Uusaastalubadused

uusaastalunadusMa olen igal aastal andnud endale uusaastalubadusi, kuid ma ei ole neist kunagi kinni pidanud. Tegelikult ei ole uusaastalubadused midagi enamat, kui tavaline patukahetsus- ma olen liiga paks, ma peaks suitsetamise maha jätma, ma peaks vähem jooma, ma tahan kitarrimängu osata, ma peaks oma perekonnale rohkem tähelepanu pöörama. Teistesõnadega, sa ei tee muud, kui võtad hetkeks teadmiseks asju, mis on niigi su kuklas musta varjuna jälitamas.

Kuid siis tuleb uus aasta ja sa avastad, et sa oled täiesti ettevalmistamata ning üritad neist lubadustest hammastega kinni hoida. Sa ei ole muutnud oma mõtlemises muud, kui, et sa oled lihtsalt enesele lubanud, et sa nüüd sööd vähem, ei suitseta, ei joo jms. Kuid see kõik kestab ainult seni, kuni sa tahtejõuga sellest lubadusest kinni hoiad, sest sa tahad ikka süüa neid kahjulikke toite, sa küll tahaksid suitsetamist maha jätta, kuid sa ikka veel tahad edasi suitsetada, kuna sa ka enam ei joo, väldid sa pidusid, kuid sa tahad ikka veel pidutsemas käia.

Päev päevaga sinu pingutus väheneb, kui sa ühel päeval avastad end purjuspeaga hamburgeriputka järjekorras suitsetamas. BAM! Kõik kukkus kokku. Loogiline oleks, et sa unustaksid halva kogemuse ja lähed eluga edasi, kuid nüüd oled sa avaldanud nõrkust ja sa teed otsuse, et patustad ainult pidudel. Edasi lähevad asjad nii nagu nad alati lähevad. Mõni on selles otsuses nii kinni, et tõepoolest patustab vaid pidudel, kui avastab, et ta on hakanud käima pidudel kuuel päeval nädalas, et patustada.

Seepärast arvan ma, et läbimõtlematud otsused on pea eos läbikukkumisele määratud. Kuid sellegi poolest on minu puhul tegemist inimesega, kes on väga rahulolematu antud olukorraga, sest ma tõepoolest ei soovi olla ülekaalus. Ma olen tegelikult sportlik ja tervislik mees, paksu mehe kehas. Hoolimata sellest, et ma olen energiline ja sportlik, on seda paksu meest kaasas vedada väga raske ja väsitav ning seepärast olen ma loid ja väsinud. Minu eesmärk on välja tuua tõeline mina.

Seepärast ma tegin ka otsuse osaleda projektis “Sinu uus tervislik elustiil”. Ma tõepoolest ei viitsi otsast jälle alata. Iga paari kuu tagant ma alustan uuesti, kuid miks mitte teha otsus ja minna sellega lõpuni. See ongi minu plaan. Mis sest, et jõulud ja aastavahetus andsid tagasilöögi toitumises. Tühja sellest. Ma võin põdeda juhtunut või ma võin selle unustada ja edasi minna.

Kuid, mis otsuseid ma langetasin aastaks 2013? Muide 13 on mu õnnenumber. 13 on läbi mu elu olnud erinevatel päevadel just kuidagi eriline ja miks mitte ka aasta 2013. Minu selle aasta lubadused ei ole kaotada ei kaalu, ega jätta maha joomine, vaid eelkõige austada ennast. Ma ei loobu sel aastal uusaastalubadusega absoluutselt millestki, vaid toon väikseid muudatusi enda ellu. Kuid selleks, et mu tervislik seisukord tõepoolest normi saada ja ma vabaneksin sellest tüütust rasvakihist, tegin ma uueks aastaks järgmiseid otsuseid:

