Rahaboss Henry (I wish!)

Postitus valmis koostöös Swedbankiga

Rahaboss Henry siin. Tegelikult ma pole. Tegelikult on ka mul hetkel toimuv olukord vägagi pitsitamas ja ma ei jõua ära tänada, et see säästupuhver kunagi loodud sai, mis nüüd küll täiesti kokku kuivamas on, aga loodetavasti peagi olukord ka normaliseerumas. Kui meil poleks seda olnud, oleksime pidanud elukvaliteedilt oluliselt tagasi tõmbama ja Maximas käima. NALI! Kuidas te kõike nii isiklikult võtate? Ma käin Maximas ka!

…Kui mul näpud põhjas on! NALI! Lõpeta isiklikult võtmine!

Ma vaatasin täna üht lahedat podcasti. Oleks võinud ju kuulata ja samal ajal midagi asjalikku teha ja näiteks kasvõi kõndima minna…. Oleks-poleks. Igal juhul ma istusin arvuti taga ja vaatasin, kuidas kaks meest omavahel räägivad, kellest üks oli oma valdkonnas väga suuri edusamme teinud ja küsija rollis oli keegi, kes oli oma karjääri kõige alumisel astmel.  See edukas ütleski midagi, mis mulle meelde jäi ( vahel mulle jäävad asjad meelde, kui ma neid oluliseks pean).“ Sa pead tegema järjepidevalt tegevusi, mis sind su eesmärgile lähemale viivad. Kasvõi pisikesi samme, aga järjepidevalt, sest siis oled sa sammukese enda eesmärgile lähemal. Seda juhul, kui sa tead, kuhu sa jõuda tahad. Kui sa ei tea, siis rapsid lihtsalt tühja ja teed seda, mida teisedki, teadmata miks.“

See mõte jäi mulle kõlama, sest ma olen näiteks investeerimise peale mõelnud alates 18 aastasest peale. Siis rääkis mu sõber, et ta vend otsustas börsil investeerima hakata. Lihtsalt hakkas ennast sel teemal harima, väikeseid samme tegema, võttis kalkuleeritud riske ja teenis oma esimese miljoni. Ok, see oli miljon kroonides, aga ta oli samasugune tatikas nagu meiegi. Hästi, heal juhul paar aastat vanem. Kuid jutt temast pani mu peas selle mõtte tööle, et see on võimalik. Kuid tegutsema mitte, sest ta on kindlasti palju osavam ja targem, kui mina. Ma ei usu, et mina midagi taolist kunagi tegema hakkan, sest…. noh, ma ei teagi miks. Tundub liiga keeruline. Kuid see poleks olnud keeruline, kui ma oleks selle endale eesmärgiks seadnud juba siis ja teinud seda järjepidevalt. Kõik asjad on alguses keerulised. Kui see oleks lihtne, siis kõik teeksid seda, aga õnneks on paljudel tegevustel sisenemislävi, kus selleks, et seda teha, pead sa õppima, mis suure osa inimestest ära hirmutab ja jätab need, kel on eesmärk.

2019 tehtud pildid, kui me õpetasime lastele, kust raha tuleb (Foto: Oliver Tomson)

See oli 22 aastat tagasi. Kui ma oleks iga kuu kõrvale pannud kasvõi 100 eurot ja selle investeerinud, oleks juba seegi summana 26400 eurot. Pluss intressid, mis ma selle ajaga teeninud oleks. Eriti liitinressina, sest see tähendab, et intress ei lisandu ainult minu investeeritud summale, vaid see võtab arvesse ka kogunenud intressi ja seega oleks tõus veelgi suurem. Kuid loomulikult ei oleks see investeeritav summa alati 100 eurot olnud. On olnud mu elus perioode, kus ma olen teeninud miinimumi ja on olnud aegu, kui me mõlemad tõime Esileediga koju tuhandeid. Ja me ei ole kunagi investeerinud. Ma võiks tagant järele ennast nahutada, aga kasu oleks sellest null.

Seega nahutamise asemel, otsustasin ma 22 aastat vaka all olnud investor Henry välja tuua ja pihta hakata. Swedbank kutsus mu välja, sest neil algas möödunud nädalal koolitustesari just investeerimisega kõige esimesi samme tegelevatele inimestele ja see oli täiesti silmiavav ja mõnus kuulamine. Saate seda järgi vaadata SIIN. Põhjus, miks ma hakkan investeerimisega tegelema on just praegused kriisilaadsed ajad – säästmine on tore, aga säästud ei tee raha juurde. Need kustutavad tulekahju. Investeerimisest saab minu passiivne sissetulek ja minu kindlustus, et nii mina kui ka minu pere saaks ühest stressist lahti, mis paljusid meist mõjutab  – kas me tuleme rahaga toime?

Millest ma aru sain seal koolitusel, oligi see, et ma olen sedavõrd palju aega raisanud, kui ma oleks võinud alustada juba ammu. Aga see selleks, avasin õpetuse järgi endale investeerimiskonto ja ostsin endale ka oma esimesed aktsiad (aktsiate ostmisest ja valimisest räägitakse investeerimise sarja järgnevates osades täpsemalt). Minu algne investeering saab olema 100 eurot ja plaanin jätkata sama suure summa sissemaksmist absoluutselt igal kuul, kuni olukord leeveneb, et sellesse rohkem panustada. Sest ma seaksin alati selle, et sul on säästukonto, esikohale. Enne tuleb see säästukonto saada tasemele, et kui juhtubki mingi ootamatu väljaminek, et sul see raha olemas oleks. On sul ikka selline konto?

Noorsandi säästupuhver (Foto: Oliver Tomson)

Kuid päris tõsiselt, tule osale ka sel koolitusel. See on korra nädalas mingi tund aega. Kõige hullem on see, et mitte midagi ei juhtu- sa ei investeeri, mõistad, et see pole sinu jaoks. Seega võita on võimalik väga palju, aga kaotada -tund aega nädalas.

Vaata järgi esimene osa SIIN.

Teine osa toimub 20.04, teisipäeval ja leiab selle SIIT. Mine pane end osalejana kirja.

Miks sina tänaseni investeerinud pole?

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…