Lapsed otsustavad: 10 euroga päevamenüü + lühike video

Mälu pole väikeste laste just kõige arenenum omadus. Tähelepanuvõime ka mitte. Ka kõige väiksem segaja võib saada endale kogu tähelepanu ja see on nii igapäevane. 

“Noorsand, too palun teisest toast oma sokid, me peame kiirustama.” Paar minutit hiljem tiksub ta aga vaikselt tuppa tagasi ja küsimuse peale, kas ta sokid leidis, kohkub ta ja teatab et jaa, kohe toob. Läheb jälle mõni hetk mööda ja kui ma hõikan, kus sokid on, me peame ära minema, hüüab ta vastu, et juba tuleb. Jooksiski tuppa tagasi, nägu rõõmsam kui Batmani Jokeril ja seda otses mõttes. 

“Miks su nägu vildikatega täis joonistatud on?”

“Sest, et…ee.. kohe toon sokid!”

Jooksis toast välja ja tuli sokkidega tagasi. 

Ma arvasin kunagi, et äkki on tal midagi viga. Äkki mingi asi, mille pärast muretseda. Aga õnneks (õnneks?) on kaksikud kohati veel suuremad udud.  Loodetavasti, kui on aeg lõpuks kooli minna, suudavad nad enda tähelepanu natuke paremini suunata. Annab lootust, et nii läheb, sest kui nad on ametis millegagi, mis neile endile huvi pakub, võivad nad olla tunde täielikult sellele pühendunud. Ok, mitte tunde. Ilmselge liialdus. Võivad nad olla ootamatult pikalt sellele täielikult pühendunud.

Kuid seda kõike meeles pidades esitati mulle #Kogumispäeviku Instagrami lehel väljakutse, et teha koos lastega ülesanne, et lapsed paneksid kokku päevamenüü, mis läheks kokku 10 eurot. Meie peres on viis inimest ja mina lähen VÄHEMALT kahe inimese eest arvesse ja mõelda, et kogu selle seltskonna toidukulud veeratada kolme udu kaela, oli juba eos plaan, mis ei saanud õnnestuda. Ma soovisin väga seda ülesannet video näol teha, aga siin teile paar väljavõtet plaanist. Taustaks: püüdsin teha videot, kus nad istuvad ühe koha peal ja lihtsalt vastavad paar minutit küsimustele. Kuna ma soovisin selle postitusega ühele poole saada, siis tuli video idee selleks väljakutseks maha matta. Loodan, et postitus ise paneb pildi silme ees jooksma.

Minu lapsed veel numbreid ei tunne. Nad kasutavad neid päris palju, kui nad üritavad midagi välja kaubelda “Viie minuti pärast on minu kord, eks!”, “Viska mind neli korda veel õhku!” ja üritavad vastavat numbrit ka sõrmedel näidata, aga nende tõelist tähendust nad veel väga hästi ei hooma. Seega ma pidin selle kümme eurot jagama kümneks 1-euroseks ja hakkasime siis arutama, kuidas see päeva peale jagada.

Hommikusöök:

Vennas: Makarone!

Piiga: Ei, mina tahan pitsat!

Noorsand: Kommi!

Vennas: Mina tahan ka kommi!

Piiga: Ma ei taha pitsat, ma tahan kommi!

Ühtne otsus: hommikusöögiks sööme me kommi. 

Lõunasöök:

Piiga: Puuvilja peab ka ju sööma, sest see on tervislik. Ma tahan smuutit

Vennas: Ma tahan ka smuutit. Maasikaga smuutit!

Noorsand: Kui me hommikul sööme kommi, kas siis lõunasöögi ajal enam kommi ei tohi süüa? Ise valime? Ma tahan šokolaadikommi!

Piiga: Mina tahan ka siis lõunaks kommi!

Vennas hoogu saades ja kirjutuslaua peal püsti tõustes: Kommi! Kommi! Kommi!

Üksmeelne otsus: lõunasöögiks sööme me šokolaadikommi.

Õhtusöök:

Noorsand: Liiga palju kommi ei ole hea, eks. Sest kui liiga palju kommi süüa, tuleb suhkrukoletis, kes tahab veel kommi ja kui ei saa, siis ta hakkab minu sees nõudma ja ma muutun kurjaks ja õnnetuks (suhkrukoletis on suhkrusõltuvuse piltlik väljund, mille ma neile välja mõtlesin). Õhtusöögiks võiksime süüa kana!

Vennas: Makarone!

Piiga: Aga mina tahan jäätist!

Vennas: Jaaaaaa! Jäätist!

Noorsand: Jäätist! (suhkrukoletise teooria lendas hetkega peast välja).

Ühtne otsus: õhtusöögiks sööme me jäätist.

Ja mis on uskumatu: kümne euroga võib täitsa välja tulla. Kõhtu küll ühelgi toidukorral täis ei saa, aga ühe päeva elaks ära. Kuid ära elamine ei õpetaks neile midagi ja seega me pidime hakkama leidma viise, kuidas seda päevamenüüd mingil määral muuta, et tuju oleks hea ja kõht oleks täis.

Saime kokkuleppele, et hommikusöögiks sööme me kommide asemel hoopis pannkooke. Esileedist on saanud pannkoogi taigna ekspert. Ka me teeme Esileediga igal aastal sügavkülma mitmekümne kilo jagu maasika toormoosi ja sügavkülma jaoks ei ole ka suhkrut eriti tarvis lisada, sest see säilib suhkrust hoolimata. Hommikusöögi eelarve 2 eurot (jahu,piim,marjad). Mune saame maalt tasuta. Mu ema maksab ja kui need meieni jõuavad, on nad imekombel juba tasuta. Tänks emps!