1. Asenda suhkrused joogid veega või magustamata teega
2. Puu- ja/või juurviljad iga toidukorra juures
3. Alustan päeva tervisliku hommikusöögiga
4. Leian igal nädalal uue tervisliku retsepti ja valmistan selle nullist
5. Alati, kui võimalik, pakin lõuna kaasa, mitte ei käi väljas söömas
6. Kaotan menüüst toidud maisisiirupi ja suhkruasendajaga
7. Jalutan vähemalt 30 minutit viiel päeval nädalas
8. Käin MyFitnessi jõusaalis kolmel korral nädalas
9. Korvpall kahel korral nädalas
10. Otsin põnevaid kohti/paiku/külasid/muuseume/näituseid ja külastan neid korra kahe nädala jooksul
11. Magamine regulaarseks (mine magama hiljemalt kell 12 öösel)
12. Olen taimetoitlane ühel päeval nädalas
13. Pean päevikut ja panen kirja enda mõtted ja tunded hetkedel, kui ma tahan väga rämpsu süüa, kuid ei ole tegelikult füüsiliselt näljane
14. Kui ma ostan valmistoitu, siis valin tooteid, mis sisaldavad elemente, mida ma tunnen, või milles on viis, või vähem, koostisosa
15. Eelistan alati liftile treppe
16. Pargin oma auto poeuksest võimalikult kaugele
17. Valmistan suurema koguse mingit toitu pühapäeval, et saaksin nädala keskel lihtsalt seda endale soojendada
18. Registreerun juunis toimuvale paadimaratonile ja sel aastal ei ole mul vabandusi, vaid osalen sellel
19. Asendan negatiivsed mõtted, missugune mu keha välja näeb, positiivsetega, mõeldes, mida mu keha suudab
20. Treeningutel pean päevikut, et näha oma progressi
21. Lõpetan endast halvasti rääkimise
22. Teen endale peegli ees iga päev ühe komplimendi 🙂
23. Lõpetan enda võrdlemise teistega
24. Valmistan puu ja juurvilju ette, et kui tahan midagi näksata, oleks neid lihtne võtta
25. Vaatan vähem telekat ja olen vähem arvutis
26. Väike jalutuskäik peale lõunapausi
27. Ei hoia kodus kahjulikke toite, mille söömist ma ei suuda kontrollida
28. Kasutan nüüdsest söömiseks väiksemaid taldrikuid ja ei tõsta juurde enne, kui on möödas 15-20 minutit, et siis otsustada, kas ma soovin lisa
29. Ma ei söö taldrikut tühjaks. (see pidi õpetama su ajule, et sina kontrollid toidu kogust, mitte ei tee seda taldriku suurus. Isegi kui sa jätad alles vaid ühe suutäie).
30. Olen toetav ja armastav abikaasa.

Tundub küll suur hulk eesmärke, kuid enamus neist on lihtsalt imepisikesed muudatused, mis võivad pikas perspektiivis anda suure tulemuse.

jalutamasHoidsime möödunud nädalal esileediga ka ta õe last ning nüüd ma vaatan hoopis uue pilguga emasid, kes oma lapsi süles kannavad. Ma kandsin seda sulgkerget pisikest tüdrukut käes vaevalt kümme minutit, kui mu käsi tuld lõi ja tahtis küljest ära kukkuda.

Ah jaa… Head alanud aastat!

Kommentaarid

“Uusaastalubadused” on saanud 4 vastust

  1. Mina hoidma pöialt Sulle. Sa kavatsed korraga kõiki neid eesmärke/ soove silmas pidada või jagad asja juppideks?

  2. henry343 ütleb:

    Aitäh! Enamus neist on harjumuse muutmised ja ma katsun neid jälgida juba algusest, kuid hakkan neid teadlikult rakendama jupi haaval, muidu oleks liiga overwhelming.

  3. helika ütleb:

    Jube palju eesmarke ikka! Mina ei suudaks… Aga anna siis teada, kuidas laheb ja mis oli eriti raske jne 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Päevaküsimus

Kas pigem ootamatu pettumuse olukorras

Loading ... Loading ...

Otsi

Arhiiv

Liitu uudiskirjaga

FB ja IG seab aina kitsendusi, kui paljude inimesteni mu sõnumid ja postitused jõuavad. Jäta palun enda e-maili aadress, sest ma plaanin korra nädalas (või paari nädala tagant) saata mailile ühe uudiskirja, et sa ei jääks väikesest meelelahutusest ilma lihtsalt sellepärast, et FB nii otsustas. Luban, et need jäävad ainult minule ja ma ei levita neid kellelegi, ega hakka ka saatma spämmi. Luban olla viisakas ja vastutustundlik.

Loe ka neid lugusid

  • Pe**e, t**a, f**k ja teistest vahvatest sõnadest

    Kuna eile oli FB seinal juttu ropendamisest, siis ma mõtlesin, et kirjutaksin natukene meie pere filosoofiast sel teemal. Ma ei ole kunagi eriti suur ropendaja olnud. Mul on…

  • Miks te endale koera soovite? Peamiselt laikide pärast!

    Kuna mul pole mingit skandaali teile vahendada (tegelt üks on, aga sellest ma ei räägi), siis minu jälgijaskond on üpriski stabiiline, väikese tõusunurgaga ülespoole. Iga kuu tuleb mõnikümmend…

  • Midagi hoopis teistsugust

    Postitus valmis koostöös GoGoNanoga Ma huvi pärast vaatasin, et millal oli minu esimene koostöö GoGoNanoga ja kui mu blogi mulle ei valeta (vabalt võib), oli meie esimene koostegemine…