Gefilus jogurtijookidest korra veel ja mõne sõnaga Sparkyst ning Lūcijast

Ma rääkisin teile paar nädalat tagasi sellest, et meie külmkappi on tekkinud Gefilus jogurtijoogid ja see juhtus peamiselt kahel põhjusel – lapsed armastavad neid ja vanavanemad armastavad neid tuua. Kuid loomulikult ei ole laste jogurtijoogi lembus peamine ja ainuke argument, miks me mingit toitu tarbime.

Pealegi, ma loodan, et neist kirjutistest ei kuma välja, justkui me oleks hirmus teadlikud toitujad. Ei ole. Me ei aja pühalikult toitainetel näpuga järge, me ei demoniseeri toidugruppe ja lastega on üldse see keeruline- sest lapsed söövad seda, mida nad söövad ja mul on alati hea meel kui sellesse söödavasse gruppi langeb kasulikku. Puhtalt jahu ja suhkru pealt nad vast kasvada ei saaks. Saaks, aga sellepärast ongi vanemad, kes näevad vaeva, et oleks täidetud ka muud vajadused.

Gefilus jogurtijoogid on üks näide, et süvenemine toote sisusse on oluline, sest muidu on oht beebi vanniveega välja visata. Muide, see on üks aforisme, mida mulle meeldib kasutada, kuid millest sageli aru ei saada. Minnakse kohe pingesse, et oh, sul kolm beebit, kelle sa välja siis viskasid? Kõik beebid alles. Ütlus beebit vanniveega välja visata tähendab, et kui mingi mõte ei meeldi, siis ei tohiks seda kohe maha kanda, sest äkki on selles mõni iva, mis on täiesti toimiv.

Ma olen alati mõelnud, et kõik jogurtid on ühesugused – suhkrut täis ja võta üks ja viska teist. Nagu ma ütlesin, siis me ei ole hirmus teadlikud toitujad, kuid samas ma ka tean, et parim lahendus jogurtit magustada on teha seda ise, sest siis sa kontrollid selle sisaldust. Kuid alati ju ei tee seda ja siis tulekski süveneda, miks mingi toode on teistest peajagu üle. Ma räägiks, mis äratundmisele meie jõudsime:

Ja rääkideski suhkrust, siis Gefilus jogurtijookidesse on teistega võrreldes lisatud kõige vähem suhkrut. See on oluline argument. Kuid sellest hoolimata, maitseb see kõigile kolmele. Valio esindaja rääkis ka, et nad teevad aktiivselt tööd, et suhkru sisaldust vähendada, kuid seda ei saa kiirustades teha. Üleminek peab olema sujuv, sest tarbija peab teadma, mis teda topsi avades ees ootab. Ta ei tohi maitses pettuda ja seepärast ongi suhkru sisaldust vähendatud järk-järgult.

Gefilus jogurtijoogid on laktoosivabad. See ei ole meie jaoks oluline argument, aga paljude jaoks on. Mul on nii palju sõpru kusjuures, kel on see talumatus avaldunud alles vanuses 25+ ja kui ma mõned aastad tagasi ei tundnud kedagi selle murega, siis nüüdseks ma tean neid rohkem kui ma kokku jõuaksin lugeda.

Minu jaoks on oluline, et need on ainsad jogurtijoogid, mis on kodumaised. Kõik teised on lehmadelt, keda ei kutsuta Vissiks või Mustikuks, vaid kannavad nimesid nagu Sparky või Lūcija. Mitte, et ma suhtuksin võõramaa lehmadesse vaenulikult, aga ma olen Eesti patrioot. Veelgi enam, need on tehtud Lõuna-Eesti lehmadelt saadud piimast ja Esileedi isa on viimased 50 aastat olnud Põlva Agros tööl, ehk kaudselt toetate te Valiot ostes meie lapsi, sest just nende peale armastab Esileedi isa oma raskesti teenitud raha kulutada. Eriti jogurtijooki ostes.

