Koostööd, mis ma olen maha maganud, abivajajad, keda ma ei aita ja lihtsalt veidrikud

Ma avastasin alles hiljuti, et Facebookis on olemas selline koht nagu rämpsmeili kaust. Ma teadsin, et mu tavalises messengeri postkastis on see “other” kaust, aga seda, et ka mu blogilehel, see oli mulle üllatus. Ja no loomulikult on seal sadu kirju, mille kirjutajad arvavad arvatavasti nüüd, et Henry on ülbe ja nõme, et ei viitsi isegi me kirjale vastata. Ma siiski püüan kõikidele vastata ja ma tahan siin kohal öelda üht: kui ma ei vasta teie kirjale, siis ärge jätke nii! Kirjutage mulle uuesti ja kui ma Facebooki postkastis ei vasta, kirjutage maili peale. Tõenäoliselt on teie kiri lihtsalt rännanud rämpsmeili kausta, või on selle kogemata avanud üks mu telefoni röövinud lastest, või siis ma ise. Olen näinud, et kiri, teen lahti, et näha, kas sellega on kiire ja kui ei põle, siis jätan vastamise hilisemaks ning kui hilisem on käes, ongi see plaan ammu meelest läinud. Vahel ma avastan isegi kuid hiljem, et mul jäi ju kellelegi vastamata, aga siis on juba natuke imelik vastata ka. Mõned teist teavad, et vahel ma siiski vastan ka kuid hiljem, kui teile vabandava kirja saadan.

Kuid käies läbi seda avastatud postkasti, siis mulle on selle paari aasta jooksul (nii kaugele ulatuvad need kirjad) tehtud väga lahedaid koostööpakkumisi, mis ma olen maha maganud. Ma oleksin võinud lastele saada Vaffa tooli, millega mitmed blogijad tunduvad väga rahul olevat. Oleksin võinud katsetada tupekuule, sest mul, kolm last sünnitanud inimesel, võiks tupelihaste treening vägagi vajalik olla. Olen nõus. Mu tupelihased pole mu tugevaim külg. Siinkohal kutsun koostööpakkujaid ka hetkeks mu blogiga tutvuma. See, et ma enda tupelihastest eriti süvitsi blogis ja sotsiaalmeedias kirjutanud pole, ei tähenda, et neil probleem on. Võin kinnitada, et mu tupelihased pole näidanud mingeid märke, et seal mingi probleem oleks. Nad töötavad nii hästi, et ma isegi ei teadnud, et need mul olemas on. Oleksin saanud ka söega hambaid pesta ja Tallinnas külaliskorteris ühe öö ööbida. See oli vaid pisike osa mõtetest, millega on minu poole pöördutud.

Palju suurem aur läks aga kirjutajatel, kes vajavad abi. Nagu näha jagub neid kirju mõlemasse postkasti. Alati, kui on mingi kampaania, et kelle pilt saab kõige enam laike, see saab endale mingi asja, on mul postkastis kirjad palvega, et ma ka enda seinal sellise üleskutse teeks. Need algavad kõik blogi kiitmisega, et mul oleks võimalikult raske “ei” öelda ja kui me blogijatega isekeskis rääkinud oleme, siis me kõik saame copy-paste kirju. Kuid paljud on ka päris probleemiga ja on viimases lootuses blogijate poole pöördunud. Tavaliselt ollakse rahaliselt raskes seisus ja ei saada omade jõududega hakkama.

Kuid miks te ei näe neid abipalveid minu seinal? Sest kuigi mu süda tilgub verd ja nii paljudele, kellele ma olen ära öelnud, olen ma endapoolse rahalise toetuse saatnud, peredele toitu kokku ostnud ja lastele pakke saatnud, ei taha ma neid enda seinal jagada. Ma olen jaganud, aga selliseid, kus mul on endal isiklik kokkupuude abiotsijaga. Kui inimene kirjutab ja palub enda asja jagada minu seinal, ma ei tunne teda, mul pole temaga kunagi mingit kokkupuudet olnud, siis kuidas see peaks sobima minu seinale? Inimesed, kes on mingil hetkel mu lehtedel selle jälgimisnupu alla vajutanud, võivad umbes teada, mis informatsiooni nad siit lehelt oodata võivad. Kui ma hakkaks homsest iga häälteotsija ja pankrotiveerel oleva inimese abipalveid jagama, siis mis sellest lehest lõpuks saaks? Sellepärast olen ma teinud karmi otsuse, et ma võtan seda nagu tavalist elu- mul peab olema mingi kokkupuude selle inimesega.

Pealegi on üks heategijast blogija juba olemas, kes panustab julgelt mitme blogija eest kokku. Muide paljud lisavad kirjadesse ka märkusena, et teised blogijad (peamiselt Mallukas), on nii ülbed, et ei suvatsenud isegi vastata. Siin on mõistlik pahandamise asemel kasutada loogikat – mida populaarsem blogija, seda rohkem kirju ja abipalveid. Selles suhtes on enamus blogijatel süda õiges kohas ja paljud tegelevad ka osaliselt heategevusega ja olen näinud, kuidas nad abipalveid jaganud, mis neile korda lähevad, kuid kui sulle laekub neid üksteise otsa, siis loomulikult on raske ära öelda, aga tuleb.

