Hakkan katsetama pereliikmete taluvuspiire

See kuu on #Kogumispäevikus kodukuu. Kodukulud on meie peres minu kanda. Meil on küll ühine rahakott. Õigemini minu rahakott on ühine. Esileedilt ei tohi ma isegi küsida, palju tal raha on. Ükskord tegin vea ja küsisin, et palju tal kulub kuus nende eeterlike õlide peale, mis meil kodus iga nurga peal on ja ma nägin ta pilku ning ma vabandasin enne, kui ta midagi vastatagi jõudis. Ilmselt nii palju, et see meie peres riiklik saladus on. Aga neid õlisid on meil tõesti palju. Nii palju, et neid pole kusagile enam pannagi. Eelmisel aastal kukkus üks neist õlipudelitest meie keraamilise pliidi katki. Pidin kodukindlustusse märku andma ja siis tõusis omavastutus ühel hetkel 90 euro pealt 190le ja sinna paika see jäigi. Selle lisa saja euro eest saab nii mõndagi endale osta. Mingi kaks pudelit õli kindlasti.

Kui minuga peaks midagi juhtuma (ptüi ptüi ptüi) poleks Esileedil aimugi, kuhu arved laekuvad ja kellele neid maksta tuleks. Ainus arve, mille tema maksab, on kodulaen. Jumal tänatud, et meil kolm last on. Need laekuvad viissada euri lasteraha katab kenasti kodulaenu ja mõnikümmend eurot jääb veel ülegi. Saab neile mütsid ka talveks pähe osta.. või mõne õli (Esileedi juba kindasti vahutab vihast … ok ok see oli viimane nöök õlide suunas).

Samas ma näen, et me suudaksime ka kodukuludelt säästa. Ma pean ennast üpriski säästlikuks inimeseks, kui see puudutab kodukulusid, aga ma arvan, et #Kogumispäeviku jaoks olen ma nõus veelgi enam pingutama ja sean endale eesmärgi sel kuul vähendada kodukulusid 10%. Aga vaataks natukene lähemalt, mis kulutused meil koduga kaasnevad.

Pangalaen. Äkki võiks pangaga rääkida, et nad teeksid meile väikese ale ja me maksaks edaspidi 10% vähem? Äkki neil on hea tuju? Isegi kui nad ei ole nõus, siis laenunõustajate kabinetis ei ole pastakad ketiga kinni. Kui midagi muud ei saa, saan ma endale uue pastaka (Aitäh Max Kooner väärt nipi eest). Kuid olgem ausad, see ei ole see koht, kus mul õnnestuks makset soodsamaks saada.

Elekter. Siin on alati arenemisruumi. Mitte ainult lapsed, vaid ka Esileedi on meie pere suur elektri laristaja. Mina olen väiksena üleskasvanud maal vanavanemate juures ja mu vanaema oli tohutu elektrikooner. Kõik tuled pidid olema kogu aeg kinni ja tavaliselt andis koera kiunatus alles märku, et nüüd on piisavalt pime, et tuled põlema panna, sest keegi astus pimedas Hipi (koer) saba peale. Elekter on selline koht, kus võiks kindlasti säästlikum olla ja ma kavatsen enda pere sel kuul terroriseerida, et kui ruumist väljutakse, siis tuleb kustutada ka tuli.

Vesi. Kui ma siin alles ühe naiskollektiivi käest küsisin, et tõstke käsi, kes sulgeb duši all seebitamise ajaks vee, jäid kõikide käed paigale. “Külm hakkab ju!” oli peamine argument. Esileedi väitis kunagi sama, kuid ma julgustasin teda vihmametsade ja januse Aafrika poisi pärast natukenegi pingutama ning mingi aja proovima ja tänaseks on ka temal seebitamise ajaks kraan kinni keeratud. Kuid me saaks kindlasti ka vee tarbimist parema kontrolli alla saada. Ma ei pea siin silmas, et me peaks kasutama kasutatud vannivett, et siis kopsikuga hädajärgselt vetsu potti kallata, mis ei olegi nii väga paha mõte, kuid nipet näpet saame parandada ikka. Meil on näiteks torudes alati käesoe vesi. Kui sa tahad kuuma või külma, pead sa umbes 40 sekundit laskma veel lihtsalt joosta. Ma püüan just seda sel kuul minimeerida. Võib olla näiteks hoida joogivett kannuga külmkapis või harjutada end jooma natuke leigemat vett, mis mõne guru sõnade kohaselt ongi kehale parem ja omasem.

