Tinahähq eel mynõ lausõq Esipreilnast

Homme on meil oluline päev. Home saab meil 10 aastat sellest, kui me leivad ühte kappi panime. Tegelikult leivad panime me ühte kappi juba varem. Olime ju neli aastat enne suurt pidu juba ühiselt mu nalju nautinud. Esileedi ehk mitte nii väga, aga minu jaoks on see olnud justkui empiiriline uurimustöö (jep, ma googeldasin enne selle sõna kasutamist, kas see sobib ikka siia konteksti. Sobib! See tähendab, et kogemustel põhinev uurimus!), et näha kuidas eluvõõrast metsistunud maatüdrukust saab nalja mõistev ja pealtnäha täiesti linnakeskkonda sulanduv noor daam.

Leidsin selle ilusa olevuse metsaveerel kuu poole ulgumas

Kui täna temast mööda minna, siis treenimata silm ei saakski võib olla aru, kust Esileedi tegelikult pärit on. Ta on sõbralik, ta suudab silmkontakti hoida, ta jätab mulje, et vestluskaaslase jutt on huvitav ja ta kallistab. Kuid treenitud silm saab aru, et selle modernse välise ilme all on midagi valesti. Näiteks võib tema juustes leida alati õlgi. Ometi ta peseb enda pead põhimõtteliselt iga päev. Samuti on ta taskud alati täis polte ja kruve, sest ta isa on terve elu kombainide peal olnud ja kunagi ei teadnud, millal võib olla see hetk, kui mõnd mutrit või polti vaja võib minna. Harjumused on visad kaduma. Samuti ergastub iga kord, kui ta ninasõõrmeid paitab sõnnikulõhn, kui me mõnest väetatud põllust juhtume mööda sõitma. Hetkega läheb ta tuju paremaks ja aknad lastakse alla.

Tõrksa taltsutamine

Samuti on tema kõnes tajutav, et ta päris linnatüdruk pole. Ei möödu päevagi, mil üle ta huulte ei tule sõnad nagu “õkva”, “väits” või “pudsunudsija”. See ei häiri mind absoluutselt, sest ma arvan, et juured on olulised ja Esileedi puhul on seda eriti tunda, sest hämmastav on see, et mida lähemal ta Põlvamaale asub, seda tugevamaks murre läheb. Kui Tallinnas võib ta rääkida soravalt keelt nagu me kõik seda teame ja tunneme, siis Põltsamaal eksib juba mõni “täämba” ja “kõnõlõ” muu teksti vahele ära. Tartus lisandub arsenali veel terve hunnik sõnu ja nii kui me maale sõidame ja näiteks autos omavahel lobiseme, siis Vana-Kuustes saan ma veel kõigest aru, aga nii kui auto on Liivalt läbi sõitnud, vaatab ta mulle otsa ja ei saa aru, miks ma palun tal aeglasemalt rääkida ja miks ma ei saa aru, kui ta ütles: “Kae perra, kui illos tuu tsirts täämba om! Peenelik ja naa sille”. Ma lihtsalt vaatan talle tummalt otsa ja püüan aru saada, mida ta räägib ja kuidas tal järsku see kirju rahvamustriga rätik pähe sai ning sõlg rinda?

Esileedi Ülikooli lõpetamise afterparty

Kuid kuigi ta ei ole enam see noor tahmanägu, kes ta kunagi oli, on ta ikka minu jaoks imeline. Loomulikult rusub teda, et ta ei ole selles kaalus, kus ta tahaks olla, et meie lähedus pole see, mis ta võiks olla, kuid kallis, ainus, kes selle kaalu pärast põeb, oled sina ise.. Ja võib-olla paar anonüümset kommentaatorit ka. Kui sa naeratad, oled sa kõige ilusam naine maailmas. Sa oled olnud mu naine hästi peenikesena ja sa oled olnud mu naine suuremana. Kui ma saaks valida, siis ma valiks su õnnelikuna. Kui sa oled õnnelik, oled sa ilus. Kaalunumbrist täiesti olenemata. Elades siin maailmas vaid korra, võtad sina mind sellisena nagu ma olen ning mina suurima tänulikkusega sind. Sina pole mind kunagi saledana näinudki. Ma ise ka vist ei ole. Küll ka see läheduse probleem laheneb. Ühel hetkel lähevad nad ju mõlemad ülikooli ja see kolmas ka kusagile kutsekasse või tehnikumi.

Taevas tahaks nagu midagi meile öelda selle abielu kohta…

Homme me tähistame tinapulma. Nüüd staažiga abielumehena võin öelda, et nii paljud inimesed planeerivad rohkem enda pulma, kui enda abielu. Mul on hea meel, et me oleme teinud elus neid valikuid, mis me oleme teinud. Me oleme saanud kaks imelist last ja selle kolmanda, kes on ka imeline tore. Ma ei oskaks mitte midagi enamat soovida. Kui siis basseini või mullivanni maja taha ja motikat, aga siin lööb su Põlva naise kange meel välja, et enne olgu terrass parandatud, kui mingist mullivannist rääkima hakkame. Prioriteedid on sul küll ilmselgelt paigast ära, aga ma ei püüagi sind mõista. Ma võtan sind sellisena nagu sa oled. Saladuslik. Kuidas seletada muidu seda vastuseisu, mis sul on idee vastu, et ma endale motika soetan? Ma käiksin näiteks palju parema meelega linnas poes. Mõtle selle peale. Ära kanna maha, enne kui sel seedida lased.

