis ma ei saanud taaskord midagi muud valida, kui Huawei GT4 nutikella. Mudeliks Huawei GT4. See näeb minu arust väga hea välja, selle aku kestab 10-14 päeva, selle hind on kusagil 250 euro kandis ja see annab väga palju tagasisidet elustiili muudatusest. Sa saad ise paika panna, mis on su päevased eesmärgid ja tema utsitab aina takka, et sa need ka täide viiksid. Eile avastasin end õhtul toast tuppa kõndimas, sest eesmärgist oli 390 sammu puudu. Üleeile tegin meie külale õhtul ringi peale, sest kell meenutas, et ainult 16% päevasest aktiivsuse eesmärgist on puudu. Saad ise sättida, kui kubjas kell su käe peal on.

Kas see on koostöö? Selles mõttes jah, et ma ei pidanud seda kella ise ostma. Kuid ma ei saa selle kella kasutamise eest ka mingit tasu. Mul pole palutud seda postitust teha ja ammugi sellest positiivset juttu rääkida. Lihtsalt kasutamiseks ja küll see aeg-ajalt mulle voogu ka lipsab. Kuid Huawei oli ainus ettevõte, kellega ma enda mõtteid jagasin ja uurisin, kas nad tahaks mind sel teekonnal toetada. Ma ei pöördunud kellegi teise poole, sest antud kell võitis minu silmis pea kõikides kategooriates. Seega edaspidi, kui ma räägin enda toimetamistest ja näitan Huawei äpist või kellast tulemusi, on see täiesti minu enda voli ja suva ning ei ole kuidagi koostöö. Kui ma oleksin läinud seda teed, et osta, oleksin ma ostnud täpselt sama kella. Aga näe, õnnestus nii.

Kuidas teised kellad siin võrdluses olid? Kõigil oli plusse ja miinuseid. Ühel tuleb akut iga öö laadida, kuid samas saad kellalt ka otse messengeri sõnumeid saate ja kõnesid teha. teine näeb ilus välja, aga puudub võimalus isikupärastada. Kolmas näitab kellalt isegi vererõhku, aga jääb igas võrdluses YouTubes teistele kõiges alla.

Aga eks ma räägin järgmistes postitustes, mis ma söögi ja liikumisega teen. Ka ei kasuta ma isude kontrolliks Ozempicut (olen seda palju kaalunud ja mõned korrad ka katsetanud), ega muid ravimeid ja ka maovähendus ei ole mulle jätkuvalt ahvatlev viis. Ülekaalust lahti saamine tundub olevat minu elus kandev motiiv ja eks näeme, kes lõpuks võidab 🙂

Et siis here we go AGAIN!

Kommentaarid

“(NKHKT)-40kg ja nutikella valik” on saanud 9 vastust

  1. Merit ütleb:

    Tubli Henry, jaksu!
    Soovitan lugeda raamatut “Glükoosirevolutsioon”, ehk sealsed nipid aitavad elustiili muuta.

  2. Kristi ütleb:

    Huvitav oleks teada, miks algvalikutes Garmini kellasid märgitud ei ole. Minu jaoks ainus valik.

    • amht ütleb:

      mul pole kunagi Garminit olnud ja pole trajektoorilt läbi käinud. Seega ma ei tea nende plussidest ja miinustest suurt midagi. Aga olen kuulnud, et need , kes kasutavad, on väga rahul. Kle kunagi oli ju põhiline GPSi tootja Garmin. Peab olema hea 🙂

  3. Toomas Timmusk ütleb:

    Enne kui nutikella muretseda tasub kõigepealt enda jaoks välja mõelda otstarve, ehk milleks konkretselt seda tahad. Kui eesmärk pole kaaskodanike ees eputamine või tippsport ajab iga odav hiinakate aktiivsusmonitor asja kenasti ära. Talumajapidamisse pole mõtet Ferrarit osta. (Kalliste nutikellade firmadele sihuke jutt muidugi üldse ei meeldi 🙂

    Kui kuus aastat tagasi jooksma hakkasin ostsin Huawei Band 3pro 50 euri eest, töötab siiamaani kenasti, ainult rihma vahetasin eelmine aasta. Olen katsetanud mitmeid palju kallimaid ja uhkemaid, ükski pole nii hea (ei vasta minu nõuetele). GPS täpsem kui absoluutsel enamusel iga hinnaklassi kelladest. Mõõdab pulsisagedust, liikumise kiirust, sammu pikkust ja sagedust,VO2 Max, kaloreid, und, kaalu, … jne … Aku kestab GPS’ga kenasti maratoni, tavakasutuse puhul peab 3 päeva vastu. Suur pluss, et suhteliselt väike, ei sega ega jää ette. Sealjuures on moblal olev äpp äärmiselt arusaadavalt esitatud erinevalt paljudest teistest. Ülimugav näha oma jooksu ja muude aktiivsuste statistikat päeva, nädala, kuu, aasta ja kogu aja kokkuvõttes. Huawei on peale seda tulnud välja hulga uute põlvkondadega, viimane vist Huawei band 9, paraku pole vaja enne vahetada kui vana otsad annab.

    P.S. Ma pole kuidagi Huawei ega Hiina salateenistustega seotud ja eriti ei hooli kui Pekingis teatakse kus ma jooksmas käin 😛

  4. RV ütleb:

    Kaalulangetamiseks soovitan hüpnoosi. Marissaar.com, praegu 30 euri soodsam ka (kood KAALUSTALLA). Äkki aitab ka seda psühholoogilist poolt paika panna. Ise proovin ka seda praegu, tulemuse osas veel kaasa ei oska rääkida 🙂 Aga ootused on suured.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…