Viimaseks ja võib olla üheks olulisemaks tuleks rääkida ka vitamiinidest, mille üle Valio ise Gefilus jogurtijookide puhul kõige enam uhkust tunneb. D-vitamiinist räägivad kõik. See on oluline ja meie polaaröös siin on selle kätte saamine sageli raskendatud. Esileedi käib iga päev mööda meie maja elanikke väikese pudelikesega ringi ja kamandab kõiki suud lahti tegema, et seda siis suhu tilgutada. Gefilus sisaldab D-vitamiini ja uuendusena ka B-12 vitamiini, mille tähtsut ka pidevalt rõhutatakse ja sellega rikastatud toidud peaksid olema osa meie menüüst. Pluss ka veel LGG piimhappebakter, mis on risti-rästi läbi uuritud ja jõutud järeldusele, et organismi sujuvaks toimimiseks, võiks selle tarvitamist kindlasti kaaluda.

Meie kiires elus unustame me hoolitseda oluliste asjade eest. Ma näen seda enda pealt. Enne kui ma endale kolm last sain, käisin ma trennis viiel päeval nädalas ja ka toit, mida ma sõin, oli selline, millest soovisin vaid pilte klõpsutada. Kui tulid kaksikud, lõi see kogu rutiini laiali-ma ei saanud enam ei käia ei korvpallis, sest see algas siis kui ma pidin juba ammu lapsi magama panema ja ka Crossfitis, sest kella pealt kusagile jõudmine, oli puhas õnn. Toit asendus sellega, mida kiirelt sai, ehk võileivad olid 90% meie manustatavast toidust. Kuid nüüd, kus lapsed on vaat, et iseseisvad, siis on aega mõelda ka endale ja sellele, et toidu tähtsaim omadussõna poleks – kiire. Vaid sel võiksid olla ka teised omadused, mis selle tarbimise teistega võrreldes mõistlikuks teeb ja jogurtijooke valides on Gefilus meie peres esimene valik. Seda juba jupp maad enne seda koostööpostitust.

Kommentaarid

“Gefilus jogurtijookidest korra veel ja mõne sõnaga Sparkyst ning Lūcijast” on saanud 5 vastust

  1. Pilleriin ütleb:

    Meie ostame oma 4a ja 2a aegajalt Helluse jogurtijooki, ma hakkasin alles seda postitust lugedes mõtlema, et polegi koostisele suurt tähelepanu pööranud. Vahepeal on mees toonud ka Actimeli omasid. Lastel vahet pole, meeldib kõik magus 😀 Helluse omad on sellised mõnusalt pisikesed, mille joovad kohe ära. Geefiluse omad palju suuremad, kas su põnnid jaksavad ära juua need korraga või jäävad tilgad põhja hilisemaks?
    Eks tuleb järgmine kord poodi minnes geefiluse omad ikka ära proovida 😀

    • henry ütleb:

      Kaksikud päris kõike ära ei joo. Noorsand see eest ilma mingite raskusteta

  2. Krista ütleb:

    Eelmise keskkonnasõbraliku postituse järellaines ei saa mitte mainimata jätta, et Gefilus jogurtit on müügil ka suuremates pakendites. Ja kuigi lapsed kindlasti arvavad, et need väikesed on maitsvamad, siis tegelikult maitsevad täpselt sama moodi. Parem 1 suur pakend, kui palju-palju pisikesi plastpudelid 🙂

  3. Kaire ütleb:

    Mina olen need väiksed alles hoidnud ja tegelen laste petmisega, valades suurest neisse ümber. ?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sinu pesupesemisvahend peab olema

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…

  • (NKHKT)-40kg ja nutikella valik

    Mul on tõsi taga, kui ma räägin, et ma plaanin aasta lõpuks 40kg vähem kaaluda. Tundub suur number, aga see on vähem kui kilo nädalas ja kuna nädalad…

  • Odraiva. Ehk kuidas ma napilt otsad oleks andnud

    Ma saan nüüd öelda, et ma olen teispoolsuses ära käinud ja tagasi tulnud. Teispoolsuseks pean ma siis seda, et mul oli silm valus. Mõni teist tahaks kindlasti vahele…