Koroona ajal arsti juurde. Aitäh, aga ei aitäh!

Postitus valmis koostöös portaaliga Viveo Health

Ma panin selle meemi enda seinale ka paar nädalat tagasi, et huvitav, kas on olemas ema, kes ei kasuta kordagi hetkel lauset: “Lõpeta! Me ei saa praegu koroonaga arsti juurde minna!”. Sest praegu oleks kõige hullem asi vist üldse see, et peaks minema arsti juurde. Kes arsti juures käivad? Kui jätta kõrvale suhelda soovivad pensionärid, siis peamiselt haiged inimesed. Üks anekdoot, siia sellest, et mutike helistas hommikul enda perearstile ja ütles: “Vabandage, ma ei saa täna teie vastuvõtule tulla, ma jäin haigeks.”

Igal juhul, kui ma jääks praegu haigusesse, siis viimane koht, kuhu ma sooviks minna, on mõne kliiniku ootesaali. Või veel hullem oleks lapsega sinna minna. Ma püüaks telefoni teel asju ajada, mis aga on sageli keeruline ning hetkel saatekirju saada mõne muu jama tõttu on arvatavasti tõeline peavalu, sest niigi katkestati kõikjal plaaniline ravi, mis tähendab, et edaspidi on ootejärjekorrad veelgi pikemad.

Aga kus on probleem, seal on ka lahendus. See lahendus, millest ma räägin, ei ole nüüd koroona jaoks loodud, vaid see on toiminud aastaid, kuid nüüd on see justkui eriti rusikas silmaauku. Nimelt on olemas teenus nimega Viveo Health, mis annab võimaluse arstiga suhelda, ilma, et sa selleks kusagile minema peaksid. Kaugmeditsiin on vist sõna, mis selle olemust kõige paremini kirjeldaks. 

Ehk sa oled kuutasu eest selle süsteemi klient ja saad oma murega alati spetsialisti pöörduda, kui vajadus peaks tekkima. Kuna paljud arstid on ise selle süsteemi liikmed, on ka spetsialisti juurde pääs kiire ja lihtne. Ma küsisingi, et kui mul on näiteks kehv enesetunne, mitte selline, mis kiirabi kutsuma paneks, aga vajaks kontrolli, siis mis siis saab? Kõige pealt saab video vahendusel pidada nõu perearstiga, kes siis vajalikud protseduurid määrab ja su lähimasse paika juhatab, kus saab näiteks oma vererõhku mõõta, verd anda või mis iganes muu taoline, mida videovahendusel teha ei saa, aga oleks vajalik ära teha. Kui on vajalik.

Seega on see miski, mis ma arvan, et on hea lahendus praegusel hektilisel ajal, kuna vajalikele uuringutele pääs võib olla pikk ja tülikas protsess, siis just nende kiire korraldamine on Viveo Healthi üks peamine pluss. Kuna süsteem on tasuline (alla 10 euro kuus), siis avanevad ka rohkemad võimalused, kuna koostöölepped on sõlmitud muuhulgas ka erakliinikutega, kuhu muidu kedagi ei suunata, vaid pannakse kirja üldjärjekorda riiklikes asutustes. Pluss kuna tegu on kaugmeditsiiniga, siis minul kui tohutul arstipelguril, kes põeb tõsist valge kitli sündroomi, kaob ära hirm, et ma pean kusagile arstikabinetti minema. Ma käin seal niigi harva ja jumala eest, mida harvem ma seal käin, seda suurem hirm on. Videoga pole probleemi, sest kui mulle ei meeldi see, mida mu arst mulle räägib, saan ma alati läpaka kaane kinni vajutada. Ok, seda ma ei teeks. Küll oleks mul palju enesekindlam tunne oma kaitsvate müüride vahel. 

