Isa blogi: Mis juhtus, kui Esileedi mu viieks päevaks hülgas

Nimelt pages ta lastega maale. Vale oleks väita, et ma liiga õnnetu oleksin olnud. Mulle sobis see vägagi hästi. Ma pole ammu nii intensiivselt mitte midagi teinud. Ma reaalselt ei teinud mitte midagi. Ok, tööl käisin, aga muus osas täiesti lohe. Kuid kui inimene on lohe, siis ei saa ka asjad tehtud ja nii koorusidki välja asjad, mis on täielikult Esileedi õlgadel.

Esileedi helistas mulle ükspäev ja teatas, et ma peaksin ta potitaimi kastma. Mina ja potililled ei ole maailma parim kooslus. Meil on selline vaikne üksteise mõistmine, et nemad ei puutu mind ja mina neid. Nemad on enda osa kokkuleppest laitmatult kinni pidanud, sest ma pole tõesti kordagi tundnud, et mulle kodused poti lilled kuidagigi närvidel käiksid. Seega ei oleks ju ka minu poolt õiglane neid näppima minna. Las kasvavad. See ei olnud küll põhjus, miks mul kõik ta lilled kastmata jäid, kuid mulle meeldib, et see oli minu alateadlik valik. Reaalsus oli aga see, et Esileedi helistas sellisel hetkel, kus lillekastmine oleks minu vabaduse nautimise täielikult uppi löönud. Seega ma ütlesin, et ma kohe kastan ja see oligi mul plaanis. Meenus see mulle siis, kui Esileedi kolm päeva hiljem koju jõudis ja ma nägin õhtu otsa vaeva, et longu vajunud lilledel sel õhtul Esileedi pilk ei peatuks. Lille kastmine ei ole minu valdkond. Ainus, kus ma viitsin kasta, on õues, sest õues saab kasta aiavoolikuga ja mida saab teha aiavoolikuga veel? Pritsida. Enamjaolt on kogu pere märg, kui mina õues taimi kastan.

Ma vaatasin nõutult telefoni ja kalkuleerisin enda peas, kas helistada Esileedile, et teatada meie maja tabanud aluspükste kriisist, või püüda leida sellele ise lahendus. Minusugused suured mehed peavad käima duši all iga päev. Palavate ilmadega vahel ka mitu korda päevas ja seega on loogiline järeldus see, et ka pesu kulub mehiselt. Kuid ma otsustasin, et ma olen suur mees ka hingelt ja saan ise hakkama. Ega see pesumasin siin nii keeruline ka olla ei saa. Sel on ainult 12 erinevat programmi. Assamait, sel on 12 programmi ja ma pean nüüd välja valima just selle õige. Eks ma olen ka varem pesumasinat käima pannud, kuid see on alati olnud nii, et Esileedi on öelnud, et pesumasin on valmis, mine viska enda tume pesu sinna sisse, pane uks kinni ja vajuta START nuppu. Sellega olen ma laitmatult hakkama saanud. Isegi pesupulber on tavaliselt ette valmis pandud. Aga kus ta pesupulbrit hoiab? Mis programm valida? Kas ma pean selle värvipüüdmislapi ka kusagile panema? Mitu neid panema peaks? Kuhu need panema peaks? Ma ei saa Esileedile ka helistada, sest siis on tal itsitamist pikemaks ajaks. Otsustasin teha seda, mida tõeline mees teeb. Teha õiget asja! Läksingi poodi ja ostsin viis paari alusüpkse juurde. Esileedi saabudes oli pesukorv pilgeni täis.

Kolmas töö, mida Esileedi märkamatult kõik need aastad teinud on, on jooksvalt korra hoidmine. Lastega see muidugi välja ei paista, aga just omaette olles. Kuidas ta seda teeb, on minu jaoks täielik müstika. Ma võiksin istuda ühe koha peal, absoluutselt mitte liigutada, aga tuba mu ümber läheks aina enam ja enam sassi. Täiesti seletamatul viisil kusjuures. Ma olen kogu aeg lapsi toa segiajamise kurjajuurteks pidanud, kuid enam vist ei peaks, sest ilmselgelt on meil kodus poltergeist, kes seda püsivat segadust siin pidevalt korraldab. Kui elamine segi, siis me koristame koos, aga sellist jooksvat asjade korrashoidu mina ei valda. Kuid enam poelgi see vist eriti oluline, kuna lapsed on nüüd kogu aeg majas ja nende tempo segi ajamisel on tunduvalt võimsam, kui Esileedi vaikne sättimine. Sellepärast ongi meil nüüd elamine pidevalt nagu oleks granaat elutoas plahvatanud. Ma arvan, kui meie elamisse peaks sattuma murdvaras, siis ta pööraks uksel ringi, sest ta vaataks sisse ja oleks veendunud, et keegi on enne teda juba tühjendamas käinud, sest kõik on segamini.

Koristamine on küll üks asi, mida mulle Esileediga koos teha ei meeldi, sest isegi kui me lepime kokku, et hakkame nüüd koristama, siis ta tõstab kaks asja maast üles ja juba ta ongi sauna eesruumis riideid pesumasinast välja võtmas ja käterätikuid organiseerimas. Mis toimub? Me pidime koos koristama, aga nüüd koristan mina üksi ja sina tegeled samal ajal saunas ei tea millega. Kuid Esileedi silmis ei tee ta midagi valesti, vaid ka saunaruum tuleb koristuse jooksul korda saada. Täielik ebaõiglus! Praegu on koristamise aeg, sättigu sauna ja riideid korda omast vabast ajast. Tavaliselt kui ma olen liiga julge ja selle hala välja purskan, heidab oma välja treenitud etteheitva pilgu ja ma naeratan ning koristan lõpuni.

Need olid kolm äratundmist sel imelisel laste- ja naisevabal nädalapoolikul. On ka asju, mis on puhtalt minu töö. Näiteks köögitoru ummistuse likvideerimine. Ma küll ei tee seda eriti tihti ja Esileedi on mulle seda meenutanud viimased 6 kuud – iga kord kui toru taas umbes, et oleks aeg toru seest poolt läbi pesta. Ka poes ja turul käin pea eranditult mina. Prügi viin mina välja. Makse maksan mina. Tööjaotus on täitsa olemas.

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas sina oled kunagi narkoosis olnud?

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Mis mind ära päästis?

    Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…