Esileedi kulmude korrigeerimine on nüüdsest minu rida!

Esimene kuu #Kogumispäeviku raames on keskendunud eesmärkide seadmisele. Loomulikult ei kulu selleks tervet kuud. Näiteks eile ei säästnud ma mitte kordagi. Õhtuni välja. Ei kulutanud ka. Ma pean silmas, et raha kogumine ei ole aktiivne tegevus. Ma ei saa emale öelda, kui ta helistades uurib, et mis ma hetkel teen, et “Ah, tead, raha kogun.” Kogumine käib taustal ja see on suurepärane võimalus end proovile panna ja katsetada piire. Just seda ma tegemas olengi.

Selle kuuga saavad mul siis paika kolm suurt eesmärki, millest ma rääkisin möödnud postituses. Üheks eesmärgiks oli see, et aasta lõpus on mul eraldi kontole säästetud 10 000 eurot. Ligi 4000 eurot oli mul juba olemas, mis tähendab, et 6000 tuleb aasta jooksul veel säästa. See tähendab 500 eurot kuus.

Ma tean juba praegu ette kuid, mil see ülesanne väga keeruliseks läheb. Jaanuar, juuli ja detsember. Jaanuar ja juuli seetõttu, et need on kõikide mu ettevõtmiste juures kõige vaiksemad kuud, mis tähendab, et ka sissetulekud on nagu nad on. Detsember seetõttu, et siis läheb arvatavasti see säästmispool eriti keeruliseks. 

Kuid 500 eurot kuus kõrvale panna on reaalne, aga eeldab suuremaid sorti muudatusi. Esiteks peab Esileedi leppima sellega, et alates sellest kuust olen mina tema kulmude korrigeerija ja kosmeetik. Kui keeruline see olla saab? Ükskord palus ta mul endale silmatilku panna ja ma sain sellega suurepäraselt hakkama. Kui palju keerulisem saab kulmude kitkumine olla? Ta võib isegi ise valida, kas ta soovib endale üllatunud ilmega kulme, kurje silmi, või näida kaastundlik. Näete!Juba on mul olemas teenus, mida tema praegune kosmeetik ei paku.

Teine säästukoht on laste söötmine. Ma võin tõsta käed ja anda alla ning lõpetan lastele eripärase toidu pakkumise, sest 99% sellest lõpetab nagunii laua all või lillepotti peidetuna. Ostan 10 kilose koti sarvekese makarone ja on suveni hooletu. Nad ei hooli isegi kastmest ega lisandist. Tavaline makaron on hea küll. See ei pea nende arust isegi keedetud olema. Pole harv juhus kui mõni neist kõva spagetiga mööda tuba ringi jalutab ja otsast nosib.

OK, vaevalt, et Esileedi nende muudatustega nõus on ja ma pean ikka leidma mõne muu koha, kust säästa ja selle kuu mini-väljakutse oli säästa autokütuse arvelt 10%. Kuna mina elan linnast väljas, siis autota on keeruline. Ma pole Eestis 2001st aastast bussiga sõitnud. Mul on lapsest saadik bussis sõites hirm olnud, et äkki on buss nii täis ja ma ei saa enda peatuses välja. See ei ole küll põhjus, miks ma bussiga sõitnud pole. Mugavus ja kiirus on põhiline autot toetav argument. Pluss olen ma autojuhina oma aja peremees. 

Kuid kütuse arvelt saan säästa küll. Selle võimaluse annab meile meie uus Citroen, mis võtab umbes KAKS KORDA vähem kütust kui meie suur Ford. Ma ostsin viimati Citroeni paagi täis vist novembris. Ausalt mul on tunne, et keegi käib öösiti kütust juurde panemas. Harjumatu. Seega püüame võimalikult palju sõite teha Berlingoga.

Teine koht, kus me säästa saame, on toidu arvelt. Kuna järgmine kuu on see aeg, kus #Kogumispäevik keskendub toidule ja sellega seonduvale säästmisele, siis põhilised korrektuurid teen ma uuel kuul. Kuid nipet näpet, et poe arve ei oleks näiteks 40 eurot, vaid 36, ehk 10% väiksem, saan teha juba nüüd. Ja kusjuures, see ei ole hea mitte ainult rahakotile, vaid ka vööümbermõõdule. Paljud valmistoidud on tohutult kallid. Me lihtsalt ei hooma seda, sest viilutatud singipakk näiteks maksab 1.50. Selle raha ikka leiab. See teeb kilohinnaks 15 eurot. See on kallim, kui kõige kallim sink, mida letis müüakse. Või veel parem – mul on vinge Suur Roheline Muna terrassi peal, millega saab liha suitsutada, grillida, küpsetada. Minu jaanuari-veebruari eesmärk on see, et kogu liha, mida ma tarbin, olen ma ise teinud. See hoiab rohkem kokku kui 10%. Kilo välisfileed maksab turul 4-5 eurot. Sisefiee 6. Ma ei ole eriline hea soolaja ja marinaadide tegija ja kui kellelgi on häid retsepte või soovitusi, siis ärge jätke enda teada!

