A mida seal Tallinnas teha?

Postituse koostööpartner on Visit Tallinn

Eelmisel sügisel hakkasin ma oma vana klassivenda pommitama, kellel on üks väike reisifirma, et ma sooviks pakkumist, et perega kusagile soojale maale minna. Näiteks Türgi kõlas ahvatleva ideena. Hotell välja valitud, reisi aeg enam-vähem välja valitud, otsustasin ma natuke veel oodata. Riskisin, et hinnad tõusevad, aga väike kahtlus mul sisse jäi ja ei soovinud reisi alla raha nii pikalt kinni panna. See reis oleks pidanud toimuma möödunud nädalal ja selle aastaga on maailm sedavõrd palju muutunud, et sooja Türgit oleks ma näinud sama palju, kui enda kukalt. Sellepärast peame me natuke ümber mõtestama, mida tänasel päeval tähendab puhkus.

Nii nagu tuhandete teiste jaoks, nii tähendab ka meie jaoks puhkus ajaviitmist meie armsal kodumaal. Kuid mida teha praegusel ajal? Ma saan aru, et suvel saab minna randa, vaadata loodust, aga mida sa praegu vaatad? Teetöid või? Enam ei saa seenelegi minna, sest puud on oma lehed lahti lasknud ja seened ei paista lehtede alt välja. Meil oli suurepärane võimalus kogeda seda, mida me tegelikult praegu puhkuse ajal teha võiks. Meid kutsus nimelt külla Tallinna linn, kes meile kolme päeva jooksul tutvustas, mida meiesugune pere pealinna avastades teha võiks. 

Kas me puhkasime? Noh me käisime kolme lapsega puhkamas, mis tähendab, et ma vajasin puhkuselt naastes paaripäevast taastumisaega. Meil ei olnud küll tihe graafik, kuid see oli siiski toimetamisi täis. Ma teen praegu ka üht väljakutset, kus ma teen hulga inimestega paremaid valikuid nii toitumises, kui ka väikeseid pingutusi liigutamises. Parim viis saada sammud täis- haara endale Tallinn Card ja mine vaatama, mida Tallinnal pakkuda on.

Tallinna külastades on võimalik endale soetada Tallinn Card, mis on selline pangakaardi sarnane punane kaart, mille võid siis aktiveerida, kas päevaks või paariks ning sellega pääsed tasuta Tallinna ühistranspordiga liiklema ja pea kõikidesse muuseumitesse ja näitustele, mida linnal pakkuda on. Neil on lehel täpsem ülevaade. Aga ma räägiks äkki, kuidas meie Tallina reis läks.

Ööbisime me Kalev Spa hotellis ja see oli koht, kuhu me kindlasti tagasi soovime minna. Spa ala oli lastega möllamiseks suurepärane, toad suured ja ilusad, hommikusöök täiesti korraliku valikuga. Ööbisime seal kaks ööd ja kui kõrvale jätta noorukid, kes akna all asuval lastemänguväljakul õhtuti kümnest üheteistkümneni oma halba muusikat kuulasid, oli kõik täiesti suurepärane.

Esimene koht, mida me külastasime oli Meremuuseum Paksus Margareetas. Ma olin väga skeptiline, sest mida mul tartukana võiks mereteemalises muuseumis huvipakkuvat olla? See oli tunduvalt põnevam, kui ma oodata oleks osanud. See maja ise oli juba vaatamisväärsus omaette. Kuid väljapanek oli põnev ka lastele, kes tavaoludes on ülimalt püsimatud ja nüüd vaatasid põlevate silmadega ringi, sest oli omajagu ka interaktiivset, kus sai ka ise käsi külge panna. Selle paari tunni jooksul, mis me seal veetsime jõudsid ka kõhud tühjaks minna ning esimesel korrusel asuv pisike kohvikunurk, oli kiireks päästjaks.

