Kõige lihtsam tomati püreesupp

Postituse valmimisele aitas kaasa Bosch VitalPower

Ma ei tea, miks, aga supp on meie toidulaual tõsine vaeslaps. Ma armastan tegelikult suppe, aga miskipärast satun ma neid tegema üliharva. Kogu see tükeldamine ja hakkimine näib mulle liialt suure ettevõtmisena. Ma tahaks olla nagu need tüübid, kes suudavad asju hakkida ultrahelikiirusel ja niivõrd peenelt ning täpselt. Aga ma ei suuda. Minu töntsakad sõrmed ei ole hakkimiseks loodud. Keegi, kes mu hakkimist eemalt vaataks, arvaks, et ma lollitan, sest mitte keegi ju ometi nii aeglane olla ei saa!? Või saab?

Meil käis külas Esileedi õde ja vaadates seda suurt tomatikuhja, mis meie köögilauda sissevajutamas oli, otsustas ta, et õhtusöögiks saab olema tomati püreesupp. Ma ei tea, miks, aga kui ma mõtlen, et mis suppi teha, ei tule mul püreesupid kunagi meelde ja ometi on neid miljon korda lihtsam valmistada kui selgeid. Lõikuda on palju lihtsam, sest täpsust pole tarvis, kuna kõik läheb nagunii püreeks. Ainus, mida sa vajad, on köögiviljad natuke väiksemaks lõigata, pannilt läbi lasta ja blenderisse.

Meile saadeti just sellisteks puhkudeks blender Bosch VitaPower. Meil on ka varem olnud sama mudeli vanem vend, kuid see blender on teinud totaalse muutumise. Selle kann on klaasist, selle kinnitused väga tihedad, blenderi mehhanism on metallist ja suudab kerge vaevaga lõhkuda jääd ja muud jäika kraami. Uue mudeli puhul ei ole mõeldud mitte ainult tugevate ja kindlate koostematerjalide peale, vaid ka turvalisuse – enne, kui sa kannu korralikult ei kinnita ja ei sule, ei käi seal ükski tera ringi. Natuke tüütu, aga samas mõistlik, sest turvalisus on ka üpris oluline. Mul on kõik kümme sõrme alles ja oleks nii tore, et need oleks mul olemas ka peale supitegu.

Kuid kui ma peaks andma selle supi ülilihtsa retsepti – lajata paksu põhjaga potti või pannile sibul, küüslauk, tomat ja purk-paar purustatud tomateid või tomatipastat. Maitsestad ära, kallad blenderisse, lased minutikese käia ja voila! Me lisasime supile ka hakkliha, mille pannil pruuniks tegime ja kuna kapis oli ka veidi feta juustu, siis tükeldas igaüks seda soovikorral enda supikaussi. Loomulikult saab lisada blenderisse sulajuustu ja/või toidukoort, et supp kreemjam jääks, aga ma üritan siin kalorite hulka vähendada ja pealegi fetat sisse purustades, olekski nagu kõik vajalik sees olemas. Ei tundnud milleski puudust. Tomatisupi puhul on lihtsalt minu arust oluline, et see oleks veidi chilline. Selles peab veidi tuld ja elu olema. Mine vaata videot mu Insta seinal, et parem pilt silme ette saada.

Väga hea supp just praegu, kus tomatite hooaeg ja kilohind suurepärane. Turul. Poes on korralikum tomat jätkuvalt kirves.  Soovitan ja kes viitsib, soovitage mulle veel püreesuppe, mis teile enim maitsevad. Mul on soov erinevaid katsetada nüüd, kus ma lainel olen.

Kommentaarid

“Kõige lihtsam tomati püreesupp” on saanud 4 vastust

  1. Veronika ütleb:

    Üks meie pere lemmikuid (jaa, ka poegade) on suvikõrvitsa püreesupp. Saab teha rammusamat varianti ja veits lahjemat.
    Koori ja tükelda veits väiksemaks mõned kartulid pane potti ja vett peale nii, et kartul kaetud oleks. Mina lisan keedu ette vegetat ja veits karrit. Pane keema. Samal aja koori 2 suvikõrvitsat (väiksemad on paremad, neid võid 3 ka panna) ja tükelda ning lisa kartulile, kui see veits pehmemaks hakkab juba minema. Keeda, kuni kartul on täitsa pehme. Suvikõrvits on selleks ajaks nagunii seal aurus ära haudunud. Mina olen nüüd valanud selle keeduvee mingisse tassi vähemaks, saab hiljem vajadusel lisada. Nüüd võtan saumiksri (mul blenderit pole) ja vuristan kõik ühtlaseks. Seejärel lisan a) riivitud kaval antsu sulajuustu ja vuristan selle ka suppi, pott tagasi pliidile, lisan paki toidukoort ja lasen keemiseni. Variant B) lepasuitsu sulajuustu vuristan suppi ja hindan, kas on vaja puljongit lisada või ei. Serveerin krutoonide ja röstitud kõrvitsaseemnetega, vahel praen peekoni krõbedaks ja oudistan seda ka. Proovi, imehea!

    • amht ütleb:

      proovin kindlasti järgi! aitäh hea soovituse eest!

    • Kairi Tähe ütleb:

      Mina teen sarnast suppi, kuid suvikõrvitsa asemel kasutan ära lillkapsa ja brkolist üle jäänud nn juurikad-varred, mille küljes õisikud muidu on (need keedan tavalsielt eraldi prae kõrvale) ja lehed.
      Lisaks algselt praen natuke küüslauku ja ingverit koos porgandiga, millele siis lisada kartul ja eelnevalt mainiitud juurikate varred ja lehed. Seda siis keeta kuni kõik pehme.
      Nn valgendamiseks kasutan samamoodi seda mis parasjagu isutab, kas siis sulajuustu, köögikoort, vahukoort. Võib ka lihtsalt püreestada.
      Söömiseks peale tšillihelbeid ja seemnesegu.

  2. Helle ütleb:

    Lillkapsas, porgand, kartul, sulajuust, sool, pipar, riivitud muskaatpähkel. Taldrikusse pruunistatud peekoniräbalad. Keele viib alla! 🙊

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Minu valik oleks

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Olnust, trollist, plaanidest

    Kui sa jälgid meie tegemisi, siis sa tead, et ma ei ole vähem blogima hakanud. Lihtsalt kuidagi oli mugavam blogiga FB-sse kolida. Ma ei oska isegi seletada miks,…

  • Esileedi: stressitaluvusest ja ärevuse vältimisest

    Eelmisel korral tutvustasin teile sellist teraapiavormi nagu MER Biofeedback® teraapia (meie käisime Tartus Lifekeskuses  www.lifekeskus.ee Alice´i juures) ja rääkisin meie esmamuljetest ja kogemusest siin: https://amidahenryteeb.eu/2024/01/22/esileedi-jagab-teraapiakogemust/ Minu viimasest seansist…

  • Mis mind ära päästis?

    Kes on elanud kivi all, siis viimased kuu aega olen ma veetnud Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglas uroloogia osakonnas. Jäin ootamatult hästi ägedasse (mitte lahedasse) haigusesse, mis mind pilve…