Noh ega me siis kuulanud

Ma ka väga hindan sinu kannatlikkust, mida sa minuga välja näidanud oled. Olen nõus, vahest ma olen tüütu. Vahel ma tüütan endagi ära ja üritan enda eest autoga ära sõita. Ei õnnestu. Kuid sa kannatad mu ära. Mul on palju kiikse ja ma ei teagi, kas maailmas on kedagi veel, kes kõige sellega lepiks ja vastaks sama tundeküllaselt mu “Ma armsatan sind” lausele “Jajah, mida iganes!”. Mõni arvaks, et see on justkui ära tõukamine, aga tegelikult on selles peidus nõustumine (“jajah”) ja maailmale avatud olemine (“mida iganes”). Ja kui sa ütled mulle sulle omasel moel, et “ära aja mind õkva närvi!”, siis kõrvalt vaatajale tunduks see tülina, aga mina kuulen selles hoopis, et kui sa ei soovi, et ma sind närvi ajaks, siis saa soovid hoopis, et ma sind rõõmsaks teeks. Aitäh, et sa annad mulle neid peeneid vihjeid, kuidas me oma suhet tugevamaks saame!

Aitäh, et sa oled 14 aastat oma elust mulle kinkinud ja kui ma viskan nalja, et ma pean nüüd endale noorema leidma, siis ära muretse! Ma ei leia. Päriselt ka. Mitte ühtegi mätši tinderis. Null. Mingi aasta aega vist seal tühja tiksunud. Seega tundub, et ka järgmised kümme olen ma sul nuhtlusena kaelas. Lisaks on maja sinu nimel. Ma isegi ei mäleta, mis põhjusel me sellise otsuse tegime, aga isegi, kui me lahutaks, ei saaks ma maja eest ühtegi senti. Seega, lisaks armastusele ja lastele ning ühistele kogemustele ja mälestustele, hoiab meid tugevalt ja kindlalt koos ka see maja asi! Loodame, et meie elus tuleb veel palju nalja ja armastust, mida me läbi blogi ka teiega jagada saame.

Kolm on lõbusam kui kaks.

Neljapäeval plaanime me lastega minna päeval Olustvere lossi, kus toimus meie pulmapidu, seal lõunastada ja natuke ringi jalutada ja õhtupoole tuleb meile lapsehoidjana mu ema ning meil õnnestub ehk ka kahekesi kusagile minna. Siin pole veel paigas, kuhu me läheme, aga seni on olnud meie lemmikkoht Pühajärve GMP Plaza. Võib arvata, et just seal me ka õhtu veedame. Teenindus, atmosfäär ja toit on seal kõik esmaklassiline. Ilusat pulma-aastapäeva ka meie naabritele Triinule ja Rannerile, kes meid ahvisid ja samal päeval abiellusid. Me küll ei tundnud neid siis, ega nemad meid, aga … meie olime esimesed! Armastust ja sära silmadesse teile kõigile! Ma jagan Instas vast päeva jooksul meie tegemistest pilte ja klippe storydes ka. Kes ei jälgi veel, siis www.instagram.com/amidahenryteeb 
Hüvvä aigo!

Kordi küsitud, kas Esileedil õdesid-vendi on. Siin kolm õde ja üks vend on tal ka.

Kommentaarid

“Tinahähq eel mynõ lausõq Esipreilnast” on saanud 9 vastust

 1. Elve ütleb:

  Palju õnne! Aga ma ei saanud pealkirjast midagi aru, kuigi olen Lõuna-Eestist pärit. Praegu elan Võrus, juured on Petserimaal(seto). Kumb see Esileedi siin on, võrokas või seto? Ise olen elanud ja kasvanud Tallinnas. Murdest saan aru, aga rääkida enam ei oska.

  • Kata ütleb:

   Kesk-Eestist pärit 20a Põlvas elanu tõlgiks: “Tinapulma eel mõne lausega Esileedist”

 2. Kairi ütleb:

  Imeline kuidas üks mees näeb oma naist , respect ! Jätkuvalt õnne teie argiellu Ja btw põlvamaa murrak on mulle nii selge ja tuttav ja seda on vahel vahva kasutada , sest keegi ei saa aru Kui väiksem laps lasteaeda läks , kasutas ka kohati murrakut- kasvatajad olid päris hädas

 3. Reelika ütleb:

  Meil tuli täna 10 aastat täis❤aga teile rohkelt õnne ja
  kauneid aastaid koos!

 4. Mhm ütleb:

  Setu ja võru keelest saan aru aga sellest pealkirjast mitte. Aga ega ei peagi vist aru saama, mingi muu murraku segu kokku.

 5. Mari ütleb:

  Hehehe, pealkirja lugedes meenus lapsepõlv. Mu vanaema elas Maaritsas (Tartust Võru mnt pidi Võrru sõites jääb tee peale selline küla) ja seal kuulsin väiksena nii võru kui Põlva murrakut . Mitu aastat olime õe ja vennaga.sügisel koolis hädas,kuna rääkisime mitme murraku segukeelt
  Ilusaid aastaid , palju armastust ja õnne teile kaa!!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

 • Midagi hoopis teistsugust

  Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…