Kas blogija on koostööpostitusi tehes aus ja kas neid on mõtet lugeda?

Mis on koostööpostitus? Koostööpostitus on selline suurepärane asi, mis aitab mul kogeda ja katsetada asju, mida ma muidu võib olla ei saaks. Lisaks aitab see blogil kasvada ja uut sisu toota, kuna ma saan nende eest enamjaolt ka tasu.

Koostööpostitusi saadab üldjuhul negatiivne varjund, et räägitakse ainult ilusat juttu ja arvamus on kinnimakstud. Tegelikult ei sea 99% ettevõtetest absoluutselt tingimust, et meile peab antud toode meeldima, või et ma tohin rääkida vaid positiivset. Koostööpostituse jutt on enamjaolt positiivne, sest me ei ela enam 90ndate alguses ja kui keegi toodab sit*a toodet, siis ta ei jää elama nagunii. Turg on üleujutatud konkurentidest ja see, kes pakub toodet, mis täidab, või soovitavalt ületab inimeste ootuseid, see jääb ellu.

Enamjaolt ettevõtted pöörduvadki minu ja teiste blogijate poole, sest neil on midagi uut ja midagi põnevat, millest nad ise vaimustuses on. Kui see oleks kräpp, siis ei kasutataks reklaamikanalina blogijaid, vaid te saaksite selle endale soetada pika mantliga tüübi käest, kes teile parklas läbi akna midagi sosistab. Seega kurtmiseks, et koostööpostitused on positiivse varjundiga, pole põhjust. Millal teie käisite viimati poes ja ostsite midagi, milles te pettusite? Ma enda puhul ei mäletagi. Virsikud olid seest mädad möödunud nädalal. See oli pettumus. Kuid ka see ei tähenda, et virsikud kräpid on, vaid see partii oli. Täna ostsime jälle virsikuid ja olid täitsa ok.

Eelmisel aastal soovis minuga koostööd teha üks valmistoitu pakkuv ettevõte ja saatis mulle enda valmissalateid. Ta saatis need peale seda kui ma konkreetselt ütlesin talle, et ma ei osta kunagi poest koorega segatud salateid. Kunagi ostsin. Pettusin iga kord. Ma ei tea, mis koort nad salatitele lisavad või mida nad juurde panevad, aga minu jaoks on nad vastuvõetamatud. Ei ole suuremat rõõmu, kui keegi sünnipäevaks ISE kartulisalati või kasuka teeb ja pole suuremat pettumust, kui need on ostetud poest. Igal juhul nad saatsid need salatid ja need olidki ilge kräpp. Kuid ma teadsin seda juba ette, et nad mulle ei maitse. Samas ma tean nii paljusid, kellele maitsevad ja ma arvan, et siinkohal ei oleks õiglane kui ma firma toodangu maapõhja halvustaks, sest asi ei ole ju niivõrd salatis, vaid selles, et mulle päriselt ei maitse poesalatid. Eks ma võtsin juba ka esimese proovisuutäie nina poolkrimpsus ja olin eelarvamusega. Seega ma ei parseldanud teile endale mittemeeldivat toodet, lükkasin tagasi pakutava raha ja läksime eludega edasi. Salatid on siiani müügil ja paistab, et neil läheb hästi. Iga avalikult kirjutaja peab mõistma seda võimu ja võimalusi, mis ta käes on ja sellega vastutustundlikult ümber käima.

Koostööpostitused annavad mulle võimaluse ka kogeda tooteid/teenuseid, mida ma võib olla ei teakski kogeda. Näiteks erinevad meestele suunatud tooted, kodukeemia, mille peale ise ei satu, uued turule tulnud tooted jpm. Kui keegi minu poole pöördub, et koostööd teha, siis ma küll küsin tasu, kuid see tasu ei ole selle eest, et see määrab minu hoiaku ja kogemuse selles tootes,vaid see tasu on selle platvormi eest (blogi, fb, instagram) ja selle eest, et ma võtan aja ja püüan tootega võimalikult põhjalikult tutvuda ja enda kogemuse blogis ka edasi anda. Ma ei kopeeri teile kunagi toote müüja teksti, vaid ma annan alati edasi enda kogemuse. Kui see on omasugustest võimsaim, siis ma ütlen teile seda. Reklaam? Jah. Toote kohta vajalik info? Jah. Kui see jalgratas on hea ja lastele tõesti meeldib. Reklaam? Jah. Meie endi kogemus?Jah.

