Kas Lottemaa on kõvasti alla käinud?

Postitus valmis koos Lottemaaga

Kui ma väike olin, asus Tartus laululava juures lõbustuspark. See oli mu lemmik paik linnas ja ma oleksin võinud seal päevi aega veeta. Kuid mida aasta-aastalt edasi, seda enam see paik ära väsis. Lõpuks oli see selline, kus vaateratta korvis istudes tuli suur osa sõidust palvetada, et ikka alla tagasi jõuaks. Mõni julgem keeras ka korvi keskel olevat ratast, mis krigises nii, terve kvartali memmed panid oma korterites aknad kinni. Lõpuks, kui konstruktsioonis oli värvi sama palju kui seda roostest metalli, otsustati park sulgeda. Liiga alla oli see käinud.

Esimest korda käisime me perega Lottemaal, kui Noorsand oli kolmene ja täna on ta kaheksa. Selle viie aasta jooksul oleme kokku nüüd käinud seitse korda ja lastetu sõbranna, kellega me Pärnus kokku saime, küsis: „Noh, kuidas Lottemaa meeldis? Kas võrreldes esimese korraga on kõvasti alla käinud?“

Ma mõtlesin korra ja vastasin: „Ei, see on täpselt samasugune.“

See on täiesti muutumatu. Tavaliselt tähendaks see justkui negatiivset, et miski on viis aastat hiljem ikka samasugune, aga antud kontekstis on see parim kompliment. Nad on suutnud olenemata sadade tuhandete laste usinatest sõrmedest ja soovist kõike puutuda, hoida Lottemaa väliselt sellisena, et kui sinna tuleb laps esimest korda, on ta sama vaimustunud, kui minu omad olid, kui nad esimest korda käisid. Kõik näeb värske ja hoolitsetud välja. Kuigi sõna hoolitsetud ei käi vist päris Lottemaa kohta- see näeb täpselt nii segane välja, nagu sa Lottemaalt ootad.

Kuid loomulikult areneb ka Lottemaa ja ka sel aastal oli mitmeid uusi paiku pargis avatud, mida varem ei olnud. Ka restorani menüü on natuke erinev ja ka tegelased ning ajaveetmisvõimalused uuenevad ja muutuvad aastast aastasse. Näiteks ma ei mäleta, et varem oleks lastele olnud padjasõjakursuseid. Ka kulminatsioon on igal aastal uus. See on miski, mis on terves külas jutuks ja sel aastal on selleks jäneste pulm. Mõned aastad tagasi oli selleks Lotte õde Roosi ja seega on igal aastal ka elamus teistsugune. Sellepärast ei paistagi see lapsi ära tüütavat, sest selle tase on olnud kõik need aastad muutumatu hoolimata pidevalt uuenevast sisust.

Ja selleks, et seda stabiilset kõrget taset hoida, vajab see loomulikult investeeringuid ja ma mõistan, miks küsitakse pileti eest nii palju kui küsitakse. Ma usun, et kõik, kes on käinud, need mõistavad. Isegi, kui see rahakotile liiga koormav on, saavad inimesed aru, et sellist head asja ei saagi odavamalt pakkuda. Nii ma teangi, et mitmed teist panevad igal kuul paar eurot Lottemaafondi, et järgmisel suvel tagasi minna.

Lastel on lõbus, aga kuidas on täiskasvanul, kes on seal käinud seitse korda? Kas ma ootan juba pingsalt järgmist aastat, et tagasi minna? Nii tore, kui Lottemaa ka poleks, aga… ei. Ma püüdsin juba ka sel aastal ära vingerdada, aga Esileedi pani lihtsalt raadio valjemaks ja keeldus mu protesti ja täiesti normaalseid selgitusi kuulamast, miks ma sel aastal minna ei saa. Jah, seal on ka vanematel lõbus… aga kas ka seitse korda?. Üldse oli tore näha, kuidas nii paljude laste saatjateks ei olnud vanemad, vaid vanavanemad. Meie omad võiksid ka end kokku võtta ja lastega ise Lottemaale minna. Vanaemad tundusid nautivat. Vanaisad olid sama vaevatud näoga nagu mina olin, kui ma sain aru, et ma ei saa ikka Lottemaaluusi sel aastal teha. Kuid kas ma plaanin ka järgmisel aastal Lottemaale minna? Arvata võib. Ma kavatsen ka protestida, lasta Esileedil võita ja ikkagi minna.

Kuidas aga Esileedil oli? Tema ongi meil imelik. Tema nautis täiel rinnal- ajas lapsi õigetesse paikadesse, et etendustest ilma ei jääks. Koordineeris liikumisi, et me igale poole jõuaks, kuhu plaanisime. Nagu kala vees. Aga eks ka lapsed kasvavad ja see, kuidas nad Lottemaad kogevad, on samuti igal aastal erinev. Kui esimestel aastatel soovisidki nad kõike uurida ja uudistada, siis nüüd on nad selles muinasjutus sees ja soovivad rohkem suhelda ja tegelasi küsitleda.