Küte. November on suhteliselt esimene kuu, kui gaasiarve mind tavaliselt närvi ajab. Esiteks see kallineb pidevalt ja teiseks on küttesüsteemil loll komme kütta rohkem siis, kui väljas jahedam on ning november on juba päris jahe. Õnneks on meil majas igal ruumil eraldi mõõtur ja regulaator ning saame ruumi temperatuuri sättida just selliseks nagu soovime. Vastasel korral korduks see suur sõda, mis meil eelmises kodus oli, kus käis pidev võitlus, kui soe peaks olema tualeti/duširuumi põrand. Mina armastan jahedat ja Esileedi on suur külmavares. Kuid kui ma igas ruumis temperatuuri 1-2 kraadi jahedamaks lasen, huvitav, kas ülejäänud pere paneks seda tähele? Oh, ja peidaks puldid ära. Paneks iga toa reguleerimise puldi kusagile peitu, siis poleks neil muud valikut kui leppida. Meil on küll õhksoojuspumbad ka igas toas, aga me oleme seni neid kasutanud vaid suviseks jahutuseks ja ma ei ole kindel, kas Esileedi üldse teabki, et nendega ka kütta saab.

Kommunikatsioonid. Siin on mul suur varu. Spotify, Viaplay, Netflix, HBO, Spordipakett, ülikiire internet. Mul on need kõik olemas ja olgem ausad, enamikke neist ma ei kasuta, vaid olen alles hoidnud põhimõttega, et need oleks mul olemas, kui ma peaks kasutada tahtma. Seal tuleb tõsised käärid sisse viia. Näiteks Telias pakutav HBO – ma olen üle poole aasta võtnud hoogu, et Troonide mängu viimast hooaega vaadata, et siis see kinni panna… no ma võtan jätkuvalt veel hoogu. Lastega on keeruline sarja süveneda. Pluss see on selline erootiline ja verine sari, mida laste juuresolekul ei vaatakski.

Igal juhul on mul perega tõsised jutuajamised ees ja eesmärk silme ees. Proovige teie ka kodukulusid vähendada. Näiteks 10% jagu. Kus teie tunnete, et te seda teha saaksite, ilma, et te oma elukvaliteedilt tähelepanuväärselt kaotaksite?

Kommentaarid

“Hakkan katsetama pereliikmete taluvuspiire” on saanud 8 vastust

  1. Tiina ütleb:

    Reaalselt- ei saagi. 😀 Kolisime luksuslikust linna üürikorterist maale vanasse majja ja renoveerime seda niigi ise ja võimalikult odavalt ja taaskasutades(kuid mitte kvaliteedist loobudes), siis hetkeseis on selline, et tasuda on veel 8a laenu, 240eur kuu. Kui saame maja rohkem valmis, tõstame kuumakse 300 peale, sellega saame laenu aja vähemalt 1a võrra vähemaks. Elektri peale kulub hetkel meil 7-10eurot kuus, AGA tulevikus see summa kallineb- tuleb boiler, õhksoojuspump ja vannitoa põrandaküte(see praegu lihtsalt ühendamata veel). 😀 Puud saime tasuta, oma töö, vaeva ja vedamise hinnaga ning meil on puupliit soemüüriga. Hetkel kütame 1x päevas, kuid vana maja veel sooja ei hoia, nii et varsti peame hakkama 2x päevas kütma. Vesi tuleb meil oma salvkaevust, AGA see ei tule veel tuppa ning veetarbimine oma kaevust nii väike, et joogivett toome paari km kauguselt minu vanavanemate juurest. Seega tarbime vett väga säästlikult. Wc-st õnneka vesi välja läheb ise, kuid täidame paaki pangest. Selleks kasutame enda kaevu vett või puhtalt eilse tugeva vihmasajuga oleme kogunud 4pange vett, rohkem vanu lihtsalt pole. Muidugi päeval ja ilusama ilmaga eelistame välikäimlas käia (ka 10a tütar, kes eile teatas et ta ei taha et remont kunagi läbi saaks, muidu pole enam kodune tunne- ju talle meeldib see sassis kaos mis siin toimub), uskumatu aga tõsi. 😀 Nii et elame VÄGA säästlikult ja kokkuhoidlikult, käsi südamel- enam rohkem ei anna kuskilt kulusid kokku tõmmata. 😀

