Laps arvab, et saab kommi ja mängib, aga tegelikult teeb tööd ja näeb vaeva (õpetusvideod ka juures)

Postitus on tänu Kõnekindluse vingele tootele

Nii, Jüri mahasõit, on aeg.

„Säh söö see soe sea saba, siis saad selle suure sepa selliks.“

„Säh söö see soe sea saba, siis saad selle suure sepa selliks.“

„Säh söö see soe sea saba, siis saad selle suure sepa selliks.“

Ja umbes nelikümmend korda veel, et mu suu üles ärkaks. Iga kord, kui ma sõidan Tallinnasse seminare läbi viima, hakkan ma umbes Jüri kandis tegema harjutusi, mis mu suu tööle paneks. Kui ma seda ei teeks, ei saaks minust keegi aru. Mul on nimelt kohutav diktsioon. Ja mul on tunne, et Vennas on selle minult samuti pärinud, sest tal on ka tükk tegemist, et suu korralikult tööle saada, et tema kõne mõistetav oleks. Käib mitu korda kuus logopeedi juures, kes siis erinevate häälikutega ja muu vajaliku arengu poolega tegeleb. Kuid mis on jube- ta saab ka kodutööd kaasa ja me kõik teame, mis ühendab kõiki kodutöid – need on kohutavad!

Keegi ei viitsi peale õppimist koju tulla ja hakata taas õppima. Nii on ka Vennasele see alati tohutu pingutus ja võib silmaga näha, kuidas ta seal peegli ees oma harjutusi tehes tuhandeks killuks lagunemas on. Sama ka Noorsandiga, kes kodutöid tehes ahastuses taeva poole pöördub, et küsida, miks just teda karistatakse. Ainus, kes teeb meeleldi kodutöid, on Piiga. Aga ta ongi veider. Ta on see laps, kes TAHAB lasteaeda ja kooli minna ka siis, kui talle pakutakse võimalust koju jääda. Teistel nõuab igasugu kodune töö tohutut pingutust ja meil tuleb alati väike sõda enne maha pidada, kui nad on nõus midagi ette võtma.

Mida siis teha? Kodutööd tuleb ära maskeerida. Kuidas sa maskeerid näiteks R-hääliku harjutusi? Laps saab ju aru, kui teda tähte põristama sunnitakse. Selleks tuleb muuta see mänguks. Ma räägin teile millestki, millest ma vaimustusin juba enne, kui ma seda esimest korda ise katsetada sain. Eestis on geniaalsed inimesed loonud toote, millel nimeks Kõnevurr. See on mäng, mis on loodud koostöös logopeedide ja terapeutidega, et valida harjutused, mis on mingiks häälikuks kõige efektiivsemad.

Kõnevurri mäng seisneb selles, et on vurr (nagu õnneratas pigem), mille sa paned keerlema ja see, millele nool jääb, on sinu ülesanne, mida sa täitma pead. Ja näiteks R-hääliku vurriversioonis on erinevad harjutused hääliku harjutamiseks ning on üks koht, kuhu lapsed kõige enam noolega sattuda soovivad- selleks on „Boonus“ sektor. Kui laps veeretab sellele, saab ta väikese boonuse. Mis see on, pead sa ise välja valima ja auhinnaks panema. Meie kasutasime Yummikommide kummikarusid selleks.

Kuid Kõnevurr ei peatu ainult R-häälikuga. Tegelikult on neil vurri kettaid valmistatud paljudele erinevatele häälikutele. Meie valisime lisaks R-kettale, ka Õ-hääliku ja L-hääliku, sest kuigi neid häälikuid oskavad meil kõik, nõuavad Vennasel pingutust ka need. Ta pole ise küll kunagi Saaremaal käinud, aga tema Õ-d kinnitaksid justkui midagi muud.

Lisan siia ka videotena mõned stiilinäited mängust.