Ja kui sa plaanid sel aastal minna, siis veel ainult täna ja homme kehtib netist pääsmeid ostes sooduskood „henrygalottemaale“. Minge veetke üks meeleolukas päev ja jätke meelde Esileedi kuldsed sõnad mulle, kui te ei ole kindlad, kas te ikka viitsite minna: „Saa üle!“

Kommentaarid

“Kas Lottemaa on kõvasti alla käinud?” on saanud 8 vastust

 1. E &H ütleb:

  No, eks siit koorub ilusti välja ka tõsiasi et, igale lapsele ei meeldi. Ja kui lapsevanem näeb lapse reaktsiooni, on tulemus ” Kas see on alla käind” Liiga kallis” . Lapsevanemale ei peagi meeldima!! Minu 3 pisinoormeest käisid lasteaiaaegu seal küll lasteaiaga , küll emaga..aga nad ei leidnud seal midagi põnevat
  – ükskõik kui palju ma ka ei üritanud. 4 aastat ja kus üks oli viimati 6 ja teine 9 , ma loobusin. Viimati-NATUKE Lote majas liugu, mingi etendus kus nad küsisid valjuhäälselt üle publiku ” Millal see läbi saab? ” !! Mitte üheski majas polnud kedagi neist, kes vähemasti seal elama peaks ning mingi spordijänes neid tööle panna ei suutnud. Neid , poistele omaselt huvitas vaid rand ,mitte pannkoogi tegu ja liiv ja nö seikluspargi osa! Olgugi et, lotemaa multikaid ketrati tol ajal kordi ja kordi. Kui mainisin hiljemigi ” Lottemaa” , vaadati mind siukse pilguga et… ! Kuna ka kohalik meil siin töötab seal ühest karakterist, siis nad aegajalt ikka kutsuvad! No, Ei..kindel Ei. Loodan et praegune äsja aastane, arvab sest tulevikus rohkem! Aga, jah..kui mõelda ajas tagasi siis tol ajal, selle raha eest ei näind emanagi et , lapsed saanuks seda mida neid huvitanuks. Vbl oleks vastus minulgi olnud ” liiga kallis” . Ainus asi mis mind ca 4 aastat tagasi mõtlema pani et, Lotte limonaadi ega jäätist lottemaal ei müüdud!!! Why?

  • amht ütleb:

   ma tean ühte inimest veel, kes perega käis ja rohkem enam ei lähe. Olla igav. Ootused ja eelistatud ajaveetmisviisid ongi erinevad. Ma arvasin kunagi, et raudselt ei meeldi minu lastele ka, sest seal pole batuute ja ronimisatraktsioone ega kõike muud sellist, aga võta näpust- Armastavad ja tahavad ikka ja jälle tagasi.

 2. Vanaema ütleb:

  Täiskasvanule võiks olla poole hinnaga, miks mitte tasuta. Täiskasvanuta ju lapsed ei tule, eriti lasterikas pere. Vanema pileti pealt saaks natukenegi kokku hoida. Mina vanaemana olek ka korduvalt käinud, tore on, kuid kallis tõesti. Nagunii ostetakse ju toitu ja poes midagi.

 3. Silvia ütleb:

  Penskarid läheksid meeleldi oma lastelastega, kui pileti saab vanavanem poole hinnaga.😍

 4. ka vanaema ütleb:

  Eelmisel suvel käisin 5-aastasega ja olime mõlemad vaimustuses. Ikka väga vaimukalt ja südamega tehtud. Eriti toredad muidugi kõik tegelased. Hea asja eest polnud nii kallis ühti. Kindlasti läheme veel!

 5. Rox ütleb:

  Meie käisime ka ja rohkem ei lähe. Soome Puuhamaa teenindus on parem ja teenindajad proffid.!

 6. Vanaema ütleb:

  Päevad pole vist ka seal vennad, sest Lottet ei olnudki, vaid ainult üks pealetükkiv jänes, pilet kallis, parkimisplats kaugel, rohkem ei lähe, selle raha eest saab mujal paremini aega veeta

 7. Minu ütleb:

  tütar ja tütrepoeg olid sel aastal aga just suures vaimustuses, kuigi ka varem käidud. Selle aasta tegelaskond olevat väga heatahtlik, ühtehoidev ja lapsi tähele panev. Jõudu tegijatele. Elu on nagunii kallid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sina oled kunagi narkoosis olnud?

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Mis mind ära päästis?

  Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…