Ajuvabaduse tipp. Ma tulin sealt nüüd välja.

“Sa istud arvutisse ja sa võid kõike vaadata ja kõike lugeda ja igasugu infot otsida…” püüdsin ma kunagi vanaisale ära seletada, mis see internet on. Ta noogutas, aga selge oli see, et see päris kohale ei jõudnud. Kuidas sa seletadki seda inimesele, kes pole elus kordagi arvutit kasutanud ega nutiseadet omanud. Isegi temast põlvkond nooremad Esileedi vanemad soetasid endile kunagi arvuti, et sealt korra nädalas Maalehte põhimõtteliselt lugeda. Lootusetult trendist maas ja nagu öeldakse, et teadmatus on õnnistus. Kuid samal ajal teiselt poolt tundub elu kohe kuidagi palju aeglasem ja igavam, kui mul ei oleks võimalus iga kell telefoni haarata ja hetkeks muu maailmaga ühenduses olla.

Mina pean ennast digimaailmaga enam-vähem kursisolevaks. Ma oskan kaasa rääkida, kui minust 25 aastat nooremad juutuuberitest räägivad, või siis flossi tantsivad. Kes teab, mis tants on floss? Kui sa isegi mingil imekombel tead, siis kas sa ka tead, kust see pärit on? Säh, siin on teil jupiks ajaks googeldamist, et moodsa eluga end kurssi viia. Mul oli ühel hetkel suisa hirm, et kas ma ikka suudan trendidega kaasa minna ja maailmaga sammu pidada? Ma ei taha muutuda dinosauruseks, kes vibutab rusikat, et noorus on nii hukas ja et meie ajal oli ikka ilus muusika ning tänapäeva noored kuulavad vaid arusaamatut vaibakloppimist. Ei tahtnud olukorda, kui lapsed räägivad mulle digimaailmast, siis ma ainult maigutan suud ja avan oma Internet Exploreri, mille ava-aknaks on neti.ee

Ja siis järsku: 

MySpace -mis asi? 

Twitter – kuidas see veel käib? 

Vine – möh? 

Snapchat – kas seal peale koera näofiltri veel miskit teha? 

Pornhub – mis hub? Esimest korda kuulen. Haha, ok ok, selles ma ekspert.

TikTok – lõpetage! Pidage!

Ma püüdsin end kursis hoida, aga nii palju pressis kogu aeg peale. Kui ma lõpuks Orkuti selgeks sain, olid kõik juba Facebookis. Kui ma vastumeelselt ka Facebooki konto tegin ja pead kratsisin, et miks mugavast Orkutist ometi siia kolitakse, oli Facebook juba boomerite (vanainimeste) kogunemispaik ja iga normaalne noor on juba ammu Instagramis. Tegin konto sinna ja hakkasin vaikselt aru saama, olid noored Snapchatis ja siis ma sain aru, et see dinosauruseks saamine on vist paratamatus. Kõigi nende trendidega kaasa minemine ja enese kursis hoidmine lihtsalt selleks, et mitte kanda laste silmis “parim enne möödas” silti, on võitlus tuuleveskitega.

Andsin endale siiski võimaluse ja kuna kõik räägivad TikTokist, siis tegin endale sinna konto. Lihtsalt sellepärast, et kõik sellest rääkisid. Mis ma sealt leidsin? Täiesti sisutühjad videoklipid, kuidas igas vanuses inimesed üritavad paarikümne sekundiga andekad, andetud, seksikad, naljakad vms olla. Täiesti ajuvaba meelelahutus. Selles mõttes ajuvaba, et sa ei pea absoluutselt enda pead vaevama. See on nagu kõige kergema komöödiaseriaali telekast vaatamine. Sa ei pea otsima mõtet ja sisu, vaid nad ütlevad stuudionaeruga sulle ise, millal see õige hetk naermiseks on. 

Kes sellist sisu üldse tarbib? Esimene video: umbes 25-aastased kaksikud neiud tantsivad vallatult ja seksikalt. Ok, see oli päris hea vaatamine. Vaatan paar korda veel. 