Kuid mis minu jaoks on kõige olulisem muudatus, on muutus, mis on toimunud minu peas. Raha, millel oli varem ainult kaks väärtust – seda kas oli, või seda ei olnud, on saanud täiesti uue tähenduse. Ma olen hakanud hindasid vaatama, võrdlema ja kaaluma, kas ost on üleüldse vajalik. Kui ma kunagi välismaal töötasin ja varanduse oma sõpradega pidutsemisele raiskasin, siis uus Henry sõidaks oma säästlikus Citroen Berlingos alkoholi ostma hoopis Lätti ja ostaks kohapeal ka paar kilo Luunja kurki hinnaga 1,19 eurot kilo. Õnneks/kahjuks tarbisin ma vanuses 18-25 oma alkoholinormi vist täis ja minu hetke kulu alkoholile on umbes 2 pudelit õlut aastas. Kui sedagi. Kasutasin sõna “kahjuks” sellepärast, et alkoholi tarvitamise lõpetamine, oleks eriti mõnus viis raha säästa.

Kuid teie, kes te ei ole veel endale poenimekirju teinud, mul teile väljakutse. Kui te lähete täna poodi ja olete kogu vajaliku korvi ladunud. Vaadake enne maksmist enda toidukorv üle ja mõelge alternatiividele. Äkki on samast grupist teine toode, mis on odavam ja mida te ei ole veel proovinud.

Mitu eesmärki teie aastaks seadsite?

Kommentaarid

“Esileedi kulmude korrigeerimine on nüüdsest minu rida!” on saanud 24 vastust

  1. Katre ütleb:

    Hehee, mis värk lastel nende makaronidega küll on. Mu 4a ka käib mööda tuba, pihutäis spagette käes ja muudkui nosib. Ükspäev teatas, et tema tahab midagi HEAD süüa ja leidis, et tavaline jahu on selleks parim 😀

  2. Anne ütleb:

    Lihtsalt mainin, et Lätis on kurgil tüki hind mitte kilo oleme ise sedasi tillist saanud lillkapsaga, nüüd oleme tähelepanelikumad

  3. Birgit ütleb:

    Ma käisin täna poes, süüa ei osanudki lapsele vannikalad ja ühe auto 6€ arve, üldjuhul 20-35€ päevas.

    • Henry ütleb:

      ma ei käinud ka täna poes. mõnus. Rahakott sama paks/õhuke kui eile 😀

  4. Pillekas ütleb:

    Minu kolmene nõuab ka iga päev makarone. Lisaks armastab ta veel toorest kartulit, keetmata (lill)kapsast ja porgandit. Odav menüü ja ei pea isegi elektrit raiskama keetmise/küpsetamise peale.

  5. Kris ütleb:

    Meie näiteks avastasime juba eelmine aasta kui hakkasime tsekke excelisse lööma, et meil kulub 600 euri kuus punasele veinile. Need kallid veinid oleme nüüd odavama vastu vahetanud, sest õhtusöögi kõrvale saab ka lihtsamalt ning 30+ eur maksvaid degusteerime ehk kaks korda kuus. Kokkuhoid märgatav.
    Eesmärkke seadsime kolm. Aasta lõpuks 30 000 kõrvale panna, üks reis vaid mehega kahekesi ning üks natuke personaalsem mida avalikustada ei tahaks 🙂

    • Henry ütleb:

      te vist ei ela Eestis. ja 600 euri veini limpsida on päris korralik väljaminek. Ma ootaks siiski lähemat infot selle teise reisi kohta. Võid mulle postkasti kirjutada 😀

  6. Kellukas ütleb:

    Ma pean mainima, et meil peres kaks inimest ja 10 kilose makaroni pakiga ei tule suveni välja 😀 max 2 kuud 😀

    • Henry ütleb:

      😀 võib olla on sul õigus. Õnneks mul veel väikesed lapsed ja nii palju veel süüa ei jõua

  7. Ellu ütleb:

    Käisin täna poes, arve oli 110€ kokku , aga selle 110€ sees oli ka lapse mähkme kast 17€ (yhest kastist ehk 84 mahkmest jagub 2,5nadalaks, onneks soomes head suured ja odavad kastid )piimapulber, enda tarbeks deodorant ja juukseõli(siiani olen ilma saanud, aga talvel vajan seda). Ylejaanud 76€ sai ostetud nädala toiduvaru, vb peab vahepeal juurde tooma piima, muna voi leiba kuna seda kulub meil kõige rohkem. Viimasel ajal oleme ka teinud nädala eelarve, kodus teeme vähemalt 4 toidukorra menyy valmis(tavaliselt jätkub ühte sööki kaheks päevaks vahest isegi kolmeks või neljaks. Hetke seisuga saame max 120€ nädalas ilusti hakkama, kui kulub vähem läheb kohe hoiukarpi, kasutame nyyd ainult sula, aitab palju kokkuhoidmisel.

