Kuidas põnnile kingitust valides mitte puusse panna?

Oluline sõnum, mida soovin jagada koos TTJA-ga (Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet)

Ma püüdsin siin möödunud nädalavahetusel Lõunakeskusesse minna ja ma oleks pidanud kahtlustama, et midagi on lahti. Oligi. Jõulud on saabumas. See tähendab, et aasta otsa virelenud eestlane, saab üle öö rikkaks ja kulutab nii nagu homset ei olekski. Nii toidule, kingitustele, meelelahutusele . Kõik annetuste kogujad, kes kaupluse ukse juures annetajaid ootavad, saavad keskmisest palju parema numbri. Mis seal salata ka mina kulutan alati detsembris rohkem kui muul ajal. Mitte ainult sellepärast, et meil on mõlema auto kindlustus ja ülevaatus ning aastane hooldus detsembris, vaid ka mul tuleb vähemalt kolme tüüpi kingitustega meeles pidada.

Kuid tänapäeval ei ole ju pood kaugeltki ainus koht, kus lastele kingitusi osta. Tänasel päeval piisab meile internetiühendusest ja arvutist. Isegi seda pole vaja. Nutitelefonist piisab. Facebook on täis erinevate meenete pakkujaid täis ja ka hinnad, mida nad küsivad, on tunduvalt soodsamad kui poes. Kallim, kui ise Hiinast tellida, aga Hiinaga on see asi, et see tellitud pakk võib jõuda nädala pärast ja see võib jõuda ka törts enne jaanipäeva.

Nii me näemegi millegi laulva, sädeleva, liikuva, põneva reklaami ja silmad lähevad särama ning me kujutame oma peas juba ettegi, kui rõõmus su junsu saab olema, kui ta selle eseme enda jõulupakist avastab. Soodne ka pealekauba. Tänasel päeval, kui elektrilise veekeetja kasutamine on rikaste pärusmaa, on igasugune sääst abiks. OK detsember ja raha on, aga sisimas sa ju tead, et kui see kõik läbi saab, siis tuleb jaanuar ning kui sul õigesti meeles on, siis võib ka jaanuaris raha vaja minna.

Kuid nii kerge on minna seda teed, et keskenduda vaid nendele mänguasja külgedele, mida müüja sulle näidata tahab, et me unustame ära selle, mis on tegelikult oluline. Jah, lapse rõõm on oluline, kuid veelgi olulisem on see, et see mänguasi, millega ta mängib, oleks talle ohutu. Selle jaoks oleks enne otsuse tegemist tarvis teada vaid mõnda asja, mida jälgida, et kingitusevalikuga mitte puusse panna.

 • Jälgi, et mänguasjal või selle pakendil oleksid vastavusmärgis ning tootja andmed. Vastavusmärgis koosneb tähtedest C ja E ning see on tootja kinnitus, et mänguasi vastab ohutusnõuetele. Kui mänguasjal  CE-märgist ei ole või see on vale kujuga, jäta see parem ostmata.
 • Pane tähele, et kui mänguasja kasutamisele on seatud vanusepiirang, siis tuleb sellest ka kinni pidada.

Kui mänguasi on mõeldud alla kolme-aastasele lastele, siis peab see olema vinge toode, mis peab vastu lutsutamisele, närimisele, loopimisele, nii et sellest ei eraldu väikeseid tükke, mis võivad mahtuda lapsele suhu. Ka patareid peavad olema nii kindlalt ära peidetud, et alla-kolme-aastane ei saaks neile ligi. Meeldib meie pisikestele kõike ju suhu pista aga väike mänguasja osa või patarei võib kaasa tuua tõsise probleemi. Suuremate laste mänguasjade vastupidavusele selliseid nõudeid ei ole. Seega kui sul on kodus eri vanuses lapsi, siis näe natukene vaeva, et suurematele lastele mõeldud mänguasjad beebi käeulatusse ei satuks. Muidu pead sa mööda elamist teda taga ajama ja nõudma, et ta suu otsemaid lahti teeks, sest midagi ta sinna pistis!

 • Ma tean, et manuaalid on tüütud, aga kui mänguasjale on kasutusjuhend kaasa lisatud, siis viska sellele pilk peale. Sealt leiad toote õige kasutamise juhised ning peamised probleemid, mis mänguasjaga kaasneda võivad. Nagu ütleb vanasõnagi: keda on ettehoiatatud, on ettevalmistatud. Ole sa ka valmis, siis on ka sinu süda rahulikum ja lapse mängimine ohutum

Need on kolm asja, mida TTJA (Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet) soovitab jälgida ja ega need soovitused ei ole tulnud tühja koha pealt, vaid aastate pikkused kogemused on ära kaardistanud iga-aastased mured ja need kolm lihtsamast lihtsamat asja (va see manuaali lugemine brrrr) aitavad probleemi ennetada. Kõik need juhised on muidugi common sense, mille peale keskmine inimene pööritaks silmi justkui sooviks öelda, et „Kui rumalaks sa mind pead?“ Kuid nagu ma ütlesin, siis TTJA on igal aastal silmitsi ikka ja jälle samade probleemidega, järelikult on see väärt ülekordamist.

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sina oled kunagi narkoosis olnud?

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Mis mind ära päästis?

  Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…