Lisaks ma üritan need koostööpostitused hoida sellisena, et need ei oleks tootepõhised, sest te tulete siia, et lugeda meie kohta, mitte kellegi kolmanda tootest. Seega reklaampostitused on hädavajalikud, et blogi toimimas hoida ja mina näen vaeva, et need ei oleks kuivad- et need oleksid piisavalt meelelahutuslikud ja samas ka informatiivsed.

Minu jaoks ongi koostööpostituste rubriik hoopis nimega – Henry katsetab, et sina ei peaks. Ma võtan enda peale, et ma pikutan madratsil enne kui sina seda ostma jooksed. Kui see on mulle sobimatu ja ma ei taha seda soovitada, siis ma ütlen koostöö üles. Kui see on piisavalt hea, et mul pole süümekaid, et ka sina selle ostad, siis ma räägin sellest. Seega, kui Henry pole seda testinud ja sellest rääkinud, siis on oht, et see ei kõlba kuskile :).

Kas sina jääd alati rahule tootega, millest mina olen enda blogis rääkinud? Absoluutselt mitte. Nagu ma enne ütlesin, et ma ei tee salatitootjatega koostööd, sest mul on väga suur eelarvamus poesalatite asjus, aga kui mulle need maitseks, siis see ju ei tähenda seda, et need automaatselt ka sulle meeldivad. Ja on inimesi, kes teevad järeldusi, et ma soovitasin sit*a. Ei ole nii. Meil lihtsalt ei pruugi asjades sama maitse olla. Kuid peamiselt, kui ei olda nõus sellega, mida ma blogis räägin, on see, et mingit toodet kasutatakse lihtsalt valesti. Mitmel korral olen saanud kurje kirju, et näe, sa soovitasid, aga see ei tööta. Olen suunanud alati otse müüjale/tootjale ja 90% kordadest on jõutud mõistmisele, et midagi on tehtud valesti. Eesti inimesele on üldse omane, et kui toode ei tee seda, mis lubatud, lüüakse käega. Sa oled maksnud toote eest! Kui see ei tee seda, mis lubatud, siis uuri otse müüjalt ja kurda muret. Enamjaolt saadakse kiiresti mure korda. Mul on sõber klienditeeninduses, kes ütles, et 99,99% kaebustele võiks alati vastata lühikese tähelühendiga – RTFM (read the fucking manual).

Ma püüan koostööpostitused ka teile kuidagi tulutoovaks teha ja sellepärast ma üritan saada ka allahindlusprotsente ja loosiauhindu, et vähemalt üks teist saaks lisaks positiivse emotsiooni võidust. Ja mina saan lisaemotsiooni kui sa oled keegi, kel veab esimest korda. Mina näiteks ei ole kunagi üheski loosimängus mitte midagi võitnud. Never. Ma ikka aegajalt osalen neil. Küll mitte sellistel, kus ma pean nende reklaami enda seina peale jagama. Sellised mulle ei meeldi. Siis isegi ei üritata varjata, et ainus eesmärk on firmat promoda. Firmat saab promoda ka nii, et sa ei sunni kõiki elavateks reklaampostriteks. Meeldiv on ka näha, et teile mu koostööpostitused väga igavad ei tundu, sest nende lugejate arv ei erine tavapostituste lugejatest. Keskmiselt loeb igat postitust viimasel ajal 3000-6000 inimest ja kuna ma teen kolm postitust nädalas, siis nädala külastajate arv on 9000-18000 (see nädala number pole mulle oluline, kuna ma pole lehele reklaame üles vilkuma pannud). Loomulikult võiks lugejaid enam olla, aga eks ma selle nimel näen ka vaeva. Parim viis oleks kui Esileedi taas rasedaks jääks. Soovitavalt jääks ootama kolmikuid. Või võtta endale labrador ja instagramil oleks kohe 5000 vaatajat juures. Või tekitada skandaal/rääkida vastuolulisel teemal. Jätame need variandid viimasteks abivahenditeks.

