Kelle poolt hääletada?

Ma unustan alati ära, kui tobe kogu see valimistekammajjaa (kuidas see õige kirjapilt sellele sõnale on, pole aimugi) on. Elad rahulikult paar aastat ja siis on taas igapäevased näod nagu ümbersündinud. Inimene, kes ei suuda muidu kahte sõnagi järjest välja öelda, räägib nüüd eksperdina valdkonnast, mille kohta ta eile tõenäoliselt esmakordselt luges. Lubadused, mis inimestele näkku paisatakse on reaalsusest nii kaugel ja sa tead, et ta valetab, aga sa siiski loodad, aga äkki ei valeta.

Ma tegin eile selle valimiskompassi ära ja sain vastuseks, et ma olen oma vaadetelt vasakpoolne ja siis anti soovitusi, kellega su vaated kõige enam ühtivad. Neljandal kohal, kellega mu vaated kõige enim ühtisid, oli üks Parempoolsete kandidaat. Kuidas see siis nii saab olla. Vasakpoolne ja mõtted samad nagu parempoolsel. Ma googeldasin enda jaoks ka vasakpoolsuse definitsiooni ja selgus, et ma olen üks paras konservatiiv, kes hindab traditsioonilisi pereväärtusi ja tahab, et asjad oleks nii nagu vanaviisi. No ma ei tea, mul pole vähimatki vahet, kas mu naaber jagab enda voodit naise, mehe, või mõlemaga. Ma ei ole ka rassist ja ka nahavärv ei ole minu jaoks oluline.

Samas olen ma veendunud, et kui panna täiesti erinevate kultuuriruumi ja traditsioonidega inimesed kõik ühte kohta elama, siis on ka konfliktid kerged tekkima. Mina eestlasena  tahan väga palju ruumi, aga lõunamaalased armastavad tihedat kogukonda. Mis siis tähendab, et kui mul on valida, kas jagada maja põhjamaalastega või hulga kuumavereliste lõunamaalastega, siis ma valin alati esimese. Kas see teeb mind rassistiks ja/või konservatiiviks. Ma ei tea. Ma loodan, et ei tee.

Esileediga on meil ka kokkulepe, et tema ei vali ühte erakonda ja mina ei vali teist. Õigemini see ei ole kokkulepe, vaid Esileedit tsiteerides: „Ma luban, et ma annan lahutuse sisse, kui sa nemad valid!“  Ta küll ei saa kuidagi teada, keda mina valin, aga kui talle nii oluline, et ma neid ei valiks, asi nüüd siis mille üle sõda pidada. Mina panin oma erakonna keelu talle peale lihtsalt sellepärast, et mine tea, pärast ongi hull ja valib neid.  Ma ei taha siin mingeid vihjeid anda, mis erakondadest ma räägin.

Mida ma soovin järgmiselt valitsuselt, on tegutsemine, mitte virisemine ja eelnevate valitsuste kallal hädaldamise. Tore oleks, kui inimesel, kes kandideerib, oleks visioon, mida ta selle järgneva nelja(on vist neli aastat?) aasta jooksul saavutada soovib. Ei tuleks sinna peenhäälestama ja mikromanageerima. Sellepärast ma kõigile, kes küsivad, et miks mina ei soovi kandideerida, ütlengi, et ma ei taha teha tööd lihtsalt töö pärast, vaid sellepärast, et ma tahan mingit valdkonda lihtsalt kirglikult paremaks teha. Kuid hetkel ei ole minus seda sisemist põlemist ja ma ei näe, kus mina saaks midagi suurt ära teha. Kui siis korruptsioon on miski, mis minu silmis on midagi sellist, millega tuleks kogu aeg lakkamatult tegelda. Aga noh, vast tegeldakse sellega niigi.

Aga keda ma valin, ei ole mul veel aimugi. Minu hääl on ripakil. Sellega on veel aega ka, sest valimiste päevani jõuab mitmeid kordi ümber mõelda. Me läheme kusagile koha peale hääletama. Ei e-hääleta. Kasvatame lastes seda arusaama, et valimas tuleb käia. Isegi, kui kedagi valida ei oska, siis keegi on ju ikka seal, kes sulle kohe üldse ei meeldi. Et tema võimalusi vähendada valituks saada, anna hääl kellegi teise poolt.

