Kuule, las meie lastest saavad maailma parimad sõbrad!

Kas teie olete ise mõnel suvel kunagi laagris käinud? Kirjutage kommentaaridesse mõni eredam mälestus. Ma olen. Ma ei mäleta väga selgelt, kuidas see täpselt seal oli, aga meeles on mõned emotsioonid ja fragmendid. Mäletan, et sel suvel lammutas täiega PS Troika „Põdrakasvataja (Ikka viin, viin viin)“ laul ja kui ma nüüd googeldasin, siis näitas, et see lugu anti välja 1987, mis tähendab, et ma käisin suvises pioneerilaagris kuue-aastasena. Meenub ka see, et kuigi ma ei mäleta, mitu päeva ma seal olin, aga ma ei käinud kordagi number kahel. Mäletan ka seda suurt kergendust, kui ma lõpuks maal sealsesse kemmergusse jõudsin ja probleemi enda jaoks lahendasin. Meenuvad ka mõned emotsioonid, kui õnnelik ma olin, kui suuremad lapsed mind meeleldi kampa võtsid ja mäletan, kuidas ma end täiega cool-ina tundsin. Üleüldse on mul laagrist parimad mälestused ja ma sooviks väga, et selline positiivne kogemus oleks igal ühel mälestustest võtta.

Ning sel suvel lähevad oma elu esimesse laagrisse ka minu lapsed. Ah? Kuidas see võimalik on? Need tüübid ei ole elus kordagi meist eemal olnud ja nüüd kohe viieks ööks laagrisse? Loomulikult ei olnud keegi neist nõus minema. Plaan oli saata nad kolmekesi Valma seikluslaagrisse, kuid taipamine, et öösiti ei saa kaissu, laagris ei ole kodustehtud toite ja nad ei tunne mitte kedagi, võttis maha ka minu entusiasmi, sest mul ei käi jaks üle, et neid kolme kusagile saata.

Samas, tänaseks olen ma juba piisavalt vana, et elutargalt öelda, et ma kahetsen oma 40+ eluaastaga (sest 42 tundub liiga suur number) ainult seda, mida ma olen peljanud kogeda. Ma kahetsen neid riske, mida ma ei julgenud võtta ning isegi kogemused, mis ei olnud just maailma positiivseimad, on andnud mulle kogemusi ja mälestusi. Lugusid, mida edasi rääkida. Ma saan rääkida vaid kogemustest, mida ma olen kogenud.

Igatahes laste resoluutne ei, et veeta laagris viis ööd, jättis selle plaani sinnapaika. Teatasin ka laagri korraldajale, kes selle idee välja pakkus, et sellest ei tule midagi välja. Kuid vestlesime ja tema pika laagrite korraldamise kogemusega, on ta näinud loendamatuid kordi, kus lapsed, kes ei söö mitte midagi, söövad kõike, sest laagris viibitakse hommikust kuni õhtuni õues ja no värske õhk koos füüsilise aktiivsusega, on parim kokk. Lapsed, kes ei julge vanemateta uinuda, kukuvad ära enne, kui pea padja peale langeda jõuab. Introvertsed rüblikud leiavad endale südamesõpru, kellega side ei katke ka siis, kui laagrist lahkudes üksteisele nukralt lehvitatakse. See, millise vaimustusega ta enda laagritööst rääkis… pekki! Ma pean selle idee lastele maha müüma, sest ma tean, et kui nad ei lähe lihtsalt sellepärast, et nad ei julge, siis nad jäävad lihtsalt sellest mälestusest ja kogemusest ilma!