Lisaks kui on tegu koostööpostitusega, siis te ei pea kukalt kratsima, et kas see on koostöö või mitte – ma ütlen selle välja postituse kõige esimeses lauses. Seega, kui sind just huvitavad vahetud kogemused ja emotsioonid asjadest, mida kaubanduses leida võib, siis sulle piisab esimese lause lugemisest ja sa võid teada, et kui seal on kirjas, et tegu on koostööpostitusega, siis oled sa täpselt õiges kohas! 🙂

Võtke koostööpostitusi sellena, mis need on – minuni on toimetatud mingi toode/olen katsetanud mingit teenust ja ma jagan enda kogemust sellega. Ma testin midagi, et sina saaksid seda ostma minnes omada mingeid ootusi. Et ainus info, mis sul toote kohta on, ei oleks vaid müüjalt, kelle huvi on sinu ostu pealt teenida, vaid ka minult, kes ma ei saa sellest mitte punast krossigi kui sa minu koostööpostituse peale kusagile midagi ostma lähed. Isegi kui ma jagan sooduskoodi, siis mulle ei  too see absoluutselt mingit rahalist tulu. Ainus, mida see aitab, on see, et kui koodi usinalt kasutatakse, siis võib ettevõte kuangi äkki taas minuga koostööd kaaluda.

Miks ma sellest kirjutan, on see, et on sügis ja suvepuhkused on läbi ja blogijate poole pöördub rohkem ettevõtteid, et jõuda sihtrühmani. Loodan, et olete mõistvad ning avatud. Te saate läbi blogikanalite infot, mida muidu teil poleks. Teil on oma lemmikblogijad ja kasutage neid ära! Las nad katsetavad, et teie ei peaks. Kui teid huvitab miski ja te tahaksite kuulda nende kogemusest sellega, kirjutage blogijale ja uurige, kas tal oleks võimalik seda asja katsetada ja sellest rääkida. Ka minul on ootel hulga koostööpostitusi. Homme hakkan ma näiteks uusi erinevaid putrusid katsetama. Siis ma uurin kui kerge/ebamugav on neti kaudu endale fotosid tellida. Siis ma teen pastasid ja suppi, uurin väga lahedat digitaalset raamatut, vahetan enda elektri energia pakkujat (mida tehes ma sain teada millestki, millest mul polnud absoluutselt aimugi ja tänu millele ma sain oma aastase elektriarve 120 euri odavamaks. See võttis ühe minuti ja ühe linnukese tegemise. Räägin peagi. Kui ma poleks selle koostööga edasi läinud, maksaksin jätkuvalt üle lihtsalt sellepärast, et ma ei teadnud, et teisiti saab. Olen kindel, et minusuguseid on veel). Ehk kõik kasulik ja testitav kraam. On ju tore?! 😀

PS! Parandan ühe eksimuse. Saan küll kahe koodiga otsest kasu. Kui te kasutate BredenKidsist ostes koodi AMHT15, siis saan mina iga mingi 30 inimese ostu pealt kümmekond eurot krediiti. Kood kehtib ainult ühe korra. Ja teine ka – kui te ei ole veel WOLTi äppi endale tõmmanud, et restorani toit otse koju tellida, siis tõmmates ja kasutades registreerudes koodi AMHT, laekub teie kontole automaatselt 7 eurot. Täpselt sama palju ka mulle, aga alles siis kui te teete oma esimese tellimuse. Teie 7 eurot kustub arvelt paari nädalaga, nii et ärge jätke niisama vedelema. Kasutage. Tasuta raha.

Kommentaarid

“Kas blogija on koostööpostitusi tehes aus ja kas neid on mõtet lugeda?” on saanud 6 vastust

 1. Kats ütleb:

  Jaga elektriarve nippi palun. Kõik imestavad, kui ma ütlen, et meil kulub mehega kahepeale 70€ elektri peale.

 2. Ketu ütleb:

  Koostööpoatitustel pole viga midagi. Minu arvates on tõesti huvitav lugeda huvi pakkuvatest toodetest.
  Mul aga tekkis hoopis selline küsimus, et miks sa näiteks siin blogis kommentaaridele ja nendes olevatele küsimustele ei vasta? Minu jaoks isiklikult on huvitav, kui blogide postituste all tekib diskussioon või näiteks kui mul tekib postituses loetu kohta küsimusi ja siis blogia vastab neile 🙂

  • henry ütleb:

   Ma just mõtlesin täna täpselt seda sama, et ma küll loen kõiki kommentaare, aga kui otseselt küsimust ei ole, siis millegi pärast ei vasta. Hea tähelepanek ja kindlasti muudan seda. Muidu olengi suhtluses aktiivne vaid fbs ja paljudel pole enam fbd

 3. Ketu ütleb:

  blogija*

 4. Jana ütleb:

  Wolt enam ei lase registreerudes Sinu koodi kasutada:)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

 • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

  Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

 • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

  Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

 • Midagi hoopis teistsugust

  Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…