Lisaks on Kõnevurril kettad peale häälikute harjutustele ka näiteks sensoorne mänguketas, kus laps avastab enda erinevaid tajusid. On ketas abiks lugemisele ja kirjutamisele, mis on meil väga teemaks, sest kuigi tähed on neil enamjaolt selged, siis häälikute pikkused ning kaashäälikud on jätkuvalt teemaks.

Minu lemmikketas on „Minu päev“. Kui ma küsin lastelt lasteaiast või koolist tulles, et kuidas läks, on vastus alati üldsõnaline „Hästi!“. Mida see tähendab? Mis tal hästi läks? Tegelikult on selle sõna taga ju terve päeva jagu emotsioone ning kogemusi ja ma tahaks väga sellest osa saada. Ketas „Minu päev“ annab võimaluse saada päeva hea sisevaade. Väga head küsimused, mis panid lapsed väga mõtlema ja mina sain olla osa nende päevast.

On ketas ka täiskasvanutele, millel nimeks „Juturing“ ja on heaks ajaviiteks ka enda sõpradega, kellelt sa muidu ei taipakski selliseid küsimusi küsida. Sa ehk tead oma sõpru, mida nad teevad, mis autoga nad sõidavad, aga mis on nende ambitsioonid? Missugune oli nende viimane parim toidu või restoranielamus? Kui eestlane supist juuksekarva või varbaküünt ei leia, siis ei saa tema restoranikogemusest keegi teada. See on hea võimalus.

Kõnevurri kasutavad väga paljud logopeedid ja terapeudid, kes lastega tegelevad, sest see tõepoolest on nii nutikas toode. Hasart on sees ja aju- ning kõneharjutused, ei olegi nagu harjutused, vaid nad on võitnud võimaluse seda teha. Ka see, et nii vurr, kui erinevad kettad on puidust, on suureks plussiks, sest see toode jääbki kestma. Igal juhul, kui ma Kõnevurri inimestega koostöö teemadel rääkisin, siis ma teatasin neile, et vahet ei ole, kas me jõuame koostööni või mitte, siis selle mängu ma koju soetan ning see on olnud kasutuses igapäevaselt. Jah, peamine motivatsioon on sattuda „Boonus“ lahtrile, et suu magusaks saada, kuid suurepärane! Selle varjus harjutame me igapäevaselt häälikuid ning õpime lugusid rääkima.

Ettevõte teeb jooksvalt ka innovatsiooni, sest kodulehelt võib leida ka mitu teist arendavat mängu ja üheks selliseks, mida ma ka väga soovitan, on „Jututäringud“. Kaheksa täringut, mille igal küljel on erinev pildike ja neid veeretades saad sa endale kaheksa pildikest, millest tuleb siis jutt kokku panna. Tundub lihtne, aga selleks, et lastel tuleks kokku loogiline jutuke, mitte ei loeks lihtsalt ette, mida nad piltidelt näevad, nõudis see pingutust. See oli ka Vennase nõrk külg, kui ta koolikatsetel käis. Me oleks võinud „Jututäringud“ paar kuud varem endale soetada, oleks ta kindlasti katseteks palju paremini valmis olnud. Igal juhul on ka see mäng laste seas hitt ja hetkel nende meelismäng, kui nutiseaded lubatud pole. Siin ka mõned pildid ja üks video:

Seega, kui te tahate lapse kõne arendada, kui soovite mängulist viisi, et ta paremini enda päeva analüüsiks, oskaks paremini lugusid rääkida ja sõnu õigesse järjekorda panna- ma kahe käega soovitan. Mai lõpuni kehtib Kõnekindluse e-poes ka mu kood Henry10. Kasuta julgelt! Näeme oma silmadega, kuidas nad endale märkamatult häälikuid vabatahtlikult harjutavad ja loomulikult, kui treenida vajalikke lihaseid, on ka kõne õigesti hääldatud häälikutega palju lihtsam tulema.

Kesl videod ei avane, siis lisan Youtube video:

          

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…