Võtsin ette tegevuskava, millega nad nädala jooksul hõivatud on. Ujumine väliujulas! Esimesel õhtul tulevad külla Piip ja Tuut (vaata SEDA klippi)! Kolme põrsakese teadusshow! Lastele õpetatakse rahatarkust, mis on imeline, sest me õpime koolis, kuidas arvutada koosinust, aga mitte sõnagi rahatarkusest. Ka räägitakse vanusele sobivalt internetikiusust. Peetakse maha oma Valma olümpia! Käiakse saunas ja mullibasseinis! Suur kinoõhtu! Ronitakse seikluspargis ja käiakse lasketiirus! Mängitakse minigolfi ja toimub suur vahupidu! Igal päeval tehakse mitu otselülitust Facebookis ja peetakse piltidega blogi. Lisasin ka Valma seikluslaagri promovideo ja …. ja lapsed ei jõua ära oodata, millal ometi see suurepärane päev pärale jõuab, kui kodust minema saab! Siin ka mõned pildid laagrist möödunud aastast:

Noorsand, kes on minu moodi ja võõras kohas kakal käimine, nõuab väikest eneseületust, sai suure kergenduse osaliseks, kui kuulis, et tualetid on korralikud eurokad. Vennasel kukkus kivi südamelt, kui kuulis, et uinumise ajal istub juhendaja toas seni, kuni viimne kui laps on uinunud.  Mõlemad poisid rahunesid, kui kuulsid, et vahepaladeks pakutakse puu- ja köögivilju puhuks, kui toit ei maitse. Lisaks arvestatakse ka laste erisustega, sest tänapäeval ollakse teadlikud erinevate talumatuste ja allergiatega. Piigale polnud vaja juba algusest midagi maha müüa. Tema oli hetkega käpp.

Üks teine põhjus, miks ma tahan, et nad selle kogemuse saaks, on ka see, et ei Piigal ega Noorsandil ei ole seda päris õiget südamesõpra, kes tuleks nendega kuuni ja tagasi. Keegi, kellega hommikuni naerda ja kellega oodata pikisilmi kohtumist ning mõlemad tunnevad sellistest inimestest väga puudust (Vennas saab kõigiga läbi ja ei väljenda igatsust nagu õde-venda). Nad saavad absoluutselt kõigiga läbi (seni, kuni keegi järjekorras vahele ei trügi, mida mõlemad vihkavad või näevad/kogevad ülekohut- siis nad sekkuvad ning vajadusel vastanduvad. Ma ei tea, kelle lapsed nad on, sest mina olen terve elu püüdnud vältida draamat), kuid tahavad midagi sügavamat sellest pinnapealsest sõbralikkusest ja ma arvan just sellises keskkonnas, on selliste eriliste inimeste leidmiseks parim võimalus.

Seepärast ma tahangi teha sulle üleskutse- kas meie lastest ei võiks saada maailma parimaid sõpru!? Kogu see laager tundub nii helge ja positiivne üritus, et kui ma tahan oma last kusagile esimest laagrikogemust saama saata, siis on Valma seikluslaager just see. Loomulikult tahaks ma juures olla ja veenduda, et keegi ei kiusa ja halvasti ei käitu, kuid ma ei saa jäädagi neid väliste ohtude eest kaitsma ning minu jaoks on nende laskmine laagrisse samuti midagi täiesti uudset ja ma usaldan laagri korraldajaid, et nad hoiavad meie lapsi nagu enda omi.

Ma ei saa ka mingit rahalist kasu, et ma seda teile ette siin kannan ja teid üles kutsun. Saan väheke eritingimusi, et seda pildis hoida aitan ja ka teie võite saada veel parema diili, sest ühele osalejale, kes osaleb laagris 2-7 juulil makstakse kogu laagri eest makstud raha tagasi. Mina see võitja paraku olla ei saa, sest mul on natuke teine diil, kuid miks mitte just sina. Ka ei ole laagris toimetavad juhendajad inimesed tänavalt, vaid kõik on kraadiga noorsootöötajad, kes teavad laste suunamisest ja toetamisest nii mõndagi.

Ka minu tüübid osalevad laagris 2-7 juulil, kuhu on veel ka kõige enam vabu kohti, sest samale ajale on sattunud Noorte laulupidu ning kui sina otsid, mis elamust oma võsukesele sel suvel välja mõelda, siis ma jätan siia selle promoklipi, millest ma rääkisin ja no sa näed ise ka, millest ma räägin. Vaata laagri blogi siin ja siin ka link registreerimise ja muu info kohta

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…