    • Henry ütleb:

      120 nädalas soomes on väga hea tulemus. Te olete õige pea rikkad 😉

      • Ellu ütleb:

        Oleks see vaid nii Soomes on ka eesti mõistes odavpoode, kuhu iga soomlane ei lähe, nagu eestiski on inimesi kes kunagi Maximasse ei lähe, sest seal ju käivad ju ainult vaesed. Soomes on yheks selliseks poeks Lidl, kus on hästi palju Saksa paritoluga , aga ostukorv tuleb tunduvalt soodsam kui nt K-citymarketis. Aga rikkaks saamisest on aai kaugel, ostsime hiljuti oma unistuste auto mb S350 ja selle liising ning kasko võtavad päris korraliku osa. Sai tellitud ka uus diivan ja kui ostame midagi suurt, siis ikka korraliku ja nö võimsa, sest elame ikkagi ainult korra

  8. A ütleb:

    Eesmärk on, et aasta lõpuks oleks säästukontol 5000€, 600€ on olemas, 4400€ veel minna. See on teoreetiliselt võimalik, kui ma pean kinni oma teistest eesmärkidest. 1. Kuna mul ei ole fikseeritud palgaga töö, siis tuleb panna paika soovitav, aga reaalne palganumber ja siis töötada, nagu homset ei oleks. 2. Väljas söömas käin 1x kuus ja siis ka sellises kohas, kust positiivse elamuse saab, mitte “issand, ma ei viitsi süüa teha, lähen suvalisest kohast läbi” ja nii paar korda nädalas.
    3. (Just lisandus) viilutatud sink kilepakendis jääb nüüd küll ära.

    • Henry ütleb:

      99% meie väljas söömistest on just sel põhjusel, et ei viitsi süüa teha”. Selline meelestatus on väga hea mõte. kasutan ka!

  9. Annika ütleb:

    Minul mehele meeldib 3,5% piim ja see 2,5%sest kallim ja noh väga kaua ka tetrapakis. Tegin talle selgeks siis kui raha oli vähe, et vahet pole ju mis pakis on hinnavahe, aga on märgatav, sest suur pakk 2L oli vist pea 2€ samas kui kilepakis 0,85€. Ja noh pere piimavasikas ongi mees mitte 2 last. Poes aitab tegelt veel raha kokku hoida kui köögivilju rohkem süüa. Porgandi kilo viimati oli 30-40senti makaronid on nõks isegi kallimad. Kartulitega sama teema.
    Ehk siis olen eesmärgi seadnud, et teen tervislikumat toitu kogu perele, ei tarbi alkot, kohvi vaid 1 tass päevas ja sedagi hommikul kodus (tööl oleks tasuta, aga tervisele hakkab) ja kevadeks on kindel plaan et jooksen hommikuti tööle ja õhtul koju (5,1km ots). Miks alles kevadel, sest hetkel olen üksi lastega ja taksotamist veitsa on hoidu ja trenni ning see libedus ei lase samuti. Tean, et see tundub vabandusena, agama ei taha ju ennast tappa ära libastudes pea vastu maad lüües.

  10. Regina ütleb:

    Minul on ka eesmärk sellel aastal vähemalt 500e kuus tagavaraks panna. Kogun raha teise kinnisvara sissemaksuks. Peab ju enda pensionipõlve kindlustama 🙂
    Liitusin Kogumispäevikuga, loen sealt teemasid, aga igakuiste väljakutsetega esialgu ei liitu, tagavara kogumine on niigi suur samm. Mul on endal tehtud üks exceli fail, mille järgi oma rahamajandust planeerin ja edusamme jälgin.

  11. Tiinatii ütleb:

    Appi, palun ära mine oma naise kulmude kallale. Ma mõistan, et kokkuhoid on oluline ja väärtus omaette, aga kujuta nüüd ette – see on tema välimus ja talle oluline. Sa ei tohiks seda temalt ära võtta. Kui hakkad talle ise kosmeetikut mängima, siis olen kindel, et keerad midagi pekki. Ma juba tean, et keerad. Nii et ennatlikult – otsi üles tema salongi kontakt või tee talle see mõnel muul moel heaks, nt https://www.kingitus.ee/kingitus/kingituspakk-naisele siit saab ta midagi endale sobivat ise valida. Naisele on tema välimus ja hea enesetunne väga olulised ja kui mees hakkab seda rahaga piirama, siis võib tagajärg üsna ebameeldiv olla. Tahad raha kokku hoida, hüva, aga lase naisel olla naine. Las ta olla hellitatud ja hoolitsetud. Saada ta vahepeal massaaži või kui julged, siis proovi seda ise. Minu soovitus – hinda oma naist rohkem ja kingi talle midagi head vahepeal ka.

  12. Kadri ütleb:

    Ei leidnud blogist (tegelt väga ei otsinud ka!) grilli saamise-ostmise lugu. Plaan endale ka osta, kust pärit on? Oled rahul?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…