Kuidas kasvatada rohelist siis, kui sul pole aknalaudu?

Mõned koostööd on paremad kui teised. Mõni koostöö on kohe väga väga ilus…

Ma pidin selle siia kirja panema, sest vast tundsite selles laulu ära ja see on mul hommikust saadik kummitanud. Isolatsioonis olles, kus kõike on nagunii liiga palju, ei saa ma lubada, et ma hommikust õhtuni peas Jaan Tätte häält kuulen. Kuid koostöödest rääkida, siis sel nädalal on mul neid tõesti tavapärasest enam, sest vahel nad satuvad minu olematu planeerimise tõttu natuke tihedamalt. Kuid see siin on rohkem meenutus koostööst, sest umbes paar aastat tagasi sain ma koostööna endale nutiaia Click&Grow. Sellel päeval muutus kõik. 

Mitte küll nutiaiaga seoses, vaid me hakkasime prügi sorteerima. See aga pole üldse oluline.

Ma olen terve elu unistanud olla rohenäpp. Mul käis kunagi suitsetamisest vabanemise seminaril üks meesterahvas, kes tõmbas 60 sigaretti päevas ja kui ta maha jättis transformeeris ta enda klaasiga ümbritsetud terrassi, mis tal eelnevalt peamine suitsetamispaik oli, põhimõtteliselt kasvuhooneks. Kõikmõeldavad ürdid, idud, taimed, mida ta kasvatada sai, läksid mulda. Tema unistus oli aastakümneid, et ta midagi taolist teha saaks, aga kuna tal polnud sellist ruumi, kus oleks soe ja palju valgust ning sa ei hakka ju suitsuruumis söömiseks mõeldud taimi kasvatama, siis oli see pidevalt edasi lükkunud. Kuni see ruum tal ise tekkis. Ta saatis mulle pildi ja see oli tõesti vinge. Nagu enda korralik kasvandus.

Ka mina olen tahtnud kasvatada enda maitsetaimi. Et meil oleks alati oma till, pune, tüümian, petersell, rosmariin, basiilik jmt omal olemas, aga ei praeguses, ega ka eelmises korteris, ei ole meil aknalaudu. Tegelikult meil ühes toas on, aga see ruum on Esileedi kontoriruum, mis oli muidu minu kontoriruum, kuni ma lihtsalt ühel päeval teada sain, et enam ei ole. Ma olen kusagil üksikus potis midagi kasvatanud, aga need on nukralt kusagil pimedas nurgas vaikselt ära närbunud, sest meil ei ole olnud ühtegi head kohta toas, kus midagi kasvatada. kõik olid kas pimedad, või lastele liialt atraktiivses kohas.

Sellepärast oligi koostöö Photopointiga minu jaoks üks parimaid, sest lõpuks ometi saan ma olla rohenäpp, kes oma maitsetaimed ise kasvatab. Ma pole mitu aastat juba tilli ja peterselli ostma pidanud! … sest need toob meile Esileedi ema maalt. Kuid lisaks on need mul ka endal aastaringselt olemas. Esileedi ema kasvatab vaid traditsioonilisi maitsetaimi, kui nii võib väljendada (till, murulauk, petersell), aga kõik muu tuleb mu isiklikust nutiaiast.

Lahe on ka seda näha, kuidas ma olen paljusid sõpru nakatanud, kes endale samuti selle soetanud on. Mõni sellepärast, et ka talle on oluline, et värsked ürdid oleks aastaringselt olemas ja teine sellepärast, et see toimib täiega ka kui sisustuselement. Olete te näinud näiteks blogija Thymeouti nutiaeda? Tal on neid mitmeid ja need annavad ta kodule väga lahedat touchi juurde.

Ehk kogu jutu mõte, mis ma soovisin teile rääkida, on see, et isegi kui vahel tunduvad teile koostööpostitused tüütud, siis olge avatud, sest sellega on mul ja teil võimalus avastada midagi, mida me muidu võib-olla ei oleks. Nutiaia oleks ma tõenäoliselt siiski ise endale ostnud, sest ma olin sellest vaimustunud päevast, mil see kümme aastat tagasi Ajujahi võitis. Juba siis sain ma aru, kui vinge asi on välja mõeldud, sest, kes ei tahaks endale nutikat aeda, mis on täis rohelist, mis ise endale kastmiseks vett võtab ja valguse ning soojuse eest hoolitseb? Minu ülesanne on ainult vett lisada, kui paak tühjeneb ja nautida vilju, mida see nutikas abimees ette jõuab kasvatada.