Kolmas tüüp rämpsposti kirju olid lihtsalt veidrad. Enamjaolt on nad tulnud vanadelt meestelt, kes vist alles õpivad, kuidas see interneti asi käib. Ma umbes mõistan, et nad on vist mingeid kommentaare soovinud kusagile kirjutada, aga selle asemel, et need postituse alla panna, on need rännanud mulle postkasti. Üks kirjutas mulle kolm kirja:

 1. “määri tavotiga ja sul läheb see nagu sulpsi sisse.” Ma ei tea, mille kohta ta kirjutas. Võib-olla tupekuulidest…
 2. “narkomaani silmade jõllitus kummitab mind tänini”. What? Kindel, et õiges kohas oled? Kuhu see kommentaar siin aastate jooksul oleks üldse võinud sobida?
 3. “ütle, mis sa ütled, aga saare naine on ikka kõige parem!” Targad sõnad. Ma pole kunagi saare naisega olnud. Läheb bucket listi.

Nii, et olge mõistvad, kui ma teie abipalvet täita ei saa. Ma olen selle seina siin aastatega püsti pannud ja ma pean hoolitsema, et see, mida ma siin postitan, oleks selline, mida ma isegi lugeda tahaksin/viitsiksin, et see siia ka püsima jääks. Aitäh koostöö ideede eest ja nii kahju, et meil midagi koos teha ei õnnestunud! Kui sa ei ole mult oma kirjale vastust saanud, siis kirjuta uuesti!

Olete teie ka mõnes oma spämmikaustas midagi põnevat leidnud, mis ei peaks kohe kindlasti seal kaustas olema?

Kommentaarid

“Koostööd, mis ma olen maha maganud, abivajajad, keda ma ei aita ja lihtsalt veidrikud” on saanud 8 vastust

 1. Kristi ütleb:

  Enne lapsehoolduspuhkust olin õpetaja ning õpilased saatsid mulle oma töid e-mailile (see nõue oli tööjuhendis kirjas). Mõned õpilased saatsid tööd aga ikkagi Facebooki ning kuna ma põhimõtte pärast ühtegi õpilast oma sõbralisti ei võtnud, siis võis juhtuda, et mõned kirjad jõudsid rämpsposti. Osadel õpilastel tuli ka esitama töö pärast pahandus ning päris häbi oli nt aasta hiljem avastada need kirjad sealt “filtered messages” kaustast. Enamasti oli seal kaustas väga mõttetuid kirju võõrastelt meestelt, kes kiitsid mu jumalikku ilu ning avaldasid armastust. Mõni oluline kiri ka sekka.
  Vanasti oli üks spämmikaust ja sinna saabunud kirjadest tuli minu mäletamist mööda teade või väike märge. Nüüd aga peab eraldi selle jaoks kõik võimalikud kaustad lahti tegema, et näha mõne võõra inimese võibolla vajalikku kirja. Samas see mittemärgutamine annab võimaluse teeselda, et sa ei ole kellegi kirja märganud. Igatahes püüan nüüd vähemalt korra nädalas need kaustad läbi vaadata.

  • Henry ütleb:

   oh mul mitmeid facebookis, kes ilmselgelt seal käivad, aga mu kirjadele ei vasta. Need kõik sellised natuke ebamugavad vestlused kus mina olen absoluutselt ei-ks valmis ja nemad ei taha seda kohe mitte öelda 😀

 2. M. ütleb:

  Olgu Jumal tänatud kodukontori eest. Muidu lastaks kõva häälega töö juures naermise eest lahti ka 😀 😀

 3. Leili ütleb:

  Mul on korteri üürikuulutus kv.ee lehel.
  Täna sain kirja ühelt Afganistaanis teeninud sõjaveteranilt, kes otsib oma 5,2mljle $ usaldusväärset hoidjat, pakkudes mulle loomulikult sellest 20%.
  Kes soovib, võin selle unistuste pakkumise edastada.
  Siis on paar petturit üritanud korterit ilma sissemakse ja tagatisrahata saada- mida e-mail edasi, seda kahtlasemaks läheb inimese jutt ja kurvemaks elusaatus. Mul on manipuleerijate suhtes 0 tolerants.
  Muidugi enamus inimesi on ikka normaalsed.
  Ja mis puutub inimeste aitamisse, siis soovitan FB-s gruppi “Elumuutvad abistajad”, seal adminnid kontrollivad inimeste taustasid.

 4. Pilleriin ütleb:

  Need veidrad kirjad vanameestelt võivad sattuda su postkasti seetõttu, et arvutis hüppab kogu aeg vestluse aken lahti. See on niiiiiiii tüütu. Pole ainult sinu lehe probleem, vaid kõikidel lehtedel, et muudkui aga kirjuta – võta ühendust 😀
  No ei taha ja siis muudkui klõpsi seda kinni 😀

  • Henry ütleb:

   Ma ise arvasin ka seda. Aga need kirjad nii vanad, et siis seda vestluse võimalust minu meelest veel ei olnud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

 • Midagi hoopis teistsugust

  Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…