Samal päeval läksime uudistama ka Tallinna vanalinna ja et mitte niisama ringi vaadata, oli meile organiseeritud giid ettevõtmisest Tales of Reval ning Koit, kes oma punases rüüs pidi mu laste päringutele vastama, et kas ta on kindel, et ta päkapikk või jõuluvana pole, oli äkki kogu Tallinna reisi kõige vingem kogemus. See viis, kuidas ta Tallinna keskaega tutvustas vaimustas kõiki, kes me seal olime. Mitte terve aja. Meil kulus sellele linnatiirule umbes poolteist tundi ja viimased kakskümmend minutit olid lapsed kuulamisest väsinud ja see andis võimaluse mul endal tekkinud küsimusi küsida. Enamus neist ei olnud seotud huviga, kas ta äkki mitte päkapikk pole. Oli asjalikumaid küsimusi ka. Meie seltskonnaga oli liitunud ka seitsmene Marcus, kes oma tumeda nahaga lastel taas küsimusi tekitas ja Marcuse ema neile kõigile ka vastuse leidis. Kui teil on kunagi võimalik Tales of Reval seltskonnaga linna uudistada, siis ma julgustan väga.

Programmilise õhtu lõpetas jäätis  kohas nimega Gelato Ladies. Kuna seal oli jäätisevalik tõesti suur ja meid oli viis, õnnestus meil päris mitmeid maitseid proovida ja me jõudsime konsensusele, et kaks parimat maitset oli Pavlova ja pistaatsiamaitselised jäätised.

Spa. Uni. Hommikusöök. Järgmisel päeval olime me Maarjamäel ajaloomuuseumis. Seal on väljapanek Laste vabariik, kuhu saime taas Tallinn Cardiga sisse. Muide, kui ma peaks soovitama, siis kasutage Tallinn Cardi nii, et jätate enim aega võtva paiga viimaseks, sest kaart peab toimima vaid sisenedes ja kuna see kestab 24 tundi, siis kaval on minna poole päeva pealt, sest siis saab ka järgmisel päeval pool päeva kaarti kasutada.

Laste vabariik oli selline hariduslik väljapanek lastele, mis õpetab, kuidas toimib riik. Kuidas valitakse parlament, kuidas saab presidendiks ja mis kõige tähtsam – seal on toru, millega saab alla lasta. Taaskord, algul tundus selline “meh”, kuid aru tuleb saada, et see näitus ei olnudki mõeldud mulle, vaid lastele ja kui mina sealt kannatamatult minema kibelesin, siis lapsed ei tahtnud kuidagi lahkuda ja me veetsime selles kohas pea poolteist tundi.

Samas paigas, paar hoonet eemal asus ka Filmimuuseum ja see oli muuseumitest minu isiklik lemmik. Kui teil vähegi võimalik, siis kasutage ka giidi. Ta räägib nii põnevat infot juurde, sest kuigi ma olen enamikke populaarsemaid Eesti filme näinud, oleks mul omal käel uudistades nii mõnigi asi märkamata jäänud. Ka tahan ma sinna tagasi minna ja ilma lasteta, sest ega lapsi ei huvita Ivo Schenkenbergi rüü või Kiire originaalülikond, mida ta Suves kandis. Ma oleks tahtnud seda näitust palju põhjalikumalt uurida. Kuid ka lastel oli põnev, sest seal oli arvukalt kohti, kus sai käed külge panna.

Samas kompleksis on ka eriti pika nimega restoran Riviera Palais brasserie ja ma pean ütlema, et seal pakuti kõige paremaid roogi, mida me selle puhkuse ajal kogeda saime. Kõik oli hõrk ja kvaliteetne. Isegi see, et nad ühte toitu (eeldatavalt.. loodetavasti) eksikombel koriandrit lisanud olid, ei suutnud seda rooga kihva keerata. Kõik, mida sõime oli suurepärane.

Kuna Maarjamäe muuseumides läks oodatust tunduvalt enam aega, avastasime, et järgmisesse paika me kokkulepitud ajaks ei jõuagi. Otsustasin, et sinna me siis ei lähegi. See koht oli Chocolala šokolaadivabrik, kus me pidime ise enda pulgakomme tegema. Kui te oleksite mu perekonna pilke näinud, kui ma neile kurva uudise teatasin. See ei olnud kaastunne, ega mõistmine, vaid selline vottafank tüüpi nägu – et mida sa tüüp jutustad? Anna gaasi!!! 

