Piiga on kohutav kriitik – ta kiidab absoluutselt kõike!

Postituse valmimist toetas Rakvere Lihatööstus

Kui Rakvere minu poole pöördus, et ma räägiks, kas ja kuidas meie lihapalle tarbime, siis ma pean tunnistama, et ma eriti ei peenutse. Kui laual on Rakvere lihapallid, siis minu esimene eelistus on süüa neid niisama pakist. Ma ei ole eriti kunagi viitsinud mässata mingite retseptidega, sest kui ma juba viitsin teha kastme, siis kui raske on teha ka ise lihapallid? Seega võin öelda, et eelistatuim viis lihapalle tarbida on kas otse pakist, või kiirelt pannil soojaks ja siis muu toidu juurde.

Minu jaoks ongi taolised lihapallid aktuaalne praegusel ajal, kus elutempo on läinud kiireks, õhtud pimedad, ilmad sombused. Õhtuks, kui pere koos on, siis kokkamine ei ole kaugeltki mu lemmik tegevus. Isegi top10-sse ei mahu. Eriti just taoline nikerdamine nagu lihapallide nullist meisterdamine. See tähendab automaatselt kokkamisele 30-40 minutit ajakulu otsa. Seega on lihapallid toiduvalikus siis, kui millegi enda valmistamiseks aega napib. Tavaliselt leian need enda sügavkülmast, kus meil ongi sellised “igaks juhuks toidud”.

Rakvere saatis meile ka valiku enda lihapallidest ja kuigi on neid palju (viis erinevat), siis minu ostukorvi on sattunud neist peamiselt kaks – Lihakas ja toorjuustuga variant. See viimane on eriti meelepärane leiutis ja pole ime, et see pani taskusse Eesti parima lihatoote tiitli.

Kuid ma mõtlesin, et olen loov ja hoolimata laiskusest astun ma sammu kaugemale ja teen lihapallidest midagi enamat, kui lihtsalt pakist suhu. Midagi, mida ma tean, et lihapallidest tehakse. Esiteks loomulikult pastakaste, mis eriti Ameerikas populaarne valik näib olevat. Teine on valge kastmega kartulipudru kõrvale. Selline vana hea IKEA klassika. Käisin isegi IKEAs millalgi koos emaga ja ma olin nii palju kiidujuttu kuulnud klassikalise IKEA lihapalliprae kohta, et ma ei saanud seda mitte proovida. See maitses tõepoolest väga hea. Kolmandaks kargas pähe meatball sub, mis on tõlgituna lihapalli võileib (selline kahepoolne ja pika saia vahel).

Valikut oli küllaga, aga lähtusin sellest, et mida ma olen varem valmistanud ja mida meil ka kodus leidub. Vaatasin külmkappi ja mul oli seal terve hulk Rakvere saadetud lihapalle ja nipet näpet veel, aga ei midagi taolist, mis aitaks mind lähemale mõne roa valmistamisele. Poodi – tomatipasta – makaronid  – autosse ja koju tagasi. Kiirustasin, sest lapsed olid ula peal ja kes teab, millal nad koju otsustavad saabuda.

Tegingi esimeseks toiduks lihapalli-tomati kastme, kuhu läks sibul, küüslauk, purustatud tomat, tomatipasta, riivitud porgand, riivitud suvikõrvits, viilutatud šampinjonid ja kui kaste valmis siis läksid sisse Lihakad lihapallid, lasin natuke podiseda ja valmis see oligi. Retsepti ei käi loomulikult ei porgand, seened ega suvikõrvits, aga minu jaoks on see täielik võimaluse raiskamine, kui sa teed midagi tomatipõhjaga, mis hakkab toidus nagunii domineerima ning sa ei pane sinna köögivilju sisse.

Kokku tuli väga ilusa välimusega pastakaste ja Lihakas oli siinkohal õige valik, sest teised valikud oleksid usutavasti kastmes podisedes liiga ära lagunenud ja ka roog oleks alla ootuste. Ma olen valmistanud ka varem lihapallikastet ja seepärast ma teadsin, et ei klassikaline, toorjuustuga ega mini-lihapall ei oleks sellesse rooga sobinud. Kasutasin seega Lihakat ja ütleme, et ainuõige valik, kui jätta kõrvale selle, et palle oleks võinud ka ise hakklihast vormida. Ka Piiga näitas pöialt ülespoole, aga tema ei ole eriti hea kriitik, sest ta on õrn hing, kes ei taha kunagi kellelegi halvasti öelda ja isegi kui talle toit ei maitse, siis selleks, et mind mitte kurvastada, kiidab ta kõike, mida ma teen. Poisid on ka kohutavad kriitikud, sest nemad lihtsalt ei maitse mitte midagi. Ise ütlen, et tuli parem kui ootasin ja kui teinekordki kiire on ning Lihakas lihapall külmas järge ootab, siis võib pakkuda küll.

Kuid lihapallid on nüüd, kus pikniku ja lõkke ääres istumise periood on seljataga, viis, kuidas lapsi tervislikku sööma panna. Mida lapsed kõige parema meelega söövad? Seda, mida nad ise valmistavad. Üks hea viis panna kokku kõik asjad, mida sa sööd ja jätta ära kõik, mida sa ei söö – teha endale toiduvarras. Erilise hoolega oli Piiga, kes oli mu parem käsi sel õhtul, ametis endale meelepärase varda koostamisega. Sinna läks peamiselt toorjuustuga lihapall, tomat ja kurk. Teisi lisasid eelistas ta mitte panna (seened, paprika, juust). Less is more. See tarkus käib eriti toidu kohta. Ja mingi asi on varraste ning lastega – nad sooviksid kõike varda otsast süüa.

Kuid ma ei ole kade ja keegi teist saab rikkaliku koti Rakvere toodetega Selleks mine SIIA instagrami lehele ja võta aga loosist osa. Saad enda külma ja sügavkülma mehiselt lihapalle juurde.

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…