Ma muidugi ootasin, et seemnest kuni täisjõus taimeni kulub natuke vähem aega ja seda on näha, et Click & Grow on eestlaste poolt välja mõeldud. Esimesel paaril nädalal tundub, et see asi ei lähegi idanema (nädala möödudes küll sirgub küll esimene vaevutaimatav roheline end mullast välja), kuid ühel hetkel, kui see on nõks pikem, siis järgmisel hetkel on terve nutiaed lopsakaid taimi täis. Algul ei saa vedama ja siis ühel hetkel oled sa paanikas, et kuhu sa kõik selle basiiliku ja salati paned?

Ka taimede pärast muretsemise vajadus on ära võetud. Ei tule ise mulla ja seemnetega mässata, vaid kui mõni taim oma eluea läbi elab, saab endale osta poest valmis topsiku, mille sa nutiaeda pistad, katad läbi paistva plastikust kaanega ja oledki aednik valmis.

Kirjutan seda sellepärast, et olen seda plaaninud kirjutada mitu aastat ning teie olete palju selle kohta küsinud. Jagan siis siin teiega enda vaimustust. Eriti, kui sul on lapsi, sest kui sul on lapsed, siis sul on terve seltskond tüüpe, kes võitlevad, et saaksid ise vett paaki juurde valada ning istutustööga tegelda. See postitus sattus ka ajale, et kui sa oled seda ostu plaaninud, siis praegu on parim võimalus, sest tänasest on nutiaed korraliku soodustusega. Viiendiku võrra odavam kui tavaliselt. Mine vaata aga ise lähemalt SIIT (LINK), mis variandid üldse pakkuda on. Need on seal eri suuruses ja värviga. Ja ei peagi värskeid ürte poodi otsima minema, kuni maailm on haige, vaid need kasvavad sul riiulil omasoodu.

Kui suur rohenäpp sina oled? Kas sulle on ka oluline, et sul värsked ürdid alati omast käest võtta oleks?

PS! Ma nüüd lugesin vigade kontrolliks selle postituse uuesti läbi ja kuradi Jaan Tätte kummitab jälle…

Kommentaarid

“Kuidas kasvatada rohelist siis, kui sul pole aknalaudu?” on saanud 5 vastust

  1. Kardo ütleb:

    Kui tihti uusi pod’e vaja on?

    • Henry ütleb:

      Ma ei tea kindlalt, eks seal on erinevatel taimedel erinev eluiga, aga keskmine kusagil selline kolm kuud on. Saab ka pikendada, kui selle eest hoolitseda- ei lase liiga pikaks kasvada ja korjata siis, kui ta veel nunnu on 🙂 Muidu liiga võimsana tahab ka rohkem juua, aga juurtel pole seal podis nii palju ruumi. Kogesin seda esimesel kasvatusel.

  2. Piret ütleb:

    Mina tahaksin küll, et oleks värsked taimed saadaval, aga ma pole absoluutselt rohenäpp. Ühegi taime eest ei suuda hoolitseda nii, et see ära ei sureks. Ainuke oli kaktus, mis nautis minu hooletust ja ei tahtnudki tihti vett ja kasvas paarisentimeetrisest jupist mõne aastaga ikka oma 15-20 cm pikkuseks. Aga see kuivas ka lõpuks siiski ära. Click & Grow oleks mulle seega ideaalne, aga kahjuks ei ela Eestis ja seda kuidagi välismaale vist hästi ei toimeta. Igatahes lahe asi on, mu õel on ka olemas see väiksem variant ja see lisab tõesti kodule särtsu juurde!

    • Henry ütleb:

      Seda peaks ka Amazonist ja igal pool veebist tellida saama. Nad on välisturgudel päris tugevalt esindatud

    • Markus ütleb:

      Piret, Click & Grow müüb ikka üle maailma oma aedu. Juba eanm kui 150 eri riigis on müüdud kui ma ühte uudist õigesti mäletan. Kodukalt olen igale poole tellinud http://www.clickandgrow.com Ja kohvrisse mahub muidu ka, olen ise vedanud ja olen teistel lasknud vedada. Pole raske aga võtab veidi ruumi 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…