Jõudsimegi hilinemisega Chocolalasse ja jagasin seda ka enda Instagrami storydes ja sain tohutu hulga vastuseid, et me oleme jõudnud paika, kus tehakse maailma parimat šokolaadi. Tõepoolest lõhn, mis meid vastu võttis oli imeline ja ka šokolaad, millest me saime ise pulgakomme valmistada maitses hea. Kuna mina olen suhkrust eemale hoida, saan ma jagada vaid teiste emotsioone. Igatahes pulgakommid, mida kõikidele sõpradele kingituseks tuua sooviti, said otsa järgmise paari tunni jooksul. Ka Jaan, kes on seal šokolaadimeister ja meid juhendas, on aplausi väärt. Ta on ka endal umbes sarnases vanuses lapselapsed ja seda oli tunda, nii kannatlik, kaasav, mõistev ja meelelahutuslik. Kõigil. Lastest suurteni.

Päev lõppes T1 hoones, kus me kõige pealt vaaterattaga mõned tiirud tegime. Kas ma nautisin seda? Kaugel sellest. Esileedi veetis üldse esimese ringi silmad kinni hingamisharjutusi tehes. Kuid kas mulle meeldis? Absoluutselt. See väike adrenaliini laks koos imelise vaatega. Täiuslik kombo. Õnneks suutis Esileedi järgmistel ringidel rahuneda ja veetis need siiski ringi vaadates ning Vennast paanitsedes, et lõpetagu ta ringi liikumine. Kui lapsed vahtisid ringi, siis meie Esileediga olime suhteliselt soolasambad ja ainus asi, mis liikus, olid silmad.

Skypark, kuhu me järgmisena suundusime, jättis kustumatu mulje just Vennasele, kes jauras järgmised 48 tundi, et me peaks juba sinna tagasi minema. Ronila, mis on suurem, kui eie maja, suured batuudid, kust saab vahtkummi täis basseini hüpata, põrkeautod, erinevad mängud. Tohutu suur ala, kus lapsed justkui paradiisis. Ma nägin kogu väest vaeva, et peita enda tüdimust ja väsimust, et lapsed õhtut nautida saaks. Kõige hullem oli see, et see paik oli lahti kell kümeni õhtul – eiiii! Tahan minema. Lõpuks sain lapsed siiski nõusse, et oleks aeg süüa otsima minna ja sellisel kellaajal aitas Wolt meid olukorrast välja ja piknik hotellitoa põrandal pani mõnusa punkti päevale.

Viimane päev algas spaga. Kell üheksa, kui see külastajatele avati, olid meie seltsimehed ukse taga rivis. Kui ma peaks ühe kriitika välja tooma, siis see lazy river, mis vees olijad vooluga kaasa viib, võiks varem käima panna, kui kell kümme. See tund aega ootamist kestis vähemalt viis tundi. Vähemasti tundus nii.

Meie reisi lõpetas külaskäik loomaaeda, mis on taas Tallinn Cardiga tasuta. Jätsime meelega viimaseks, sest oluline oli vaid see, et kaart oleks aktiivne sissepääsu hetkel. Võrreldes sellega, kui mina seal viimati üheksakümnendatel käisin, on loomaaed meeletu muutuse läbi teinud. Osaliselt on need vanad puurid ka veel alles, aga nagu näha, siis jupi haaval see kõik areneb. Viimasel päeval oli küll ilmaga jama ja kõik suuremad kaslased otsustasid oma tagalas aega veeta. Siiski nägime lähedalt tohutut jääkaru, elevante, šimpanse, ninasarvikut ja paljusid teisi.

Aitäh Tallinn, et meid nii sõbralikult vastu võtsid ja hästi kohtlesid. Oli väga väsitav ja tore puhkus. kolm päeva ja igapäev 10 000+ sammu nagu mu kell käe peal näitab.

Aga ma räägiks paar asja Tallinn Cardist. Kui sa selle endale soetad, saad sa endaga tasuta kõikjale kaasa võtta ka kuni kaks alla seitsme aastast last. See on suurepärane kingitus kellelgi, kes sooviks linnaga tutvuda ja kui sa kasutad sooduskoodi HENRY, siis ostes Tallinn Cardi 12-25. oktoobril, saad sa selle 10% soodsamalt.

