On vaid üks asi, mida me vanemad lastele tuua võivad

Ma olen seda ka paaril korral siin blogis rääkinud, aga me oleme Esileediga enda vanematele keelu peale pannud. Neil on keelatud külla tulles lastele mänguasju tuua. See on range keeld, millest nad jätkuvalt aeg-ajalt mööda üritavad hiilida. Aga tõesti, meil on asjade uputus ja nad mängivad heal juhul murdosaga sellest. Rõõmu mängimisest on maksimaalselt pooleks tunniks ja seda ka siis kui ta selle mänguasjaga kusagile tühja ruumi kinni panna. Muidu on huvi viie minutiga kadunud.

Ka saabuvate jõulude puhul on nad juba oktoobrist pommitanud, et mida lastele tuua võib. “MITTE MIDAGI!” oleks see, mida ma tahaks karjuda, aga ma ei ole füürer ning ma ei saa vanavanematelt võtta rõõmu lastele jõulukinke tuua. Seega luba on kinkida ainult ühte – Duplo klotse. Neid on meil niigi aastatega kogunenud, aga see on miski, millega nad tänaseni absoluutselt iga päev mängivad. Kui teistest leludest tüdinevad nad loetud minutitega, siis klotsidega võivad nad end vahel ka tunniks ära unustada.

Isegi Esileedi ilmselgelt naudib nendega mängimist kahtlaselt palju. Pole harv juhus kui ma tulen teise korruse kontorist alla ja lapsed tegutsevad omaette muid asju tehes ja Esileedi istub üksi keset põrandat ja ehitab midagi ja nii kui ma mind märkab, lähevad tal silmad põlema, et esitleda mulle see loomaaed/loss/torn/kahekordne garaaž/suvila, mille ta just valmis on ehitanud. “Näe, siin on tool, siit pääseb aeda, siia pargivad autod.” Kuigi ta ei näita seda enamjaolt välja, siis väike mänguline tüdruk on ka temas peidus.

Mulle Duplodega väga mängida ei meeldi, sest mulle ei meeldi see, mis alati juhtub – keegi lammutab mu meistriteose varem või hiljem ära. Tavaliselt on see Vennas, kes mu kauni pilvelõhkuja suure pauguga maha kukutab. Või on see Noorsand, kes oma peale istutava autoga läbi klotside kihutab. Või on see Piiga, kes tavaliselt solvub, kui ma ei luba tal kõige keskmist klotsi enda ehitisest välja koukida ja ootab lihtsalt momenti, kui ma olen millegi muuga ametis, et mu inseneritöö hävitada. Esileedi võtab neid barbareid rahulikumalt. Mina solvun. Siis meenub, et nad ei oska eriti rääkidagi ja solvumine läheb üle.

Ehitamise muudaks lihtsamaks, kui ma hoiaksin Duplo karbid alles. Või teeks neist vähemalt foto. Sest komplektina ostes, on seal alati peal õpetus, mida neist klotsidest ehitada. Karbita seda hiljem loomulikult ei mäleta ja meil on sadu erinvaid tükke ja selle asemel vaadata pakendilt, tuleb meil mängimiseks kasutusele võtta enda fantaasia. Kui tüütu.

Ka nendeks jõuludeks ostsime me lastele uued Duplo komplektid ja ka nende vanaemad-vanaisad ostavad neild Duplo komplektid. Et ei oleks kordusi, siis ostsime ka vanavanemate komplektid ise ja need on juba kuu aega garaažis salamisi jõule oodanud. Kuid siis kirjutas mulle Lego, kes arvas, et Duplo klotse pole kunagi liiga palju.

Tal on õigus, kuid me ei tahtnud kogu rõõmu vaid endile hoida ja kaks lugejat võidavad endale suure Duplo komplekti. Üks neist on poisilikum ja teine on mõeldes rohkem tüdrukutele, kes tunnevad printsessist ja tema lossist kindlasti suurt rõõmu. Ma panen Facebooki lehele homme selle loosi üles ja kõik, kes sooviksid ühte komplekti endale, võtke kindlasti osa. Pea iga kampaania, mis ma olen siin läbi viinud, on võitjaks osutunud inimene, kes ütleb mulle ühe ammututtava lause – ma ei ole kunagi üheski loosimängus midagi võitnud. Seega tundub, et neil, kel tavaliselt ei vea, veab just minu mängudes.

Aga meie pöördume nüüd tagasi klotsidega ehitamise juurde. Vennas on endale ehitanud just kümnevagunilise rongi ja mitte keegi teine ei tohi seda puutuda. Ometi on see draama, mida Piiga kasutamata ei jäta, näidates kui ebaõiglane see on, et kõik ratastega Duplod Vennase käes on. Tund aega hiljem on tavaliselt rollid vahetunud ja Vennas passib peale hetke, et rong tagasi kaaperdada.

Kommentaarid

“On vaid üks asi, mida me vanemad lastele tuua võivad” on saanud 14 vastust

  1. Riina ütleb:

    Tere . Väga tore kuulda . Meie peres on ka kaks poissi , kes rõõmuga ehitavad klotsidest koos midagi . Kahjuks aga meil selliseid klotse pole . On teistsugused ja suuremad . Ammu juba ise ka uurinud neid imelisi komplekte . Lapsed tahaks kindlasti uusi klotse millega ehitada uusi ja huvitavaid ehitisi . Soovin kõike ilusat teie perele ja kaunist Jõuluaega .