Kerin alla. 

Küpsem naisterahvas palub inimestel pakkuda, et kui vana ta on. Noh, kuna ta niimoodi küsib, siis arvatavasti on ta vanem kui arvatakse, aga hea näeb ta tõesti välja. Pakuksin välimuse järgi umbes 45. Ja siis ta avaldab: ta on 45! Ee.. vau? 

Kerin alla.

Maailma kõige mehelikum mees kõnnib aegluubis muusika saatel ja naeratab kelmikalt kaamera suunas. Oh, selline aegluubis liikumine nõuab tõesti harjutamist ja pingutamist, kuid keegi ei vaata teda ande pärast, vaid ta õhkab seksikust. Peaks ka endale sellise soengu tegema… sest olgem ausad.. saada endalegi selline keha.. soenguga on lihtsam.

Kerin alla

Libu küsimustik (slut questionnaire). Lapseohtu noor neiu, kellel on video all 500 000 kommentaari hakkab järjest näppude peal lugema, mis on need litsakad asjad, mida tema elujooksul teinud on. Maganud ühe päeva jooksul enam kui kahe mehega – jah! Ei kasuta kaitsevahendeid – jah! Maganud endast kaks korda vanema mehega – kelmikas naeratus ja ka see näpp langeb. Pool miljonit kommentaari ja enamus kommenteerijad pisikesed teismelised. Uhh..

Kerin alla, kerin alla, kerin alla, kerin alla.

Põmaki, ma olen TikTokis veetnud pea kaks tundi! Appi, mul on ju kõik tegemata, kirjad vastamata. Ja räige unekas on peal. Ma tõesti ei jõua enam täna mitte midagi teha.

Hommikul tualetis. Istun potil ja mõtlen, et vaatan kirjad üle, mis vastamata jäid. Eemaldan ekraaniluku ja avaneb TikTok, mis eile viimase programmina telefonis lahtiseks jäi. Oh, päris ilus kann. Kerin alla. Jälle need seksikad kaksikud ja nüüd uue tantsuga. Kerin alla, kerin alla, kerin alla, kerin alla. Fakk! Jalad surid täitsa ära. Kas ma olen nii kaua siin passinud? Püsti ja tegutsema.

TikTok on täiesti sõltuvusttekitav ja seda absoluutselt mitte heas mõttes. See on nii kiire ja aina uut ning uut stimulatsiooni pakkuv meedium, et kui me anname endale võimaluse, siis me jääme sellest sõltuvusse. See sealne muusika, kus valitakse lugudest kõige kaasahaaravamad 20 sekundit. Seksikus, kus sa ei pea ootama, et seksikas naine midagi seksikat teeks – tal on selleks paarkümmend sekundit ja sa saad seda kohe ning kiirelt. Armsad, nunnud, kiired, seksikad, andekad, see on nagu täielik turbiin, mis su tähelepanu endasse imeb.

Me oleme tegemas lastele kahenädalast nutipausi ja kuna nemad ei saa sel ajal tahvlit ega telefoni, võtsin ka mina enda telefonist maha kõik mängud, mida ma ajaviiteks mängin. Et oleks aus. Ja ma lasin maha ka TikToki. See otsus ei tulnud kergelt, sest ma olin selle kuu-paariga, mil ma seda äppi kasutanud olen, sinna täiesti sisse vajunud. Ma ei kasutanud seda iga päev, aga iga kord kui ma seda kasutasin, olin ma seal sees vähemalt tund aega. Sageli kauem. Hoidke enda ajusid ja ajurakke ning hoidke sellest eemale. See on meelelahutus with instant gratification. Ma ei tea, kuidas see eesti keeles on, aga see on selline meelelahutus, kus sa ei pea ootama püänti või lahendust – see tuleb kohe. Sa saad selle dopamiini laksu kohe kätte. See põlvkond ei suudagi tõenäoliselt raamatuid lugeda. Laks jääks saamata. Nemad saavad oma Tõe ja Õiguse 30 sekundilisest TikToki videost. Ma tulin nüüd TikToki rongilt maha.

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…