Mida te mulle anonüümselt siis kirjutasite…

Eilne postitus võttis mõnusalt tuurid üles. Vasuseid oli seinast seina ja ma ei ole mingit otsust veel teinud. Luban, et annan teile esimesena teada. OK, teisena, sest Esileedil on praegu see aeg kuus ja ta võtaks seda VÄGA isiklikuna, kui ma enda otsusest teile enne teada annaks. Samas pole temast otsustamisel mingisugust kasu- ta toetab mind iga otsuse juures, olenemata, mis see olema saab. Kuidas see mind aitab? Ei aitagi. Tõstab ego, aga ei aita kuidagi.

Aga teie eilsed anonüümsed vastused mulle… Ligi tuhat vastajat ja mitte ühtegi nõmedat vastust! Vastupidi, milline ülevoolav tugi ja positiivsus teie poolt. Isegi need, kes ütlesid, et nad ei oleks minu blogi lugemise eest nõus sentigi maksma, olid nii toredad ja kiitsid ning tänasid. Nagu vottafank! Anonüümselt oleksite saanud ju salvata ja öelda asju, mida muidu kuidagi ei julge. Ma oleksin oodanud vähemalt ühte sellist. Aga ei. Oli paar pragavat ja sellist pilkavat, aga kui ma enda ego maha surusin ja kirjutatusse keskendusin, siis selgus, et sealt tuli vaid suurepärast konstruktiivset kriitikat. Ning minu kriitikataluvus on aastatega paranenud tohutult. Ma isegi reageerin kriitikale väga hästi. Mul võtab hetke, et ego maha suruda ja näha puude taga metsa, aga kui ma seda teen, ei näegi ma seda enam rünnakuna minu vastu, vaid näen häid sõnu otsekoheses ja karmis kuues.

Kuid mulle meeldis eilne Malluka postitus, kus ta rääkis, et milline vabanemine on temale olnud tasuline blogi. Ta ei pea blogisse enam võtma reklaampostitusi, sest piisav sissetulek tellijatelt katab selle vajaduse ära. Ja eks see ole iga kirjutaja eesmärk.

Ma sain ühelt kommentaatorilt eile kriitikat (väga järsk ja taktitundetu kommentaar ja samas üks parimaid eilsest), et mu blogi on nagu teleturg, et sellise asja eest ei olekski tema nõus sentigi maksma. Olen nõus- minu reklaampostituste ja igapäeva postituste tasakaal on kreenis ja see on miski, millega ma pean tegelema. Kuid üks viis sellega tegelda, olekski blogi tasuliseks panna, et reklaami vähem oleks (või üldse kaoks, kui tellijaid piisavalt) ja blogi teeniks ilma reklaamita. Teine viis on luua rohkem kvaliteetset sisu, mis ei oleks reklaam, et tasakaal paremini paigas oleks.

Ma arvan ka ise, et kuna reklaam on blogi pidamise juures väga oluline komponent, siis mul on tekkinud nagu tunnelnägemine – ma olen olnud keskendunud koostöödele ja need toovad sisse. Mitte-reklaampostitused tuleb täpselt samamoodi valmis kirjutada, aga selle vahega, et need ei too sisse. Seega kiskus paat pidevalt kreeni, et panustasin end enam sinna, kus raha sisse tuli ja eelmise aasta lõpus, võis olla olukordi, kus ma kirjutasin kolme päevaga kolm postitust ja kõik olid koostööpostitused. Loomulikult ei peaks see nii olema.

Ehk maksumüüri plussiks on loomulinguline vabadus ja sõltumatus reklaamist. Miinuseks on aga see, et nii paljud teist, kes on aastaid siin käinud, kommenteerinud ja andnud sellele kogukonnale enda panuse, lõigataks justkui sellest välja. Kes sellepärast, et ei maksaks põhimõtte pärast, kes sellepärast, et iga sent on arvel. Vahet ei ole. Point on selles, et mul oleks väga kahju, kui ma teist, teie panusest kommentaaride ja reaktsioonide näol ning teie tühjadest taskutest ilma jääks. Nali. Mõte, mis ma tahan öelda, et tänu teie toetusele, olen ma täna siin, kus ma olen ja nüüd teile selg pöörata, et makske, või muidu! – sellepärast oli mul ka seda postitust nii raske kirjutada. Kuna iga like teie poolt, iga klikk blogisse, klikk reklaamile, on aidanud mu blogil edasi toimetada. Usun, et see on olnud keeruline otsus igale blogijale, kes seda langetama on pidanud. Ja kui ma peaks otsustama tasuliseks minna, siis see ei ole sellepärast, et ma teid ei hinda, vaid sellepärast, et mul ei jäänud mitte midagi muud üle.

Üks kommentaar oli ka selline, et „5.55 oleks täiesti ok summa, mida maksta, kui mu tekstides nii palju komavigu poleks“. Ma olen aus – komavead on tulnud, et jääda. Mul pole aimugi, kuna „kui“ ette koma käib ja kuna mitte. Ma teen kindlasti väga palju komavigu ja kui ma peaks tellijale iga komavea eest euro tagasi maksma, siis ma arvan, et juba praegu selle postitusega oleks ma talle juba vähemalt kümpsi sees. Mõni ekspert, võiks iga postituse ajal komavead kokku lugeda ja vastata igale postitusele lihtsalt numbriga, et mitu viga oli.

Kuid selge on see, et midagi tuleb muuta, aga mis see on, seda ei tea isegi Esileedi veel. Tema saab teisena teada. Teie kolmandana. Teile aga suur tänu ülevoolavalt positiivse tagasiside eest. Hetkel on küsitlusele vastanud ligi 1000 inimest ja 25% vastasid, et 5.55 oleks sobiv, 42% vastas (fun fact – ma saan järgmisel nädalal ka 42!), et liiga kallis (enamus soovitasid summat vahemikus 2.00-3.99) ja umbes 33% vastas, et ei maksaks sentigi olenemata hinnast. Seega mul mõtlemist palju. Loomulikult ei arva ma, et need 67% soodsama hinnaga kindlasti liituks, sest kui ma midagi elus õppinud olen, siis seda, et enne, kui raha reaalselt sinu käes ei ole, ei ole midagi kindlat.

Tuli ka paar põnevat ideed ja eks näis, mis ka neist võib välja kasvada. Keegi soovitas mul ka õpetajaks või koolihuvijuhiks minna – mitte ei pakkunud tööd, vaid lihtsalt, et mine vaata, äkki leiad koha, kus õpetaja või huvijuht olla. Kõige juhuslikum pakkumine maailmas :). Mulle vaevu meeldivad mu oma lapsed ja nüüd mine ning hängi päev läbi võõrastega. Aga seni loodan, et kõik need ettevõtted, kelle Mallukas kukele saadab, leiavad üles minu!

Mul on teiega (teie kõigiga) vedanud ja tore, et olemas olete!

Kommentaarid

“Mida te mulle anonüümselt siis kirjutasite…” on saanud 2 vastust

  1. Mormelar ütleb:

    Kui-ga on tegelikult enamasti lihtne. Kui “kui”le järgneb tegusõna, siis käib “kui” ette koma. Kui “kui”le ei järgne tegusõna, siis on tegemist võrdlusega ning koma ei ole.

    Ma tuleksin Sulle külla, kui Sa vaid kodus oleksid.
    Sa oled kui leebe tuul.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…