Olukorrad, kus sind ei päästa ka kõige vingem pesumasin

Postitus ilmus koostöös Boschiga

Kui Esileedi uue pesumasina välja valis, siis oli tal kindel teadmine, mis see olema peaks. Mark ja mudel välja vaadatud ning kuna tema on meie pere peamine pesupesija, siis seni, kuni mina sellega tegelema ei pea, olen ma nõus vaeva nägema, et ta saaks selle, mida ta soovib. Ma sõidan isegi mööda linna ringi vahel otsides ühte konkreetset pesupulbrit, mida ta kasutab, kui ükski teine ei aita.

Aga masin on tõepoolest vinge. See on nii vaikne, et kui Esileedi hüüab, kas pesumasin on lõpetanud, siis ma ei tea. Ma pean reaalselt enda kohalt püsti tõusma ja minema vaatama, kas see on seisma jäänud. Sest seda pole lihtsalt kuulda. See väga mõnus vaheldus eelnevatele mudelitele, mis eeldasid, et uks on vahelt kinni, kui sa ei soovinud lärmi sees olla.

Doseerimine on teine asi. #Kogumispäeviklasena üritan ma pidevalt leida kohti, kust jooksvaid kulusid vähendada ja üheks selleks on pesuvahendi-, elektri- ja veekulu. See nutikas masin otsustab oma anduritega ise ära, kui palju pesuvahendit ja vett riiete puhtaks pesemine vajab. Mina pean lihtsalt sinna paaki aeg-ajalt juurde valama, kust ta pesuvahendit siis ise peale võtab, kui masin selleks märku annab. Tegelikult ei pea isegi seda tegema. Seda teeb Esileedi.

Kuid on ka varjukülgi, mis heast brändist ja vingetest lisadest hoolimata, mitte kusagile ei kao. Võiks ju arvata, et kui sa maksad pesumasina eest kõrgemat hinda, siis see teeb mõtlemise sinu eest ära, aga võta näpust. Ka on ebaõnnestumiste seaduspära see, et alati olen mina sellega vähemal või rohkemal määral seotud.

Kui Esileedi sauna eesruumist, kus meil pesumasin seisab, kulmu kortsutades välja tuleb ja oma laserpilguga mind otsima hakkab, tean ma juba kaugelt, mis tema pahameele põhjustanud on. Ta on pahane iseenda peale, sest ta unustas mu taskuid korralikult kontrollida. Ta küll arvab, et on pahane minu peale, aga tegelikult ta lihtsalt eksib. Ma räägin siinkohal salvrättidest, mis aeg-ajalt end pesumasinasse vingerdavad ja siis kogu masina sisu paberhelvestega katavad. Olenemata, kui kvaliteetne masin sind kodus teenindab, ei ole sa pabertormi eest kaitstud. Ja mehed, pange tähele – naised süüdistavad alati teid. Välja arvatud, kui mees on see, kes pesu peseb. Kui nii, siis süüdistatakse selles koletus hooletuses naist. On olemas ka salvrätte, mis masinas ei lagune, aga ma püüdlen selles suunas, et ka prügi, mida me toodame, oleks võimalikult kiirelt ja lihtsalt lagunev.

Küsimused “Kas sa panid värvilised ja valge pesu eraldi pesema?” või “Kas sa kasutasid värvipüüdmislappe?” ei tõota ka kunagi head. Keegi ei hakka usutlema lihtsalt uudishimust, kas sa midagi taolist tegid. Need küsimused kerkivad alati esile siis, kui kuritegu on juba avastatud ja nüüd lihtsalt ristküsitlust, et mu süümekad võimalikult suured oleks. Kui ma kunagi Iirimaal elasin, siis sinna kolides pesin ma elus esimest korda ise pesu. Mul ei olnud eelnevalt teadmist, et valge ja punane näiteks samasse masinasse väga ei istu. Seal ma pesin viia aasta jooksul sadu kordi pesu ja võiks järeldada, et tänu sellele ma enam algajavigu ei tee. Võiks jah… aga… mul on kapis mitu roosaka ja mitu hallika tooniga “valget” triiksärki, mida ma enam kanda ei saa (loe: ei tohi). See roosa ei pidavat välja nägema nagu roosa, vaid nagu särk, mis on kogemata punase pesuga masinas olnud ja see polevat eriti trendikas. See on ka põhjus, miks Esileedi mind masinale väga ligi ei lase. 

“Oled sa kindel, et see Vennase kombe on?” küsisin ma möödunud aastal, kui ma üritasin Vennasele meriino villast aluskombet selga panna. Kui ma lõpuks selle suure vaevaga selga venitasin, nägi poeg välja nagu Michelini mehike, sest see riietus oli talle niivõrd liibuv, nagu oleks talle kalipso selga tõmmatud. Selgus, et minu teadmine pesu pesemisest, mis ma iseseisvas elus omandanud olin, oli puudulik. Ma ei pööranud kunagi tähelepanu kraadidele, sest kogu mu pesu läks alati pessu mingi 60 kraadiga. Arvasin, et see ongi selline hea standard. Võta näpust. Esileedi ei sorteeri pesu enne pesemist mitte ainult värvide järgi, vaid ka materjalide järgi, sest igal materjalil on oma sobiv temperatuur. Sain ka sellest aru, kui olin paar lasteriiet ja ühe Esileedi kampsuni paar numbrit väiksemaks küürinud. Tõele au andes, ei olnud kampsun õnnetusjuhtum, vaid ma tahtsin näha, kas tõesti tõmbab see pesus kokku. Jep, tõmbab küll.

Meie Bosch on imeline masin ja kes iganes on uut otsimas, siis ma ei jõua ära kiita ja kuigi see on tehtud pealt näha kasutajale eriliselt lihtsaks, eeldab see, et sul on siiski aimu, mida sa tegemas oled. Sa võid teha ise vigu ja sellest õppida, või las teeb seda keegi, kes on selles vallas sinust natuke nutikam.

Kommentaarid

“Olukorrad, kus sind ei päästa ka kõige vingem pesumasin” on saanud ühe vastuse

 1. kk ütleb:

  Tuleb tuttav ette.
  Ma vahel unustan salvrätiku pykste tagumisse taskusse ja siis peale pesu panen oma mobiili sinna. Hiljem mobiil udemeid täis..

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sina oled kunagi narkoosis olnud?

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Mis mind ära päästis?

  Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…