Miski ei lase mul rahulikult magada…

Postitus valmis koostöös Nublu suitsu- ja vinguanduriga

Igal hommikul annab mu nutikell käe peal halastamatut tagasisidet minu unekvaliteedi kohta. See ei ole väga hea. Küll on mu hingamine kehva (ma armastan kõhuli nägu padja sees magada. Õigemini ma ei armasta, aga ma ärkan nii), küll olen ma liiga vähe tunde maganud, küll on mu REM uni ebapiisav. Kuid vahel annab ta mulle teada, et mu uni oli suurepärane ja olgugi, et see on pigem erand, kui reegel, teeb see korraks tuju heaks küll.

Aga see, et ma seal REM unes vähe aega veedan, ei ole mulle eriline üllatus. Ma olen väga kerge unega. Ma kuulen igat prõksu ja häält ning ma ärkan väiksemagi segaja puhul üles. Ometi pole see alati nii olnud. Noorukina võisin ma magada järjest 13 tundi ja ma olin täiesti audis. Kuid nüüd on olukord hoopis teine – ma küll uinun kergesti, kuid ka ärkan sama lihtsalt. Ja kui ma vaatan, kuidas mu kolm tüüpi siin kodus magavad, siis tuleb küll vahel selline tunne peale, et oleks siis ise ka nii. Ju on südametunnistus puhas. Mitte, et mul poleks. Ma ei ole ise ka pätti teinud… eriti. Ok, ükskord ma varastasin tanklas töötades letist paki suitsu. See oli 22 aastat tagasi. Iirimaal. Huh. Siiani hingel.

Teate, päris kerge hakkas. Äkki see hoidiski mind seisundis, kus mul oli kogu aeg üks silma lahti? Äkki täna saan magamises nüüd max punktid?

Aga lapsed jah, need magavad kõik maha. Nad ei pea isegi magama. Nad ei kuule ka ärkvel olles midagi. Paar nädalat tagasi olid nad jäätist võttes sügavkülma lahti unustanud ja ühel hetkel hakkas kapi helisignaal sellest märku andma ja mina kuulsin seda läbi kinnise ukse teisele korrusele. Kui ma siis hüüdsin, et kapp tuleb kinni panna, siis nad vahtisid segaduses otsa, et mis kapp? Ja alles siis kui ma ütlesin, et kuulaku, kas nad kuulevad midagi, jõudis see nende ajudeni ja lippasid ust sulgema.

Sain teada murettekitava fakti, et see sama fenomen on lastel ka suitsuanduriga. Lapsed lihtsalt ei kuule seda. Eriti siis, kui nad magavad. Mitte kõik. Enamus lapsi ei kuule seda. Nad magavad rahulikult läbi selle kõrvulukustava lärmi, mis vanemad hetkega üles äratab (muidugi, kui end õhtuti alksiga magama uinutada, siis ei kuule äkki ka vanem) ja kui hommikul mustade rusude vahel ärkavad, siis ei saa nad aru, mis just juhtus. Enda laste puhul usun ma seda täiesti, et nende aju lihtsalt ei registreeri ära, et mingi märguanne nende tähelepanu otsib, sest nemad lähevad täiesti teise maailma kui nad õhtul uinunud on. Sa võid nad isegi öösel üles äratada, vestluseid maha pidada, voodeid vahetada – kõike. Ja hommikul pole neil sellest millestki aimugi. Ei mäleta mitte midagi

Nublu suitsu- ja vinguandur selle probleemi lahendabki. See postitus on koostöös Nubluga ja meie oleme Nublu kiliendid olnud juba viimased kaks aastat. Ehk meie Nublu oli laes juba jupp maad enne, kui me selle koostööprojektiga alustasime. Mulle meeldib idee, et keegi valvab veel. Kui nemad magavadki suitsuanduri alarmi maha ja meid ei ole näiteks kodus mingil põhjusel, siis on keegi veel, kes häire peale kas mulle helistab ja kui mind kätte ei saa, kohe patrulli kodu juurde saadab.

Siiani ei ole õnneks mul seda kordagi tarvis läinud. Ainsad korrad, kui Nublu tööle on pidanud minema, on olnud siis, kui me meie kuumaõhufritüüri midagi liialt rasvast paneme, mis siis tilgub seal masinas ja mis juhtub rasvaga, kui see tilgub kuumale pinnale? See hakkab suitsema. Nublu on mulle nagu kindlustus, mis meil ka majale ja varale ju olemas on. Miski, mida sa loodad, et sul kunagi vaja ei lähe, aga sa saad paremini magada, kui sa tead, et sul on. Välja arvatud mina, mul on ja mu unepunktid nutikella järgi on ikka keskmiselt 65/100.

Kommentaarid

“Miski ei lase mul rahulikult magada…” on saanud 3 vastust

 1. Mardikas ütleb:

  Õige… meil ka see kuts laes ja olen teda korduvalt karjuma pannud. Elupäästja.

 2. Helvi ütleb:

  Jah mitu korda on karjunud. Vahest unustad midagi pliidile, vedelik keeb ära ja läheb kõrbema. Olen väga rahul sellise valvajaga

 3. Merje Lõbus ütleb:

  Meie pere ka väga rahul🤗 2 korda on puupliidile pritsinud pannilt nii, et Nublu ärkas ja märkas meid🙏

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sina oled kunagi narkoosis olnud?

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Mis mind ära päästis?

  Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…