    • Tiina ütleb:

      Lisan siis, et pesu peseme minu ema juures, korra nädalas 1-2 masinatäit 3peale, selle eest me ei maksa, viime aegajalt vahendeid ning ise peseme samuti seal või maal saunas, mille eest ka ei maksa. 😀

  2. Mar ütleb:

    Mul polekski vist kuskilt mujalt kokku hoida, kui et võiks vähem teed-kohvi juua (veekeetja). Ja vähem süüa teha? 😀 Eeterlikest õlidest võin küll ainult unistada. Hea, et toiduõligi jaksab osta 😀
    Õnneks on vesi tasuta, nii et vannis saame igaüks ikka oma vees käia 😀
    HBO on vist ainuke arve, mille võrra saaks odavamalt elada, aga sellest ei taha loobuda. Ainuke asi, mis praegu pähe tuleb, oleks üüri asemel kodulaenu maksmine, aga selleks peab kõigepealt lotoga võitma…

  3. Kaja ütleb:

    Kui pole saladus, kus kandis te elate ja kas teie kandis elamisi (nagu teil) veel müüakse või ei? 😀 Väga meeldib teie kodu ning plaanime ise uuel aastal ka kodu ostu, kaalume praegu erinevaid piirkondi Tartumaal.

    • Henry ütleb:

      Me elame Lõunakeskuse taga Räni alevikus. Pool aastat tagasi osteti meie kõrvalmaja ja umbes nädal tagasi osteti meie vastasmaja üle tee. Hetkel siin keegi jah kahjuks enam midagi ei müü. Aga lastega elamiseks ideaalne koht

  4. Eva ütleb:

    Igas toas õhksoojuspump? vau..
    No mille pealt saaks kokku hoida? Tegelikult ei saagi. Pesemise ajaks duši kinnikeeramine, tulede ära laskmine ja muu on nii tavalised harjumused, et on alati nii tehtud. Eks võibolla vähem magusat osta ja mõne ajakirjatellimuse saaks ka äkki ära jätta, kuigi midagi tahaks ikkagi lugeda. Aga kui kõigest elamisväärsest loobuda, siis pole ka nagu mingi elu. Leian et väga kokku hoida rohkem ei saagi kui juba hoiame.

  5. V ütleb:

    Me oleme aastatega jõudnud sellisesse hetke, et polegi nagu kulusid. Pole ühtegi laenu juba aastaid olnud (tean, tean – paar inimest kukkus selle väite peale toolilt maha). Auto on välja ostetud (8a vana masin), korter on välja ostetud, maksame ainult kommunaalkulusid, mis talvel jäävad kuhugi 100-130 euro ringi (sellest veel hea 30 eurot on haldustasu). Küte on talvel kuskil 50-60 eurot, elektri eest maksame pidevalt kuskil 11-12 eurot, vee alla läheb nii vähe, et ma ausalt öeldes ei pane seda isegi tähele arvel. Internet on 19 eurot (Tele2 juhtmevaba piiramatu) ja ainus lisateenus, mida kasutame, ongi Netflix. Telekat pole omanud hea 8 aastat 😀 Igakuiselt majandame umbes 500-eurose toidueelarvega, mille hulgas on veel lemmikloomatoit (lapsi meil pole, elame rõõsalt-roosalt kahekesi), aga sellestki rahast jääb enamasti üle.

    Millestki absoluutselt puudust ei tunne. Lisaks oma igakuisele toidueelarvele sätime iga kuu raha ühele kontole nö lõburahaks, st see on raha, mille eest käime väljas, ostame midagi endale või teeme midagi ühiselt lõbusat. Kogu üle jääv raha läheb mustade päevade säästudeks + investeeringuteks ja sedasi absoluutselt iga kuu. Lihtsalt oleme mõlemad väga minimalistliku ellusuhtumisega alati olnud ja ei oska isegi tahta midagi rohkemat. Reisime tihti, käime väljas, naudime elu, aga samal ajal ka säästame ja investeerime. Sissetulek pole sugugi suur, vaid on täiesti keskmine.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…