Ja kui hääletada, siis on inimestel kombeks hääletada lihtsalt tuttava nime poolt – sportlased, lauljad, näitlejad. Tee natukenegi eeltööd ja leia kandidaat, kes ei ole lihtsalt nimi. Vaid keegi, kes soovib kirglikult luua midagi paremat.

Kommentaarid

“Kelle poolt hääletada?” on saanud 5 vastust

 1. Skk ütleb:

  Ma ei ole vist ükski aasta olnud esimesel valimispäeval valmis, et valida mõnda poliitikut. Aga see aasta olen valinud strateegiliselt, mitte meeldimise järgi. Puhtalt selle tõttu, et ei saaks etteotsa erakond, kes on oma maine nii maha mänginud oma liivakastimängudega – jutt ei ole oravatest.

  Nagu on õppus SIIL – iga okas loeb, siis valimisega on tegelikult sarnane loosusng. Iga hääl loeb!

 2. Marek Kolk ütleb:

  Kui valimistest midagi sõltuks, oleksid need juba ammu ära keelatud…

 3. Anne-Mary ütleb:

  Esimesel päeval valitud. Valitud selleks, et mitte meeldiv erakond ei saaks eesotsa. Oleks meil vastu- ja poolthäälte süsteem oleks poolt valinud mõne toreda pisema erakonna, aga kuna vastuhäält anda ei saa tuleb suuremale erakonnale anda. Käisin kohapeal, sest meie ringkonnas on asi tehtud nii mugavaks, et hääletamine võtab vähem aega kui e-hääletamine (ID kaardi lugeja otsimine, ID kaardi paroolide otsimine jne) + nii tore on oma hääl kasti panna. Tekib kohe tähtsa inimese tunne 😂

 4. Maagit ütleb:

  Aga miks igal pool rõhutatakse, et valima tuleb minna, see on sinu, kui kodaniku kohus; iga hääl loeb; kui sa ei vali – valitakse sinu eest jne. Jne. Kui sul ei ole kellegi poolt hääletada, hääleta siis selle poolt, kes kõige vähem vastumeelne. See on ju sama, nagu sulle pandaks nt. Erinevate haigustega lipikud lauale ja öeldaks: Vali üks! Aga sa ei taha. No, aga vali kõige vähem ebameeldiv.
  Kas sa siis valiksid?! Ja millise neist?!

  Täiesti ausalt – need on esimesed valimised, kus ma oma häält ei anna, ehk ma ei lähe valima. Ja see on ka kodaniku õigus ja see on VALIK! Mina valin nii! Kas minu valik on õige või vale, ilmselt saab siin väga pikalt edasi heietada aga ma olen piisavalt elukogenud, et kõik need klišeed: annan lastele eeskuju; iga okas loeb jne. Jne. Olla läbi teinud. Täna vastan ma oma laste küsimustele: valimised saavad pühapäeval läbi ja siis kaovad ka need võõrad näod plakatitelt; valimine on valik – sa võid hääletada ja võid hääletamata jätta – mõlemad valikud on positiivsed.

  • C ütleb:

   Valima tõepoolest ei pea. Valimine on privileeg, sinu enda hääle kasutamise võimalus. Kui sa seda otsustad mitte teha, siis ei ole sul õigus ka järgmised 4 aastat Riigikogu otsustele mitte ühtegi märkust teha, sest sa valisid mitte valida, sellega annad sa ära iseenda õiguse poliitikas osalemisel.
   Lihtsaid paralleele tõmmates, kui koolis grupitöö gruppe moodustades sa ütled, et sa ei soovi mittekellegagi tööd teha, sest kõik on nõmedad, siis saadki hindeks 1 & kukud aine läbi, mitte ei tule keegi pärast sulle ütlema, et oi pole hullu, nüüd on sinu rolliks iga grupi kritiseerimine.

   Valimine on kodanikuõigus, mille eest oleme võidelnud, millel seisab demokraatia. Inimeste jaoks, inimeste riik. Vaba, avatud ja demokraatlik Eesti.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sina oled kunagi narkoosis olnud?

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Mis mind ära päästis?

  Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…