Ptüi ptüi ptüi, kõik terved

Ma arvan, et maailm on hetkel selles seisus ja üldse sinna suunas liikumas, et sellised lahendused muutuvad aina mõistlikumaks, sest mida vähem viiruste perioodil ringi käia ja abi otsida, seda vähem on ka viiruse levikut ja kui üldsüsteem on nii ülekoormatud inimestest, kes ootavad saatekirju uuringutele, siis on leitud ka sellele probleemile lahendus. Selline kindlustus on hea asi, mida omada, sest kui peakski miskit juhtuma, siis ma tean, et ma maksan kiire tegutsemise ja lahenduse eest, kuna need samad arstid, kellega ma video vahendusel konsulteerin, saavad mulle ka vajalikke retsepte välja kirjutada, kui selleks vajadus peaks olema.

Kuid parem on minna ja ise uurida nende lehelt(LINK) ja loodetavasti saite ka teie täna enda murele lahenduse, et mis juhtub siis, kui keegi peaks nüüd, praegusel hullul ajal, haigeks jääma.

Kommentaarid

“Koroona ajal arsti juurde. Aitäh, aga ei aitäh!” on saanud 2 vastust

 1. T ütleb:

  Olen eriolukorra ajal 2 korda lõikusel käinud (loomulikult erakas, riiklik ju ei tööta). Jumal tänatud, et on võimalus erakas käia. Ei soovi koroona-hirmus tõsisemasse haigusesse surra. Lastega olen vaktsineerimas käinud, ei kavatse koroona-hirmus lapsele läkaköha vms haigust külge saada.

 2. Eva ütleb:

  Tead, selline tunne on juba ammu, et arstid ainult sellistes äppides või teenustes ongi su jaoks olemas. Juba enne koroonat. Eriti kihvt on see kliinik leht või mis ta nimi oli…spetsialistid pm kogu aeg vastavad inimestele, et soovitan arstile pöörduda et ennast ikka ette näidata ee..selleks nad ju maksavadki seal lehel, et neid aidataks spetsialisti poolt, mitte ei öeldaks, et “sorry, aga ma ei oska niimoodi nõu anda”. Suht mahavisatud raha siis ju?

  Aga olen kord nt ka perearsti nõuandeliinile hellanud, ei mäleta täpselt..mingit nõu vast ikka sai..kasvõi kruusi

  Ei tea kuidas Viveo Healthi süsteem on, aga see on siis pm nagu tasuline teenus ikka. Iga vereproovi jms pärast pead ju ikka juhugi kohapeale minema.

  Ei tea,kas arstidel jääb ikka energiat pärast eriolukorda kohapeal ka ravida. Või istuvad kõik netis Ja siis öeldakse, et sorry..arst on hõivatud

  Tavaliselt ei hala nii, aga olen juba ammu mõelnud igasugu neti ravi- ja nõuandeteenuste kohta nii.
  Muidugi mingit asjalikku nõu hädaolukorras ikka vast saab ka. Pm saan aru, miks selle eest maksad. Mingi 10 euri pole kuus suur summa et ennast kindlamini tunda. Pm nagu kindlustus. Kunagi ikka saad sealt abi ka ehk

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas kingiks sooviksid pigem:

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Loll on ikka loll olla

  Paar kuud tagasi halasin ma teile sellest, kui loll ma olin, et ma enda teksti kunagi ära ei salvesta ja jäin mitmest postitusest täiesti ilma. Ei olnud kusagil…

 • Ja siis sa said lapsed…

  Elisa Eesti tõi mind siia Kui Esileedi siin isadepäeva eel lastelt küsis, mida nad isast (minust) arvavad, siis õnneks domineerisid seal positiivsed omadused. Ega nad muud eriti öelda…

 • Kogemus vahetusõpilasega

  Brought to you by MTÜ VeniVidiVIci Kui ma veel väike olin, siis kõige eredamalt on mul meeles, kui me võõrustasime kodus vahetusõpilasi. Nii põnev oli kohata täiesti võõrast…