Lõunasöögi saime me asendatud samuti ja kuna makaronid on esimesena nende meelel, kui me küsime, mida nad soolast süüa soovivad, siis sai ka see otsustatud. Lisaks peavad makaronid olema ilma ühegi kastmeta. Tomatikaste sobib, aga selliselt, et see ei ole makaronide peal ja tomatid ei ole veel lödiks litsutud. Ehk nad söövad suure isuga ploom- ja/või kirsstomateid kõrvale. Lõunasöögiks siis makaronid hakklihaga ja kõrvale toorete köögiviljade näol tomat ja kurk. Eelarve 4 eurot (makaron, hakkliha, tomatid, (mitte Luunja) kurk). Kui on liiga igav, siis külmkapis leiab äkki mingit vana pestot eelmisest karulaugu hooajast. (Hind null eurot ja ma ei pea seda isegi korjama, vaid mu imekallis vana kursaõde on seda mulle igal aastal ise toonud. Aitäh Anneli!).

Õhtusöögiks saime kokkuleppele, et sööme riisi ja kana. Ma ostsin endale jõulukingituseks kööki ühe elektrigrilli, mis on saanud täiesti asendamatuks tööriistaks. Sellega saab kõike grillida- alates võileibadest ja kanakoibadest, lõpetades suvikõrvitsa ja spargliga. See on ostust saadik meil pea igapäevases kasutuses, mida ei saa öelda paljude teiste köögimasinate kohta. Kuid selle vahel tehtud kanafilee on meie pere suur lemmik. Kõrvale keetsin riisi ja samal ajal praadisin pannil läbi sibula ja riivitud porgandi. Hiljem lisasin keedetud riisi köögiviljadele, segasin kokku, maitsestasin (siia sobib maitsestamiseks ka väga hästi sojakaste, aga kuna Esileedi on selle vastane, siis tuleb leida endale meeldivaid maitse kombinatsioone). Pakk kanafileed 3 eurot. Kaks kotikest riisi, üks sibul ja kaks porgandit, kokku kusagil 1 euro. Kokku 4 eurot.

Saime kokku menüü, mis on küll igavavõitu ja ei paku erilist elamust (kuigi kui ükskord mu sõbranna meil külas seda riisi sõi (koos sojakastmega), siis ta ütles, et ta pole kunagi nii head riisi saanud. Kuid 10 euro eest olekski palju mingit suurt elamust tahta. Eriti kui toita on tarvis viis suud. Päeva jooksul kadusid laste põske ka mõned õunad ja banaanid, mis meil alati sadaval on, mis siia 10 euro sekka ei mahtunud, kuid samuti lisandus ehk mõnikümmend senti. Tasaarveldame hommikuste maasikatega, mis sai ostetud juba suvel.

Aga mis sai kommidest ja jäätisest? Kõik lapsed said ka suu magusaks ja siin tuleb välja blogimise eelis. Vahel saame me nipet-näpet, mida meile lihtsalt proovimiseks saadetakse. Yummikommid on meil ühed suured lemmikud ning iga laps sai ühe pulgakommi, mis meile proovimiseks saadeti. Ja jäätise kokkulepe sai see, et järgmine kord, kui me kõik koos linna läheme, ostame me kusagil kohvikus ka jäätist. Kõigile tundus see igati hea plaan.

Kas teil on pliidi ja ahju kõrval mõni köögimasin, mis on teil eriliseks lemmikuks kujunenud ja saab korralikult koormust?

Kommentaarid

“Lapsed otsustavad: 10 euroga päevamenüü + lühike video” on saanud 8 vastust

  1. Geidi ütleb:

    Mul on Kitchen Aidi mikser. Kasutan palju. Selgus, et see on mul olnud vaid 3 aastat. Tundub nagu 10. Kuidas ma ilma selleta elaks, seda ma ette enam ei kujuta!

    • Henry ütleb:

      ma kohe googeldan mis see on ja kuidas ma selleta hakkama olen saanud :D!

  2. TN ütleb:

    Suht sama: köögikombain! Imeline masin, mis miksib kokku kodukootud tomatikastme (röstitud paprika, sibul, küüslauk, tšilli, tomatipasta), koogitaignad, kõik muud taignad, hummuse, viilutab juurikad, vahustab munad, riivib juustu ja no ma pooli asju pole vist suutnud veel välja mõelda, mida sinna sisse toppida. Sama aluse peale käib ka blender smuutide meisterdamiseks, nii et väga palju ruumi see sõbrake ei tarbi, kui arvestada, palju tast kasu on.

    • Henry ütleb:

      meie oleme köögikombaini ainult suurteks ettevõtmisteks kapist välja võtnud

      • TN ütleb:

        Trikk on selles, et seda kappi ei panegi. Elab kogu aeg kapi peal. Näiteks pärast seda, kui mahlapressi ruumipuudel kappi pagendasin, pole see pea kordagi kasutust leidnud. Samas ehk on tegemist hea koristusnipiga. Kui ikka kapieluka järgi puudust ei tunne, ju siis pole vajagi ja hops, kohe ruumi juures.

  3. Karinka ütleb:

    Tervitused!

    Palun ütle, mis imeline grill see on, äkki ma tahan ka 😀 Tänud juba ette.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…