  2. Evely ütleb:

    Ma leian end tihti oli klotside vahelt ehitamas. Eriti siis kui lapsed magavad ja koolitus mööda tuba laiali on võtan ma need ja teen neist midagi huvitavat. Kuna me alles oleme need avastanud siis on meil hetkel ainult 4 komplekti ja nende juhendis mul juba peas. Tavaliselt siis ehotango juhendi järgi valmis ja kui suurem laps ärkab siis avastab et kõik see mis ma ehitasin on pihta vale. Läheb lammutamiseks. Jube kurb. Tavaliselt ta kutsub meid ka ehitama aga ühtegi klotsi ilma tema loata panna ei tohi. Me isegi ostsime selle duplo suure aluse kuhu peale vägev kõik need ehitised teha.

  3. Evely ütleb:

    Oh puhta palju vigu sees… ?

  4. Iris ütleb:

    Oehh tead mull on ka kodus üks mänguasja uputus aga ikka kui ta saaks ta vist ostaks kõik mänguasja poed tühjaks sest nüüd enne jõule ju paisatakse igast asju mis tekitavad lastele palju huvi ja noo kohe on vaja ju ka endale see osta oehh me oleme see aasta ikka väga raskes seisus mida kinkida jõuludeks. Noo soove on aga noh mis oleks see kõige õigem õnneks vanavanaemal olemas 😀 vanaemal ka ühel aga teisel pole ja meil ja pole OMG ma lähen lolliks 🙁 ja mees mis temale saab???? jeerum jeerum ja vanavanematele ja vanavanematele ohjahh hulluks ajab see Jõul ja ma teann ennst et ma nagunii lähen alles päev kaks enne neid otsima siis olen ahastuses et vot kõik mida MINA tahan on ära ostetud eks 😀 AITA MIND PALUN 😀 tee mu elu lihtsamaks mida ma kingin ? kas kinkida Minecraft raamatud ? või lego? 😀 või Hot Wheelsi autosid? või 5 sekundidt? või Bounz off mängu kuidas iganes seda kirjutatakse 😀

  5. Kaja-Liis ütleb:

    Teil on see alus, mille saab nööriga kokku kotiks tõmmata, eks ole? Sellest on küll juttu olnud, aga meie päkapikul ei ole kannatust oodata, et ma seda kaugelt lugema hakkan 😀 Kust seda saigi nüüd?

  6. Kaia ütleb:

    Legodel on olemas ka online juhised: https://www.lego.com/en-gb/service/buildinginstructions 😉 Otsida saab märksõna või pakil oleva koodi järgi, telefoniga pakist pildi tegemine tuleb muidugi ka sealt otsimisel alati kasuks 🙂

  7. Annika Penkova ütleb:

    Meil täpselt sama enda 1,5 aastaste kaksikutegq. Kui muud mänguasjad visatakse kiiresti nurka ja iga päev neilt tolmu ei pühita siis legode korv keeratakse vähemalt 2 korda päevas ümber ja üritataksr neid kokku panna. Aga tihtilugu on minuga sama asi mis Esileediga, et mees tuleb koju ja lapsed tegelevad ammu muude asjadega ja mina ehitan juba kolmandat torni ??

  8. Anneli ütleb:

    Mul on 3 nooremat venda. Esimesele hakati legosid kinkima sünnipäevaks ja jõuludeks ja vahel ka lihtsalt niisama. Siis sündis teine vend, kes läks legohullusega kaasa ja ka talle kingiti igaks tähtpäevaks legosid. Kui sündis kolmas vend, siis ega põrandat enam eriti näha ei olnud… Arvasime, et nüüd vist aitab küll nendest legodest, aga võta näpust! Eile vaatas kõige noorem vend mulle enda suurte kutsikasilmadega otsa ja palus jõuludeks uut lego… Oeh!
    Aga noh, ega naised enda kottide ja kingadega ju ka tagasihoidlikumad ole – kapid täis, aga ikka on vähe 😀

  9. Kadri Villemson ütleb:

    Meie peaaegu 4ne ja 1a4k preili màngivad ka palju palju Duplodega ja see on tòesti väärt iga senti investeering. Arendav ja fantaasiarikas mäng. Ka meil on Duplosid omajagu, aga ikka saavad nad sel aastal jóuludeks rongi deluxe komplekti, kuna suurem on aasta aega rongi soovinud. Ja eelmine aasta sai suurem endale Duplo loomapargi suure komplekti. Duplosid pole kunagi vàhe. Ja pean tunnistama, mulle ka meeldib ehitada.

  10. Kätlin ütleb:

    Ma ei ole muidu kommenteerija tüüpi jälgija, aga Teie postitus ja selle kommentaarid andsid mulle südamerahu, et ma pole ainus suur inimene, kes ka ilma lasteta legodega aega viidab. Ostsin samuti lapsele jõuludeks kaks komplekti duploid. Pidasin päeva vastu ja rohkem ei suutnud, tuli lahti kiskuda.. pühajumalajeesus, aga eks tuleb kuuse alla siis uus komplekt hankida. Jehuu, adekvaatne põhjus veel mõni komplekt hankida. 😀 See on ausalt sõltuvusttekitav.
    Aga pean tegelikult tunnistama, et avastasin end hiljuti mõttelt, et tänu oma põnnile saan ka mina jälle rahumeeli laps olla, ilma, et keegi viltu vaataks, kui ma pallimerre liugu lasen, batuudil kargan, autodega võidusõite korraldan, legodega mässan või jumalteab midakõike veel teen.
    See igapäevane rutiin, kus ennelõunal ja pealelõunal mõned tunnid saab unustada kõik ümbritseva müra ja olla muretu, on tõeline õnnistus.
    Issand, ma vist pean endale kiiresti mängukaaslasi juurde tegema, ma ei taha täiskasvanute maailma täiskohaga naasta.. 😀
    Pika jutu kokkuvõtteks, ilusat saabuvat jõuluaega Teie vahvale perele. 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…