Muide ma loosin ka 2×2 (kaks inimest võidavad kaks kaarti) 24-tunnist Tallinn Cardi välja kõigi vahel, kes jätavad kommentaariks, mis oleks see üks koht, kuhu sa selle kaardiga minna sooviks. Võimalusi vaata (SIIN(LINK) lehel. Meie laste kõige suurem soov oli trammiga sõita, mida saab samuti Tallinn Cardiga teha. Lükkus paraku järgmisele korrale. Ka nende Facebooki leht on hea koht, kus kursis olla, mis Tallinnas toimub.

Loosin välja reedel

Kommentaarid

“A mida seal Tallinnas teha?” on saanud 22 vastust

  1. Mare ütleb:

    Mina külastaksin Meremuuseumi.

  2. Silver ütleb:

    Eesti Filmimuuseumi külastaks hea meelega, filmihuvilisele kindlasti tegevust.

  3. Liina ütleb:

    Läheksin lastega Kadrioru lossi.

  4. Marianne L ütleb:

    Üks koht…. Nalja teed? Valikus on nii võrratuid kohti – nukumuuseum, lastemuuseum, martsipanituba, loomaaed…. Nädalake Tallinnas oleks sisustatud.

  5. Anni ütleb:

    Ma roniks (jälle) Oleviste torni. Igas linnas käin kuskil kõrgel vaadet nautimas. Isegi oma kodulinnas Tartus käisin nv-l Jaani kiriku tornis sügisekirjut vaadet nautimas 🙂

  6. Aleksandra ütleb:

    Kumus pole juba aastaid käinud aga kasutaks ka mitmes kohas ikka ära 🙂

  7. Pille ütleb:

    Henry – täiesti vale küsimus… et kuhu mina minna tahaksin?? Mismõttes?? Kui ma seda kaarti koos lastega kasutan, siis paraku loeb see rohkem et kuhu nemad minna tahavad…. Ühesõnaga- nemad tahaksid Proto avastustehasesse ja kui peale seda veel neil jaksu on no siis võib ehk emmega koos Tallinna linnamüüril ka ära käia…

  8. Merli ütleb:

    Tahaks Energia avastuskeskusesse minna selle kaardiga.

  9. Piibe ütleb:

    Meremuuseumisse

  10. LIIS ütleb:

    Nüüd tundub, et peab minema giidiga vanalinna avastama ja Chocolalasse. Uskumatu, et ma sellest varem kuulnud polnud!

  11. Aiks ütleb:

    Lapsed tahaksid loomaaeda raudselt ja ülejäänud nimekiri on tõesti huvitav, aga üks, mis kindel, Oleviste torni ma enam ronida ei kavatse

  12. Piia ütleb:

    Eesti Arhhitektuurimuuseumi külastaks

  13. Jane ütleb:

    Teletorni pole ammu külastanud. Läheks lastega sinna ja noh, siis juba botaanikaaeda ka 🙂

  14. Mari ütleb:

    Läheksime Paksu Margareeta torni meremuuseumisse, juba suvel oli plaanis, aga ei jõudnud 🙁 Sellel pühapäeval oleme minemas lastega Tallinnasse teatrisse, nii et Tallinn Card oleks suureks abiks 🙂

  15. Jane ütleb:

    Väga ammu olen unistanud Teletorni külastamisest 🙂

  16. Elina ütleb:

    Tahaksin kinflasti filmimuuseumisse minna ja loomaaeda ja meremuuseumisse ja teletorni ja botaanikaaeda ja… oh neid kohti on ju palju kuhu minna õnneks 24h sisse mahub palju ja rohkem veel

  17. Triin ütleb:

    Kindlasti tahaks loomaaeda minna lastega

  18. Merit Eier ütleb:

    Minu kaks maalast tahaksid ka väga trammiga sõita

  19. Liisa ütleb:

    Tahtsin küsida, mis toitumisalane väljakutse see on, mida sa teed? Kas on plaanis sellest ka kirjutada? Eelmisel nädalal nägin, kuidas perega Statolist hotdoge ostsid :).

    • Henry ütleb:

      Ma ostan aeg-ajalt hügieenisidemeid ja tampoone ka. See ei tähenda, et ma neid kasutan. Pole ühtegi hotdogi üle aasta söönud. Lapsed korra kuu või paari tagant ikka soovivad, kui me mõnele pikemale väljasõidule läheme.

  20. Henry ütleb:

    VÕitjad on Marianne ja Jane! Palju õnne! Andsin teie kontakti Visit Tallinnale edasi. Head avastamist!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…