Kuidas minust rohenäpp sai

Postitus valmis tänu loodusmuld.ee-le

Kolm asja, mida õige mees elu jooksul tegema peab – ehitama maja, istutama puu ja kasvatama poja! Kas pole mitte ebaõiglane ütlus? Mõni mees pingutab nii, et pisar silmis ja võta näpust- jälle tütar! Mu ristiisa oli üks neist. Kui kolmas tütar perre sündis, siis enam ei julgenud. Ju pole siis õige mees. Vähemalt nende vanade standardite järgi.

Aga ma võtan enda sellesse rambivalgusesse. Kui mees siis mina olen? Poeg on mul olemas. Isegi kaks. Ma pole küll veel kasvatamisega ühele poole saanud, aga vist ei saagi, sest ma olen ammu aru saanud, et nemad kasvatavad mind palju enam, kui mina neid. Ehk siis õrna punkti võiks selle eest ju saada. Üks linnuke kirjas. Ehitada maja? Noooh, meil on pool maja. Mitte nii väga meil, kui Swedbankil… mida ma ei ehitanud. Küll, aga ma võtsin eile välja WD-40 ja õlitasin välisukse hinged ära, mis järsku koledasti kriiksuma hakkasid! Pluss me ehitasime ülemöödunud aastal ka linnumaja. Seega ma tean, et te arvate, et siit küll mingit punkti saama ei peaks, aga… ma tegin juba linnukese ära ning kustukat ka mul pole. Seega on ka teine häästi õrn linnuke olemas.

Jääb siis puu istutamine. Erinevalt Esileedist ei ole mina kunagi metsa istutanud. Ma olen puid metsast välja toonud, aga juurde mitte kunagi. Ja kuna kaks eelmist linnukest olid hästi tinglikud ja õrnad, siis pole äkki mõistlik ka siin mingi tammepuu istutamisega alustada. Alustaks lihtsalt istutamisega ja just seda me siin paar päeva tagasi tegimegi. Mulle kirjutas mõned nädalad tagasi ühe lugeja mees, kes uuris, et kui suur mullanäpp ma olen. Pean tunnistama, et mitte suur. Mitte, et mulle aiapidamine ei meeldiks, vaid olles eluaegne korterielanik ja minu teadmised piirduvad sellega, et igal aastal toob mu ämm meile ettekasvatatud tomatitaimed, paneb need ise mulda ja minu ülesanne on lihtsalt suvi otsa neid kasta. Nutiaiaga on mul sama seis – mina kallan lihtsalt vett juurde.

Kuid ainus põhjus, miks ma ei ole ise kunagi midagi kasvatanud, on see, et ma lihtsalt ei ole seda teinud. See on sama asi nagu investeerimise mitte alustamisega- mul on tunne, et ma pean palju enam sellest teadma, et seda ise tegema hakata. Kuid eks see ole nii kõigega – kõige paremini õpid sa siis, kui sa ise seda teed. Tuleb lihtsalt kätte võtta ja alustada. Ma siis alustasin. Selleks saatis lugeja mees, kellel on väike ettevõtmine www.loodusmuld.ee mulle paar kotti vihmaussi kakat… ehk siis mulda. Aga mitte tavalist, vaid see on ökoloogiliselt puhas vihmaussi kompost, teisisõnu vermikompost või biohuumus, mida tuleb tavalise mullaga segada, et elu mullas eriti edukalt käima läheks.  Seda on lubatud kasutada mahepõllumajanduses ja taimekasvatuses, seega väga puhas kraam. Veel lisas ühe pudeli ökoloogiliselt puhast universaalset väetist, millest tilga ma lisan kastmisvedelikku, et taimede ainevahetus ja fotosüntees vunki juurde saaks.

Ma olen alati unistanud, et mul on köögiakna peal maitsetaimede kast, kus ma toidu valmistamiseks endale sobivaid maitsetaimi noppida saaks. Aga meil pole paraku köögis akent. Ei, üks siiski on. Aga see on rohkem pigem klaasuks ja seal aknalauda pole. Seega tuleb see taimekast hoopis köögiukse taha õue.

Kogu see protsess oli tore ja eriti see, et seda me tegime lastega. Muld ämbrisse, peale vihmaussi komposti, millesse lapsed siis oma kühvlitega kaevusid, et kõik see ära segada. Ja ma ei tea, kuidas nende käed keha külge kinnitatud on, aga umbes pool mullast õnnestus segamise ajal terrassile ja igale poole laiali ajada. Segatud see lõpuks sai. Muld kasti ja siis sai iga laps endale eraldada kastis kolmandiku, kuhu ta siis seemneid puistas. Ma olin selleks ostnud hapuoblikat, rukkolat, peterselli, roomasalatit ja tavalist lehtsalatit. Ma olin ostnud ka tilli, aga paki pealt lugesime, et see oli mingi taoline till, mis kasvab pea 2 meetri kõrguseks. Minu ettekujutuses pidi meil sealt kastist sirguma selline nunnu kohev asjandus, mitte pikk roots. Jäi istutamata. Siis sai iga laps ühe väikese kastekannutäie vett valada ja oligi meie projekt alguse saanud. Hoian teid kursis, kuidas meil sellega läheb.

Seega, kui teil endal komposterit pole, kust hinnalist mulda koguda, siis toetage väikest kohalikku tegijat www.loodusmuld.ee ja telli sealt oma vermikompost ja väetis. Saate kvaliteetset ökoloogiliselt puhast kraami ja võimalus tellida kõikjale Eestis. Hetkel tal ka kampaania, et tellid kaks, saad kolm. Ja istutage! Võtke lapsed juurde ja tehke täitsa oma projekt! Igal lapsel oleks oma nunnu, kelle eest hoolitseda. Kui tahate enda nunnuks kahemeetrist tilli, siis pöörduge minu poole. Ei, mina ei ole kolme linnukesega kahemeetrine till. Ma olen 189cm. Aga mul on terve pakk seemneid.

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…